Трусовете в Турция задвижили магма на дълбочина 41 км, задействали вулкан

Твърдения за вулканична активност след трусовете стреснаха турците
Обновена: 17 фев 2023 13:11 | 17 фев 2023 13:08, Елка Василева
65

 

Учени изследваха планина в окръг Кахраманмараш, където беше епицентърът на двата силни труса с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер на 6 февруари, след като се появиха твърдения за наблюдавана там вулканична активност, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

Пост в Туитър, на който се вижда предполагаемата вулканична активност в планината Кушкаясъ в района на град Гьоксун, предизвика тревоги и вълнения и повдигна много въпроси.

Още по темата
За да проучат тревожното твърдение, геолози от различни турски университети и специалисти от центрове за изследване на земетресенията посетиха района. Делегация геолози и екипи на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) пристигнаха на място с военен хеликоптер и извършиха проучвания.

Геологът проф. Ахмет Йовгюн Ерджан обясни преди няколко дни наблюдаваното явление в планината Кушкаясъ като "вулканичен лахар" - кален поток с вулканичен произход, размесен с вода, вулканична пепел, пемза и различни минерали, които се движат много бързо. Според учения земетресението е задвижило магма на дълбочина 41 км и е задействало вулкан чрез изригване на горещ течен базалт при температура около 2000 градуса Целзий.

"Лавата, пепелта и водните пари разтопиха снега в планината и се стекоха към подножието ѝ със скорост 40-60 км/ч като горещ флуид заедно с калта от дълбоката пукнатина, образувана от земетресението в планината Кушкаясъ. Ако е имало селище, е щяло да бъде фатално. Това се нарича "вулканичен лахар", каза проф. Ерджан, цитиран от в. "Джумхурийет".

Учените, изследвали района, са единодушни, че не се наблюдава вулканична дейност.

"В региона няма вулканична дейност", заяви проф. Чаглар Йозкаймак от университета Коджатепе, член на делегацията, изпратена на място.

С това заключение е съгласен и известният специалист по земетресения Наджи Гьорюр, който също заяви, че предположенията за вулканична активност са неверни. "Геологията на региона не е съвместима с вулканична дейност", каза той.

(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
5
 
! Отговори
За МАЙНА преди 1 година
Напротив-те правилно без да искат са написали! Няма вулкан, но е за действува о за вулкан! И същите нарочно с HARPа за действуват такива земетресения където никога не е имало, за заблуда! Беше в България м/у сръбската и румънската граница! Ако е на друго място ще вземе и наистина не на шега ще стане земетресение, а защо, когато нашите политици много яко са се на... гъзи_ли!?
51
8
 
8
 
! Отговори
EhIstinoIstino преди 1 година
Много хора се досещат, че хамериканците направиха земетресението!? Дали с HARP или с ядрен взрив в дълбочина под планината само те си знаят!? Но със сигурност Путин и колкото да е добър християнин търпящ над 8 години да унижават и унищожават руския народ под командването на Сащ, вече няма да издържи!!? Или ще има земетресение и цунами или само първото върху САЩ и от тях нищо няма да остане!!! Унищожение дефолт и пълен фалит!!! Дори перуанските жреци го предсказаха! Но тези сатанисти не се усещат
50
3
 
3
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 1 година
като тест геолог преди земетресенията се появиха данни за стрес на Контакта Земя - ЛУНА. Постъпи информация за особенни горещи потоци активизирани..Три пъти мръдна общата охрана под Арабската плоча преди трусовете,досега общо 8 пъти.Земетресенията се ползват за откриване на опасни проблеми -над 90 потенциални хипоценторве с магнитуд от 8 до 9 по рихтер са оконтурени единия на контакта на два големи разлома северно от 7.8 ..оконтурени са десетки хиляди опасно увреждащи зони - градове.
49
7
 
9
 
! Отговори
Бахти и преди 1 година
Скалъпената история.Трусовете в Турция са умишлени с модерните системи на фащ за промяна на климата и земетресения!НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО С ТЕЗИ *** ЗАХВАНЕШ ЛИ СЕ,ТИ Е..АТ МАЙКАТА АКО НЕ СИ С ТЯХНОНО МНЕНИЕ,В СЛУЧАЯ ШВЕЦИЯ !
48
28
 
7
 
! Отговори
Вече,видяно! преди 1 година
Турците се мислят за голяма империя и че ЕС и Европа са длъжни да им помагат и гощават с яйца на очи,както навремето са правили с поробеното население на балканите.Незаслужават и отрова за умирачка,камо ли помощ.Поганците си остават поганци.Няма стари няма млади,всички са дървояди!
47
7
 
6
 
! Отговори
Поредната преди 1 година
ПРОПАГАНДА НА ЗАПАДНО-ПРОПАДНЯЦИТЕ!!¡
46
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ИЗГОНЕТЕMARZELIVIQ BALGARIN KAMAK VARHU KAMAK LI MISLI6 4E 6TE SLOJI ? TI ZNAE6 LI KAKVO E 7.7 I 7.6 EDNO SLED DRUGO ?
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах по телевизия Хабер Тюрк съобщението и директни снимки от това вулканично събитие. Имаше малко пушек и се стичаше като лавина нещо, което изглеждаше като мръсен сняг. Отдолу на екрана течеше надпис, който съдържаше израза "вулкан патаклама". После цял ден претърсвах по всички достъпни канали но никой нищо не каза за вулкан. А бе, патаклама. Според мен, тази патаклама е, защото ни спряха руските телевизии и да се разхождаме по каналите да търсим обективно инфо за Украйна.
44
2
 
2
 
! Отговори
Един преди 1 година
До ... 35. Къде може да се прочете това изявление?
43
9
 
9
 
! Отговори
Скоро и у България преди 1 година
Масовото строителство в България по турски стандарти, от турци и *** ке падне всичко равно да стане.
42
6
 
10
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Първо провери къде са разломите в Турция и колко мнооооооого земетресения са регистрирани в тези зони, особено на последното място, както и около Истанбул, пък после намесвай НАТО!!!:)
41
0
 
20
 
! Отговори
Майна преди 1 година
В статията се казва , че категорично " няма вулкан", обаче в заглавието -" задействали вулкан"!!!! Смешни сте!
40
4
 
19
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
ТО ПО ТВОЯТА ЛОГИКА СИГУРНО И ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО И ИЗРИГВАНЕТО НА ВИЗУВИЙ 79ГГОД. Е ПРИЧИНЕНО СЛЕД ОТКАЗА ИМ ДА ВЛЯЗАТ В НАТО СЕВЕРНИТЕ НАРОДИ!!!!??? АМАН ОТ ГЛЛЛЛУПППОСТТТИ!
39
36
 
6
 
! Отговори
Майка преди 1 година
Интересува ме какво е в моя дом,за съседа не ме интересува.
38
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26 __ ХИТРИТЕ БРИТИ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ, ЧЕ КОКОШКАТА Е ПРЕДИ ЯЙЦЕТО,НО БУ_ДАЛ_КАТ БУ*ДА*ЛИ*ТЕ КАТО ВАС!!!
37
8
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам до кога ще продължи това всяване на паника в хората, кому е нужно. Природата не могат да я спрат или да и наредят, да я подкупят, тя си има свои закономерности. Толкова народ изследва това, онова, а накрая никой не може да каже кога ще има земетресение или ще изригне вулкан, безпомощни сме в тази посока.
36
7
 
15
 
! Отговори
Rtl преди 1 година
Доколкото до машината Хърст аз знам че има две такива едната е във САЩ а другата е в Русия така че
35
3
 
12
 
! Отговори
Да преди 1 година
И аз я четох, ама не уцелили с няколко хил. км на север :) Още разработват.
34
1
 
21
 
! Отговори
Мордорски прокълнати преди 1 година
Територии! Содом и Гомор!
33
19
 
20
 
! Отговори
... преди 1 година
Защо не публикувате изявлението на турския вътрешен министър? Точно след отказа ни за разширяване на НАТО ни удари земетресението. Знаем кой и как го причини. И го е казал на краварския посланик. Нещо да ви говори това?