Средният българин не бил обеднял, защото имало ръст на заплатите

Инфлацията била по-малка от увеличението на възнагражденията
291
Средният българин не бил обеднял, защото имало ръст на заплатите
Снимка: Bulgaria ON AIR

"БВП на България за 2022 г. е нараснал с 3,4%, това е малко повече от очакваното. Данните са предварителни на официалната статистика. Още 2021 г. задминахме предкризисното равнище и спрямо това имаме още 3,4% ръст. Т.е. българската икономика се представя много по-добре от това, което се артикулира в публичното пространство. Ние имаме най-големия ръст на експорт в целия ЕС за 2022 г. - 38%. Имаме и изпреварващ инфлацията ръст на възнагражденията. За последното тримесечие в частния сектор ръстът на средната работна заплата е 17,7% при инфлация под 16%. Статистиката казва, че българинът не е обеднял през 2022 г, това е средно аритметично - някои имат по-висок ръст на заплатите, а други пък изобщо нямат. Това се отразява и на потреблението, то е нараснало по натури, не по номинал. Средният българин не е обеднял въпреки инфлацията, за разлика от средния европеец, защото средно в Европа доходите изостават спрямо инфлацията".
Това заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него ще е изненадващо, ако не е намаляла инфлацията за февруари, която ще обяви през следващите дни НСИ.

"При пазарната икономика цените се регулират от пазара. Това е така, когато имаме множество независими продавачи и множество независими купувачи, при взаимодействието между тях се формира пазарната цена. Кризите, които се насложиха - пандемията, а след това енергийната, доведоха до едно дебалансиране на пазара и в мътната вода се лови по-лесно риба. Има някои несъответствия и пазарът ще ги изглади, но за това ще трябва повече време. Пазарът работи добре, когато продавачите са независими и са много, когато група продавачи имат много голяма пазарна сила, тогава пазарът не работи добре и тогава, в пазарната икономика, има някакъв вид регулиране. Този сайт, който очакваме, е една от стъпките. Друга стъпка е оповестяване на тримесечие на финансовите резултати, счетоводните отчети. Много е важно предприятията, които притежават голяма пазарна сила, да разкриват информация - тримесечни отчети, сделки между свързани лица и т.н. ... Ако няма какво да се крие, тогава защо да не ги видим, нека бъдат публикувани и тогава хората ще се успокоят", коментира още Велев.

По думите му някои от аномалиите в цените на хранителните продукти, по-ниски цени в Европа, отколкото в България, са заради по-малките субсидии за българските земеделски производители от средноевропейските.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България подчерта, че България трябва да постигне 3% дефицит, а не повече.

"Ако не се вземат енергични мерки за увеличаване на приходите и ограничаване на разходите, текущите резултати и предприетите политики през миналата година сочат дефицит от 6%. Който и да управлява, ако не иска да влезем в процедура на свръх дефицити и наистина мисли, че България трябва да влезе в еврозоната и е добре да се охлади инфлацията, трябва да направи държавен бюджет, който да сведе дефицита под 3% за тази и следващите години", каза Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако среднте бълари не са обеднели то първите са забогатели, а пострадалите са последните , как да разберем от коя категория сме
159
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такова безочие е отвратително. Да е проклет.
158
0
 
12
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
Като няма хляб, яжте пасти. Но после тази с пастите се прости с главата си на гилотината!
157
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя не го ли е срам, да ги приказва такива глупости ...
156
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен от Пловдив преди 1 година
Велев-Юда Искариотски, трябва да бъдеш разпнат, както и други работодатели робовладелци!!!!!!
155
1
 
10
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Брях не е ли по-добре да плащаме на БГ работодателите като се хващаме на работа.
154
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обективно заплатата ми е повишена с 5%, а храната, която е около 50% от моя бюджет с около 100%. Да каже господинът каква математика използва? Парното е с 60% нагоре спрямо миналата година.
153
0
 
27
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
Тоз какво е пил ?
152
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При инфлация всички обедняват, въпроса е с колко. Най-богатите го усещат най-малко, а най-бедните най-много.
151
1
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
700 лева, Велев! Тази сума изпреварва ли цените на тока, газа, водата и храната, Велев! Дрехите, културният живот и почивките съм ги отписала отдавна! И не защото съм неграмотна и необразована, а защото живея в провинцията, и съм на 60 г., т.е. пред пенсия! Тук повече не плащат, няма и плик под масата!
150
3
 
27
 
! Отговори
Митака преди 1 година
Ми не знам за кого е колата, но виж по пътищата - повечето коли са втора ръка - значи повечето хора в България са бедни.
149
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Митака : Колата не е за бедняци. И да си купи стара кола няма пари да я поддържа и става опасен за себе си и околните.
148
6
 
9
 
! Отговори
Nnnn преди 1 година
Няма да стигнете нивото на икономиката,което беше през 80те години.
147
1
 
29
 
! Отговори
Сигурна работа преди 1 година
Този не е с акъла си!
146
2
 
20
 
! Отговори
До Чичо Кольо преди 1 година
Чие,ако беше само до това,че няма и ден трудов стаж,то с мед да го намажем,проблемът е,че той и още няколко дузини червени гаулайтери разграбиха и опропастиха България а сега за капак на всичко се изявяват като буржоазия и ментори на обществото!
145
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 166 : Иска ти се ама не. Имам и семейство, и деца, христовата възраст я минах преди много години, и още съм в прекрасна форма.
144
3
 
27
 
! Отговори
Чичо Кольо преди 1 година
Тоя няма един работен ден през живота си. Смятайте колко пр0ос народ сме, щом вместо да копае в урановата мина, се е изтипосал с костюмче и дава мнения ...
143
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без семейство,без деца,тотално износен още преди да навърши Христовата възраст,или съдбата на всеки един *програмист*
142
6
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
До Анонимен 161 - Малко си нагъл а? НИЕ създадохме тази мрежа. НИЕ я поддържаме. За да може някакъв смoтaняk да ки каже къде и какво да поствам? Не си познал.
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 161 : Крайно време е и мрънкачите да спрат да занимават мрежата със себе си, защото на мрежат и е омръзнало да ги слуша. Енергията, която влагате в мрънкотене можете да я вложите в нещо креативно. Запазете си махленската мъдрост за себе си и другите индивиди в кварталната градинка с анцузи и диагоналки.

Спонсорирани публикации