Средният българин не бил обеднял, защото имало ръст на заплатите

Инфлацията била по-малка от увеличението на възнагражденията
291
Средният българин не бил обеднял, защото имало ръст на заплатите
Снимка: Bulgaria ON AIR

"БВП на България за 2022 г. е нараснал с 3,4%, това е малко повече от очакваното. Данните са предварителни на официалната статистика. Още 2021 г. задминахме предкризисното равнище и спрямо това имаме още 3,4% ръст. Т.е. българската икономика се представя много по-добре от това, което се артикулира в публичното пространство. Ние имаме най-големия ръст на експорт в целия ЕС за 2022 г. - 38%. Имаме и изпреварващ инфлацията ръст на възнагражденията. За последното тримесечие в частния сектор ръстът на средната работна заплата е 17,7% при инфлация под 16%. Статистиката казва, че българинът не е обеднял през 2022 г, това е средно аритметично - някои имат по-висок ръст на заплатите, а други пък изобщо нямат. Това се отразява и на потреблението, то е нараснало по натури, не по номинал. Средният българин не е обеднял въпреки инфлацията, за разлика от средния европеец, защото средно в Европа доходите изостават спрямо инфлацията".
Това заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него ще е изненадващо, ако не е намаляла инфлацията за февруари, която ще обяви през следващите дни НСИ.

"При пазарната икономика цените се регулират от пазара. Това е така, когато имаме множество независими продавачи и множество независими купувачи, при взаимодействието между тях се формира пазарната цена. Кризите, които се насложиха - пандемията, а след това енергийната, доведоха до едно дебалансиране на пазара и в мътната вода се лови по-лесно риба. Има някои несъответствия и пазарът ще ги изглади, но за това ще трябва повече време. Пазарът работи добре, когато продавачите са независими и са много, когато група продавачи имат много голяма пазарна сила, тогава пазарът не работи добре и тогава, в пазарната икономика, има някакъв вид регулиране. Този сайт, който очакваме, е една от стъпките. Друга стъпка е оповестяване на тримесечие на финансовите резултати, счетоводните отчети. Много е важно предприятията, които притежават голяма пазарна сила, да разкриват информация - тримесечни отчети, сделки между свързани лица и т.н. ... Ако няма какво да се крие, тогава защо да не ги видим, нека бъдат публикувани и тогава хората ще се успокоят", коментира още Велев.

По думите му някои от аномалиите в цените на хранителните продукти, по-ниски цени в Европа, отколкото в България, са заради по-малките субсидии за българските земеделски производители от средноевропейските.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България подчерта, че България трябва да постигне 3% дефицит, а не повече.

"Ако не се вземат енергични мерки за увеличаване на приходите и ограничаване на разходите, текущите резултати и предприетите политики през миналата година сочат дефицит от 6%. Който и да управлява, ако не иска да влезем в процедура на свръх дефицити и наистина мисли, че България трябва да влезе в еврозоната и е добре да се охлади инфлацията, трябва да направи държавен бюджет, който да сведе дефицита под 3% за тази и следващите години", каза Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Денес влизам в Билла. Гледам - 300 грама кашкавал Маджаров за 15 лв, т.е. поскъпване над 200% за 1г. Някой имл ли е такова увеличение на заплата за същия период, ммм?
179
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това се отразява и на потреблението, то е нараснало по натури, не по номинал."................Значи повече потребяваме......................по какъв номинал все пак???
178
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 190 Посочи поименно кой дава пари в плик, кои фирми- изброй ги, иначе твърдението ти е лъжа.
177
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук пак се минава с ме тлата яко. Ще го напиша пак- Велев разпространява г е.рб ерската оп орка на Го р.анов, че народът, наричаше ги *** р.г инали, не е беден. Не сме забравили ге р. берската де маг.огия- народът има пари, магазини и заведения са пълни, всички почиват в чужбина, има глад за кадри, няма безработни, емигрантите масово се завръщат в Бг, щото заплатите са високи и има много работа... Велев подкара пак същата риторика.
176
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 189 Така ни подготвят за замразяване на доходите. ГЕРБ се канят да к у.пят изборите, пак Велев ще командва БГ и ще з ам.разят заплати и пенсии за години напред. Тоя безсрамник ни замазва очите с г ер.б ерска де.м агогия. А народът спи дълбок сън.
175
7
 
1
 
! Отговори
среден преди 1 година
Ето списък от виновни защо не сте финансово успешни: 1. Вие самите 2. шефа ви / сменете го бре/ 3. първия летец и др такива , но не са важни акоф1 и 2 са точни.
174
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя трябва да го оставят 3 месеца да живее с 1 МРЗ и тогава ще говорим.
173
2
 
8
 
! Отговори
Спасов преди 1 година
Все още комунизма властва в България. Бай Тошо умря но неговите хора от ДС са живи и задушават България. Вижте какво стана в Народния театър, идва един назначен некадърник от ДПС и първата му работа е да изгони най-кадърния т.е. Сашо Морфов. Ето такива безумия се вършат в цялата държава.
172
0
 
14
 
! Отговори
село преди 1 година
УМИРАТ,ХОРА от ГЛАД.ДА СЕ ГРЪМНЕ!!!
171
1
 
13
 
! Отговори
Яна преди 1 година
Велев хипнотизира българите с небивалици и им говори че са супер, докато народа обеднява. Защо няма инвестиции в България? Защото няма истинска съдебна система и законност. Защото България се управлява все още от мутрата Борисов и от мутрата Пеевски. С тези двамата още 100 години ще сме бедни и гладни.
170
1
 
11
 
! Отговори
Пешев преди 1 година
Този Василев не е никакъв работодател, а червен комсомолски послушко. Той работи за Кремъл и никога не е знаел що е частен бизнес.
169
7
 
3
 
! Отговори
ПОДКРЕПА преди 1 година
Прав е - Но , зависи в каква Фирма работите . Фирмите в сивия сектор НЕ вдигнаха Осигурителната Заплата , а вдигнаха парите в плика . После ревете че са ви ниски Пенсиите .
168
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велев, в 2/3 от фирмите в частния сектор заплатите стоят заковани не от три месеца а от две години....Къде видя 17,7 увеличение? Въобще ти на коя планета се намираш? Нещо, връзка с действителността? Нещо, проблясъци?Или си садомазохист и те кефи да те псуват -теб и твоите словесни медийни изхождания или дълбоко ни подценяваш и пускаш алабализми с идеята да мине номера.....
167
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А значи еврозоната е болният проблем, не хората. Ама хората не искат в еврозоната да влязат бедни и какво става, или едното или другото, ама България са хората. Като дойдат по добри времена, ще има и еврозона.
166
1
 
22
 
! Отговори
One s преди 1 година
Г-ин, Велев за вас има спасение - с права лопата зад врата
165
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей тези интернет специалисти големи хора ще да са. Те ще оправят България... Някой замислял ли се е, че на БГ то индустриализация и трябва, заводи, цехове,производство, износ и т.н. Стига с тези аутсорсинг истории. Германия като не е държава на компютрите защо е с толкова силна икономика и стоките са в пъти по-евтини. Навремето като нямаше компютри какво стана? Да не свърши света?
164
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бият камбаната,като дойдат на власт да не се очаква повишение на пенсиите и заплатите.Да го отнесе народа Ваксини, самолети.асвалт,пари на вятъра.При тая инфлация като се стимулират заплати и доходи енай добре.Спрете кражбите.Намалете администрацията..
163
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лжжливите и крадливи комунисти от БСП, ПП и ДБ ни докараха до разруха, сега ни имат за ииддииооотии и ни разправят, че сме супер!
162
1
 
21
 
! Отговори
русенец преди 1 година
Това е поредната лъжа.Месото от 6,50-7лв. стана 14 лв,а доходите не са с удвоили.Не се трае вече.Най-бедни и на първо място по смъртност в ЕС.най-ниски пенсии в ЕС,АМА ПАРИ ЗА УКРАИНЦИТЕ ИМА.ПИСНА МИ!!!
161
0
 
18
 
! Отговори
среден българин преди 1 година
Пенсионер със стаж 40 години в държавните администрации получава 580 лв пенсия. Като него са още около 1 милион средни българи като получават и по-малки пенсии. Как живеят тези хора? Много пенсионери работят за да имат с какво да живеят. Докато могат.