В Европа зимата вече не е това, което беше - и вече не е зима

Няма достатъчно сняг, има опасения, че ще има голяма суша през лятото
Обновена: 4 мар 2023 15:42 | 4 мар 2023 14:29, Елка Василева
147
В Европа зимата вече не е това, което беше - и вече не е зима
Снимка: архив, БГНЕС

В много страни в Европа зимата е твърде топла. В Алпите няма достатъчно сняг, а във Франция вече се опасяват от голяма суша през лятото. В Германия метеоролозите съобщиха за 12-ата поредна твърде топла зима.

През отминаващата зима в Европа имаше твърде малко дъжд и снеговалежи, а температурите бяха твърде високи. В Германия например метеоролозите съобщават, че това е дванадесетата поредна твърде топла зима, информира АРД. Средната температура в страната през зимните месеци е била дотук 2,9 градуса по Целзий - това е с 2,7 повече от средната температура за периода от 1961 до 1990, става ясно от данни на Германския метеорологичен център, пише Дойче веле.

През последните години тенденцията става все по-ясна и няма как да бъде обяснена освен с климатичните промени, предизвикани от човека, казва пред АРД Петер Хофман от Постдамския институт за изследване на климатичните промени. Той отбелязва, че една топла зима не е проблем, "но когато става дума за 12 поредни години - това вече е притеснително".

Липсата на сняг води до суша през лятото

Във Франция, Италия, Швейцария и някои части на Австрия в момента има значително по-малко сняг от характерното за този период на годината, казва метеорологът Клаус Хаслингер пред АРД. Според италианската природозащитна организация "Легамбиенте" в последните месеци в Алпите е паднал 50 процента по-малко сняг от обикновено.

АРД цитира и ръководителката на агенцията по хидрология и климатични промени към Института за изследване на снеговете и лавините в Давос Мануела Брунер. Според нея липсата на сняг ще доведе до суша през лятото и есента. В свое проучване тя доказва, че сушата, предизвикана от липса на сняг през зимата, е 15% по-голяма в периода от 1994 до 2017, отколкото в предходния - между 1970 и 1993. Брунер смята, че тази тенденция ще продължи.

Сушата в Италия предизвиква много проблеми

В голяма част от Европа не вали и достатъчно дъжд, обяснява АРД. Така например цяла Северна Италия страда от засушаване.

След като и февруари не донесе много дъжд в Италия, има риск хранителната промишленост да намали производството си с 40 на сто, пише италианския вестник "La Repubblica". Подобна суша не е имало никога в този район, пише АРД.

Във Франция пък текущите данни от националната система за мониторинг на водите показват, че от 422 наблюдавани зони с подпочвени води 125 вече са с много ниско ниво, 120 - с ниско ниво и 97 - с умерено ниско ниво, пише АРД. След няколко седмици без почти никакви валежи французите вече се опасяват от второ поредно сухо лято.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата година Путин разправяше как Европа щяла да замръзне от студ.Швейцарците на висулки щели да станат!А то даже и студ нямаше. Тия неговите шамани са се напили като руснаци и са го излъгали!
107
0
 
0
 
! Отговори
Шуша преди 1 година
Европа да става като тропиците. Онези там по цял ден си ветреят топките на слънце, нямат грижа за парно и ток . Плюскат банани и се чифтосват като бесни. Време е Европа да се кефи на такъв климат.
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който иска на студено да отива на планина или на някои от полюсите, много си е добре. А как ще обяснят преди около 6-7 години декември месец почти целия температури около -20 или това беше чудо?
105
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
супер ! континента на белите си заминава !
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама верно ли, времето е такова, каквото трябва. Е работи се и с поръчки от време на време - геоинженерство, щом са зелени, без газ, ток и мн др, ще си поръчва и времето да е подходящо, че иначе мораво-*** от студ ще са всички, а и се къпят с ледена водичка, а и в къщи топло колкото е вън. Е спете лек зимен сън.
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За войната съм съгласен, пропаганда е. Не им четете новините. Но за подобни проблеми, аз вярвам. Никой няма интерес да пише лъжи според мен. Пък и то се вижда дефактно. Нямаше зима. Няма вода. Тогава апартаментите и хотелите няма да ни топлят и Европата няма да е същата. Интересно с какви проблеми ще се сблъскаме през следващите 4-5 години. Последните 2-4 години бяха доста непредсказуеми. Къща на село с кладенец или живот към Сибир.
102
2
 
8
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Само видях Дойче Зеле и веднага спрях да чета. Препоръчвам на всички да не четат бу-ла-мачите на тия из-ро-ди.
101
0
 
0
 
! Отговори
Rtl преди 1 година
До 116: моля да уточните на кои други планети и какво точно се топи. И на Венера ли се топят ледовете?
100
7
 
4
 
! Отговори
Ищецът преди 1 година
Абе лaпайте насекомите и продължавайте да спорите за глупости роби такива!!
99
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на други планети от слънчевата система се топят полюсите. От човешката дейност ще да е! ВЕрвайте ми и минавайте на скакалци и брашняни чер веи. Ще спасите климата, като сведете своя СО2 отпечатък до 0 без да дишате.
98
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Човек предполага, Господ разполага!
97
8
 
16
 
! Отговори
Еколог преди 1 година
И как ще е същата зимата, след като Байдън изпусна толкова метан в атмосферата за година, чрез взривяването на тръбите на Нордстрийм, че всички крави по света не могат изпуснат толкова, за хиляда години! Но не виждам никой от финансираните "екоактивисти" и медии, да са заинтересувани за това. Пълно мълчание! Само дето Грета Тунберг се позакръгли доста. А кравите пак ще го отнесат и ще ядем червеи и буболечки както е планирано.
96
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РазПутин си изяде ноктите от тая "зима". Хем фалира, хем яде бой от укрите. Освен да си завре атома отзадзе и да се самовзриви!!!
95
9
 
8
 
! Отговори
Долния малоумник 106 преди 1 година
Не им бери грижа къде ще го продават, те газ си имат, а на еврогейщината и трябва и то много и най вече ефтин.
94
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте сащисаните дали няма зима.Те накараха Урсула да приеме откачените санкции,за да фалира Европа,а после с пропаганда да ни внушат как Путин е сложил санкциите и така да накарат европейците да отидат да бият руснаците за ресурси.Господ ни пази.
93
1
 
3
 
! Отговори
Затова... преди 1 година
...предлагам, конспираторите да престанат със заплахите за виденова зима, за луканова зима и за цени на газ, за празни магазини и прочее катаклизми. Защото от октомври м.г. почнаха мрачните прогнози от разни разбирачи по всички житейски въпроси какво ни чака и как сме си го заслужили. За 30 г. ние изядохме бая менти с надежда за туй онуй. Напр. САЩ 94, че името на БГ ще стане известно по всички земни кълбета и тук ще потече. Ядец. Или Швейцария на балканите. Ядец. Или олимпиадата в Гърция, също.
92
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
топло е за какво ви е газ -----зимата още не е свършила до края на април ще ви трябва ла спите с юргани и с пежами а май месец почти голи тогава имате право да и говорите трябва да доживейте до май путин ще ви праща още сибирски студ
91
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами сега, руснаците къде ще си продават газа? На Европа не и трябва вече...
90
7
 
3
 
! Отговори
американеца преди 1 година
НАТО да се намеси спешно и достави вода
89
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато ми искат 300лв/месец за парно - студено е.Като видя портокалова градина в България и да оцелява без изкуствено отопление през зимата - ще призная, че се е затоплило. До тогава приемам че това са лъжи и манипулации.

Спонсорирани публикации