Най-многобройната в света – китайската армия в числа

Китай отпуска все повече средства за усъвършенстване на армията си
8 мар 2023 20:01, Елка Василева
131
Най-многобройната в света – китайската армия в числа
Снимка: архив, БГНЕС

Китайската армия е най-голяма в света по брой на личния състав и втора по бюджет, а през 2023 г. предстои и увеличение със 7,2 на сто, съобщи в неделя правителството - така страната ще получи възможност да продължи модернизацията на своите въоръжени сили.

Народоосвободителната армия (НОАК) уверява, че има изцяло "отбранителен характер", но друга нейна задача е да утвърждава претенциите на Китай за суверенитет пред съседните страни и да се тренира за евентуално нахлуване в Тайван.

Още по темата
АФП за основните неща, които трябва да се знаят за нея:

Личен състав

През последното десетилетие той бе силно съкратен в рамките на кампания за модернизация, професионализация и оптимизация на разходите.

Днес НОАК наброява 2 035 000 военни, сочат данни на британския аналитичен Институт за стратегически изследвания (IISS – Institute for Strategic Studies).

В сухопътните сили служат 965 000 от тях, във военновъздушните – 395 000, във военноморските – 260 000, а още 120 000 – в ракетните войски със стратегическо предназначение.

Президентът Си Цзинпин призова армията да завърши модернизацията си до 2035 г. и към 2050 г. да стигне "световна класа".

Ядрени бойни глави

Китай разполага с около 350 ядрени бойни глави по сведения на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) от 2022 г.

Запаси, далеч по-малки от тези на САЩ (5428) и на Русия (5977), но по-големи, отколкото има Обединеното кралство (225) или Франция (290) според същия източник.

Американското министерство на отбраната впрочем обвини през ноември Пекин, че смята до 2035 г. да увеличи ядрения си арсенал до 1500 бойни глави.

Противно на САЩ Китай се ангажира никога да не използва пръв ядрени оръжия – освен ако сам не бъде нападнат с такива.

Самолетоносачи

Китай притежава три самолетоносача, от които само два са годни за експлоатация в момента. Третият преминава морски изпитания.

Излитането и кацането на самолети върху палубите им обаче са сложни операции, изискващи да бъдат обучени много пилоти – твърде продължителен процес.

Докато САЩ разполагат по данни на Института за стратегически изследвания с 11 самолетоносача – кораби, възможно най-подходящи за демонстрация на сила.

Бази в чужбина

Китай има една-единствена военна база в чужда страна (Джибути), предназначена според него главно за антипиратски операции в региона. Съединените щати пък държат стотици по света.

Китайското военно присъствие в чужбина е ограничено с изключение на участието в мироподдържащи мисии на ООН.

Военновъздушни сили

Въоръжаването им напредва с високо темпо – те получават по-специално нови стелт изтребители като Джей-16 и най-вече Джей-20 – самолети, чието годишно производство според Института за стратегически изследвания "вероятно се е удвоило" през последните три години.

Пентагонът твърди в доклад, че Китай "бързо догонва въздушните сили на Запада".

Най-голямата военна марина в света?

Понякога представят Китай като първата военноморска сила в света, изпреварваща по брой на корабите САЩ.

Китайският военен флот обаче разчита предимно на кораби от по-малки типове и все още е далеч от мощта на американския.

В надпревара със САЩ

От 80-те насам благодарение на силно нарастващия си през годините БВП Китай отпуска все повече средства за усъвършенстване на армията си.

"Някои военни формирования са сред най-добре обучените и екипираните в света, но други все още изостават с десетилетия", изтъква пред АФП Никлас Сванстрьом, директор на Института за политики по сигурността и развитието (Institute for Security and Development Policy) в Стокхолм.

Задачата на НОАК в общи линии се ограничава до защита на претенциите на Китай за суверенитет върху погранични области и поддържане на готовност да възпрепятства евентуална намеса на САЩ в региона.  
(БТА, Андрей Шарков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
САМО ТОЛКОВА.........МИСЛЕХ ЧЕ СА ПОНЕ НЯКОЛКОСТОТИН МИЛКИ
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До toi, абе то и Сталин се е ангажирал да громи Европа заедно с Хитлер, пък виж после какво стана.
88
0
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Този в средата разстойство ли го мъчи или само на мен ми се струва така?
87
2
 
8
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До Конфуций Ами няма боен опит разбира се. Това не е американстката армия с богат боен опит във войни, които САЩ пали из целия свят. Как да имат хората боен опит, като те не са милитаристична държава.
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом не могат да се разберат с Тайван да се обединят не ми ги хвалете китайците.
85
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахахха, какви са тези спагети бе? Един американец ще ги схруска по 3-4ма на веднъж :)
84
10
 
3
 
! Отговори
Конфуций преди 1 година
Подобно на руската армия - китайската няма боен опит. Ако решат да нахлуят в Тайланд могат да я закъсат като руската 40 км военна колона до Киев поради липса на организационни умения и управленчески опит. Китайците пропускат уникален шанс с украинската война, където могат да изпращат офицери с фалшива самоличност (много от руските республики са с дръпнати очи) да трпат боен опит.
83
2
 
21
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Китайската армия няма достатъчно генерали, адмирали, полковници, капитани с рангове, доктори на военните науки и хабилитирани лица за разлика от българската. Още Джани Родари е разбрал значението на достатъчния брой генерали справка "Приключенията на Лукчо". Нужни са много вождове и малко индианци.
82
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Обявили македонците война на Китай.Китайците нали са майтапчии отговорили: Добре, ще воюваме, ама толкова ви е малка държавата, не можем да ви намерим на картата за да ви нападнем. А макетата изпратили карта с голяма стрелка на нея и написали: "Те тука сме, и вече се чудиме, дека че ви копаме като те сте толкова народ..."
81
31
 
8
 
! Отговори
ПРАЯЧ СЕ НА ГЛЕДАЧ преди 1 година
СЛЕД КАТО ЗАГЛЪХНЕ КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА И ЕС И САЩ ЗАПОЧНАТ ДА СЕ ТРЕСАТ ОТ ВЪТРЕШНИ ПРОБЛЕМИ КИТАЙ ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ СЛАБОСТТА НАРУСИЯ И КАТО ДОБИЯТ КУРАЖ ОТ НЕЕФЕКТИВНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА РУСИЯ СРЕЩУ УКРАЙНА, ЩЕ НАВЛЯЗАТ С 10-15 МИЛИОННА АРМИЯ В СИБИР И ЩЕ СА ПОДКРЕПЕНИ ОТ РАБОТЕЩИТЕ ТАМ КИТАЙЦИ И ЩЕ СТИГНАТ ДО УРАЛ. А РУСИЯ СА СТРАХЛИВЦИ И НЯМА ДА ИЗПОЛЗВАТ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, НО ЩЕ ЗАВЗЕМАТ СЛАВЯНСКИТЕ СТРАНИ В ОТСЛАБЕНА ЕВРОПА. ТАКА ЩЕ СТАНЕ, УМЕЯ ДА АНАЛИЗИРАМ!!!
80
5
 
11
 
! Отговори
toi преди 1 година
"Противно на САЩ Китай се ангажира никога да не използва пръв ядрени оръжия освен ако сам не бъде нападнат с такива." - Велико
79
3
 
20
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
До тиквата 91 За краварите не знам , но Путин да се замисли сериозно. Китай има остра нужда от територии и природни богатства за бурната си икономика. А те са под носа им.
78
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иван и Андрей Айде бе? Дай да изхранваме мързеливите африканци и други подобни на други континенти, за да се плодят като зайци. Ми няма да стане! Никой не им е длъжен! Китай сам решава какво да прави с парите си!
77
16
 
7
 
! Отговори
123 преди 1 година
Тези за по-зле и рашистката армия. Трябва им по-голяма месомелачка заради бройката.
76
4
 
45
 
! Отговори
Иван и Андрей преди 1 година
Ако средствата които се дават за оръжие и война се вложат в екология и изхранване на човечеството Земята ще стане прекрасно място за живеене . А може и други планети да се населят . Не на войната .
75
20
 
18
 
! Отговори
Надблюдател преди 1 година
Каква "освободителна" армия, като никой не възнамерява да напада Китай ? Или като Путин, заявява чужди територии за свои, след което реве че са го нападнали ? Но едно е да воювал с Украйна, друго е да си срещу първата, и третата икономика в света!
74
6
 
8
 
! Отговори
BOYAN преди 1 година
Още един, дето е с нереална преценка и иска бързо да назадне страната си с 30 години.
73
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Количеството без качество си е загубена работа. Два от три били в експлоатация, третия на изпитания, ама кацането и излитането нещо им се опъвало, стоманените въжета нещо се късали. Адмирал Кузнецов вдигал пушек до Луната и тровел птиците. А на Ким ракетите летели накъде си искат. Въобще чудеса.
72
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 97Недей да си толкова сигурен. Китайците са умни,така че току виж те изненадали неприятно. Сигурна съм че ако искат да създадат своя армия ще го направят за нула време защото са изключително дисциплинирани, възприемчиви и организирани. В това отношение никой не може да им стъпи на малкия пръст. Плюс това имат неограничен човешки ресурс.
71
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срещу истинска армия ще бъдат размазани.

Спонсорирани публикации