Средният българин не бил обеднял, защото имало ръст на заплатите

Инфлацията била по-малка от увеличението на възнагражденията
291
Средният българин не бил обеднял, защото имало ръст на заплатите
Снимка: Bulgaria ON AIR

"БВП на България за 2022 г. е нараснал с 3,4%, това е малко повече от очакваното. Данните са предварителни на официалната статистика. Още 2021 г. задминахме предкризисното равнище и спрямо това имаме още 3,4% ръст. Т.е. българската икономика се представя много по-добре от това, което се артикулира в публичното пространство. Ние имаме най-големия ръст на експорт в целия ЕС за 2022 г. - 38%. Имаме и изпреварващ инфлацията ръст на възнагражденията. За последното тримесечие в частния сектор ръстът на средната работна заплата е 17,7% при инфлация под 16%. Статистиката казва, че българинът не е обеднял през 2022 г, това е средно аритметично - някои имат по-висок ръст на заплатите, а други пък изобщо нямат. Това се отразява и на потреблението, то е нараснало по натури, не по номинал. Средният българин не е обеднял въпреки инфлацията, за разлика от средния европеец, защото средно в Европа доходите изостават спрямо инфлацията".
Това заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него ще е изненадващо, ако не е намаляла инфлацията за февруари, която ще обяви през следващите дни НСИ.

"При пазарната икономика цените се регулират от пазара. Това е така, когато имаме множество независими продавачи и множество независими купувачи, при взаимодействието между тях се формира пазарната цена. Кризите, които се насложиха - пандемията, а след това енергийната, доведоха до едно дебалансиране на пазара и в мътната вода се лови по-лесно риба. Има някои несъответствия и пазарът ще ги изглади, но за това ще трябва повече време. Пазарът работи добре, когато продавачите са независими и са много, когато група продавачи имат много голяма пазарна сила, тогава пазарът не работи добре и тогава, в пазарната икономика, има някакъв вид регулиране. Този сайт, който очакваме, е една от стъпките. Друга стъпка е оповестяване на тримесечие на финансовите резултати, счетоводните отчети. Много е важно предприятията, които притежават голяма пазарна сила, да разкриват информация - тримесечни отчети, сделки между свързани лица и т.н. ... Ако няма какво да се крие, тогава защо да не ги видим, нека бъдат публикувани и тогава хората ще се успокоят", коментира още Велев.

По думите му някои от аномалиите в цените на хранителните продукти, по-ниски цени в Европа, отколкото в България, са заради по-малките субсидии за българските земеделски производители от средноевропейските.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България подчерта, че България трябва да постигне 3% дефицит, а не повече.

"Ако не се вземат енергични мерки за увеличаване на приходите и ограничаване на разходите, текущите резултати и предприетите политики през миналата година сочат дефицит от 6%. Който и да управлява, ако не иска да влезем в процедура на свръх дефицити и наистина мисли, че България трябва да влезе в еврозоната и е добре да се охлади инфлацията, трябва да направи държавен бюджет, който да сведе дефицита под 3% за тази и следващите години", каза Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
14
 
3
 
! Отговори
Паца Чалгаря преди 1 година
Щом са пълни заведенията и курортите НЯМА БЕДНОСТ. Трябва инфлационно да вдигат данъците на тези българи червиви с пари всяка година на почивки да ходят това са българи с много укрити пари от данъчните служби.
199
0
 
21
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
Спрете му пиенето на тоя !!!!!!!!!!!!!!
198
1
 
8
 
! Отговори
Ха да ги видим преди 1 година
Тея ОБДЕНЛИ Дебели Мазни и Гадни Българи как кибичат по кръчми заведения после по почивки на моренце я на гръчко я на турско. АБе бедни дебели мазни българи са това.
197
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скъпотията, която ни бе сервирана в реално изражение буквално "изяде" увеличените доходи... С една дума господата се хвалят, че ни пробутаха малко повече хартийки да ни пълнят джобовете.
196
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е доста нагъл да твърди това, с такива председатели на бизнеса в България тип мутра е видно защо сме на това положение.
195
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е интересно защо в бг медии няма почти нищо за това, че в САЩ от петък насам фалираха 2 големи банки ?! Не ви се позволява да пишете такива неща , нали ?!
194
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът много тегли от такива личности през целия преход.
193
3
 
18
 
! Отговори
Ликвидират Българите преди 1 година
НАд 1 000 000 България НЯМАТ НИКАКВИ ДОХОДИ. Заедно с младежите държани принудително в тежко увреждани с камери училища и университети са над 1500 000.над 70% от населението НЯМА Достатъчно доходи за нормален живот.Експерти да докладват какво правят доказано престъпни групировки с ограбваните от народа милиарди годишно .ДА се проучат по внимателно ограбващите милиарди с нагло високи цени на тока и горивата..Плащали на подставени на власт за СПОКО..
192
1
 
14
 
! Отговори
Точно това преди 1 година
До Анонимен 212.....Е мерилото!Нали си спомняте за онази приказка?Как царят постоянно вдигал данъците и питал какво правят хората - Дрънкат оръжие и мърморят му отговаряли.Вдигайте пак и така докато на въпроса му какво правят хората веломожите му отговорили - Ядат и пият.Спирайте тогава!Та и ние така.Дотолкова на хората им е опротивяло всичко,че не мислят за нищо друго освен да ядат и пият!
191
1
 
30
 
! Отговори
За господин Велев преди 1 година
Среден пръст от средния Българин.Смятам,че това е най-точния коментар за думите му.Точка!
190
1
 
15
 
! Отговори
българин несофиянец преди 1 година
Поредните бръщолевения на "бизнеса". Защото нямаме и съдебна система да Ви прибере народните кюлчета злато от сметките и шкафчетата. Не се и разбра че тези глупости не хващат сериозно мнение.
189
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по повод обедняването по тАлАвизията показаха разговори с разни собственици на заведения за пиене и папкане. Никой от тях не се оплака, че е останал празен напоследък. Че заведенията са без почивка пълни с обедняла клиентела, може да се убеди всеки, с очите си.
188
2
 
19
 
! Отговори
Големия памперс преди 1 година
Нагъл комсомолец!!! Чудя се, защо *** като този толкова мразят сънародниците се?!? Хайде, *** паси донякъде го разбирам защо мрази българите, ама този........
187
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес протести в Прага с/у поскъпването. Хем Чехия се води не изостанал EU държава, не като Бг. Тоя кви ги плещи?!?
186
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Велев му плащат капиталистите да говори тези глупости Това че му се връзвате си е ваш проблем Дреме му на сайдера Той си е изкарал надницата за деня Вие да му мислите
185
18
 
9
 
! Отговори
българка-българка преди 1 година
СТИГА С ТЕЗИ ИЗБОРИ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ СЛЕД 1945 КОГАТО ИЗБИХА ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ И УМНИТЕ БЪЛГАРИ И СЕЛЯНИТЕ ЗАВЗЕХА С КЪРВАВ И ТЕРОР ВЛАСТА НИЩО ХУБАВО НЕ СТАНАЛО ЗАЩОТО ОТ ПОКОЛЕНИЕТО НА РАБОТНИЦИ И СЕЛЯНИ НЕ ИЗЛИЗА НИЩО СВЯСТНО 45 ГОДИНИ СЪЩИЯ ЧОВЕЩКИ ***.. БЯХМЕ РОБИ НА РУСНАЦИТЕ 45 ГОДИНИ НЕКА СЕГА СТАНЕМ ЩАТ НА АМЕРИКА СРЕЩУ СЪОТВЕТНОТО ЗАПЛАЩАНЕ НА ЗАПЛАТИ В ДОЛАРИ ,СТАНДАРТ КАКТО И КАЧЕСТВО НА РАБОТА КАКТО В АМЕРИКАТОВА НИ Е ИЗХОДА ОТ КОМУНИЗМА И ПОДЪРЖНИЦИТЕ ИМ
184
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този вече е гнусен, как не го е срам, какво е това дебелоочие, такива хора трябва да гният в Ада.
183
2
 
20
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Честита промяна!
182
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
омръзнахте вече с ваще лъжи да ви ..... май ........та
181
1
 
12
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Велев ти докога ще заблуждаваш БРЕ само комунистически капиталисти в България лъжат мноого но като си мълчат шараните защо такива като Велев като шарлатаните да не ви лъжат да не ви грабят Мълчете си