САЩ може и да не могат да отблъснат ядрена атака от Северна Корея

Между 40 и 50% от прехващачите им не работят
18 мар 2023 12:46, Нели Христова
107
САЩ може и да не могат да отблъснат ядрена атака от Северна Корея
Снимка: БГНЕС

Часове преди срещата на лидерите на Южна Корея и Япония в Токио днес Северна Корея проведе 70-минутен тестов полет на междуконтинентална балистична ракета.

С целта да провокира, докато президентът Юн на Южна Корея се срещна с Фумио Кишида, японският министър-председател, ракетата, способна да достигне Съединените щати, прелетя около 1000 км и падна в морето между Корейския полуостров и Япония.

Миналия месец на площад Сунг в Пхенян, столицата на Северна Корея, под зоркия поглед на лидера на страната Ким Чен Ун, преминаха 11 чудовищни междуконтинентални балистични ракети Hwasong-17 (ICBM). Тогава се породиха и първите съмнения относно способността на САЩ да издържат на ядрен удар от Северна Корея.

Всеки Hwasong-17 е потенциално способен да носи множество бойни глави, което представлява голямо предизвикателство за 44-те прихващачи на противобалистични ракети (ABM), разположени в дълги редици от силози в бази в Аляска и Калифорния, очаквайки да отговорят на "ограничен" ICBM удар от Северна Корея или Иран.

За разлика от Доналд Тръмп, бившият президент, който възприе в крайна сметка неуспешната политика "нека бъдем приятели" с Ким, президентът Байдън не показа особен интерес към преследване на офанзива с чар с Пхенян. Въпреки това Белият дом и Държавният департамент се опитаха няколко пъти да подновят преговорите за почти всичко, за да осигурят някаква форма на комуникация със Северна Корея - всичко без резултат.

Това оставя противоракетната отбрана във Форт Грийли, Аляска, и Ванденберг, Калифорния, като последната отбранителна линия за САЩ. За разлика от визията на Роналд Рейгън за космическа противоракетна отбрана от "Междузвездни войни", която да предпазва САЩ и Европа от масов съветски ядрен удар, прехващачите сега са насочени изцяло към Северна Корея и Иран.

Вашингтон подчерта пред скептично настроените Русия и Китай, че защитата е предназначена единствено за борба с малка по мащаб заплаха, а не за подкопаване на ядреното възпиране на техните суперсили съперници. Москва никога не е вярвала на САЩ в това, но фактът, че са инсталирани само 44 прехващача, трябваше да убеди дори съмняващите се руски генерали, че системата за ПРО не е насочена в тяхна посока.

Но капацитетът на този успокояващо малък брой прехващачи да се справи с удар от Северна Корея сега е под въпрос. Някои неправителствени експерти по ядрени ракети в САЩ предполагат, че те могат да бъдат победени от масова атака от 11-те Hwasong-17 на Северна Корея.

Един от тях е цитиран да казва, че прехващачите са били тествани само веднъж през нощта и са се провалили. Експертът каза, че това доказва, че системата не може да работи ефективно на тъмно и се нуждае от слънцето, за да проследи вражеско превозно средство, носещо ядрена бойна глава.

Реалността е по-сложна, въпреки че е вярно, че американските прехващачи, всеки със само едно превозно средство за убиване на борда, теоретично биха били превъзхождани, ако Северна Корея успее да накара всичките си 11 ракети Hwasong-17 да работят и всяка от множеството бойни глави да уцелят целта си. Това далеч не е гарантирано и някои от 11-те междуконтинентални балистични ракети, изложени по улиците на Пхенян, може да са били макети.

Противоракетната отбрана не е само прихващане на входящи бойни глави. По отношение на стратегическото планиране на САЩ ще има много по-холистичен подход към ядрена заплаха от Северна Корея, включващ събиране на разузнавателна информация, предупреждения към Пхенян и, ако е необходимо, превантивни действия.

"При сценарий на война между Северна Корея и Америка САЩ няма да чакат Пхенян да изстреля ракети, преди да реагират", казва Иън Уилямс, заместник-директор на проекта за противоракетна отбрана в базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания, пред The Times. "Реалността е, че веднага щом има уведомление за предстоящо изстрелване на ядрени ракети, САЩ ще тръгнат след тях, унищожавайки ги преди изстрелването."

"Има противоракетна отбрана и има поражение от ракети. САЩ биха използвали много методи за неутрализиране на ракети, включително хиперзвукови ракети, които се разработват, за да достигнат целта си за много кратък период от време", допълва той.  "След това има електромагнитни оръжия, които могат да деактивират техните механизми за изстрелване, и ние ще се насочим към техните командни центрове, за да нарушим заповедите за изстрелване на ракети - така че не става дума само за това колко прехващачи имаме, за да унищожим техните ракети, а за цялостна стратегия за отбрана на страната."

Независимо от това, Пентагонът, наясно с нарастващия ракетен капацитет на Северна Корея, сключи договор с Northrop Grumman, компанията за отбранителни технологии, за разработване на прехващач от следващо поколение за така наречената наземна отбранителна система на среден курс. Всеки от новите прехващачи ще има множество превозни средства за убиване. Това ще промени динамиката на възможна конфронтация със Северна Корея, въпреки че първият тест на тази нова система е малко вероятно преди 2026 г.

Съществуващите прехващачи са преминали неуспешни тестове от 40 до 50 процента, въпреки че нито един не е резултат от системни технически грешки. Имаше проблеми с бордовата батерия и в един единствен случай корозията на рамото на силоза предотврати изстрелването. Тестовете се връщат към ерата на прототипа от 1997 г., когато първоначалните неуспехи биха се очаквали.

Фактът, че не е имало тест от година или две, може да е причина за безпокойство. Прехващачите, които стоят по цял ден и нощ в силози, трябва да бъдат тествани по-редовно, но военните изглеждат уверени, че 40-те, разположени в три силози в Аляска и четирите в едно силози в Калифорния, са готови за действие. Настоящият бюджет за отбрана позволява още 20 силоза за прехващачи да бъдат инсталирани във Форт Грийли и работата се извършва.

Отдавна се водят дискусии за изграждането на друг обект за противоракетна отбрана в източната част на страната и изборът е стеснен до Мейн, Охайо и щата Ню Йорк. Пари обаче все още не са отпуснати.

Прехващачите са оръжия за убиване. В превозните средства за убиване няма експлозивен заряд. Те трябва да намерят идващото ядрено превозно средство за повторно влизане сред масата летящи боклуци, създадени, когато бойната глава се отдели от ракетата и ускорителните системи, и да се насочат към целта.

Когато новият прехващач с множество превозни средства за убиване започне да функционира, всеки от тях ще може да поема няколко цели наведнъж, но все още ще има зададен радиус на действие за всеки прехващач. В ракетната терминология целта е "в кошницата".

Твърденията, че настоящите прехващачи не могат да функционират през нощта, се отхвърлят. Електрооптичната компютърна технология, монтирана в системата hit-to-kill, е подобна по сложност на космическия телескоп James Webb. "Винаги има достатъчно околна светлина извън Луната, така че няма проблем да работим през нощта", каза Уилямс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана със санкциите, какво стана със санкциите? Рухна ли рускте икономика, рухна ли руската икономика? Почнаха ли да фалират руските банки, почнаха ли да фалират руските банки?
45
5
 
15
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Има страхотни филми за Северна Корея в Тубата. Те изповядват странна култура - ние зависим само от себе си, не разчитай на друг освен на себе си. Още дядото разбра що за стока е запада и в частност САШето. И предпочетете да плати цената - да подложи (за няколко години) собствения си народ на глад, но да развият ядрена програма. Иначе да са ги демократизирали вече. Сега никой не може нищо да им направи. Те могат да направят от Ню Йорк гьол с попови лъжички. Вече на никой не му е смешно.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До мушморока 45 Много е лесно да пишеш простотии по сайтовете,но трябва най напред да се образоваш малко,защото образователната ни система е по зле от северокорейската!Сигурен съм,че дори не знаеш къде се намира КНДР.И друго,щом могат да произвеждат ядрени междуконтинентални ракети,сигурно нивото им е по високо от нашето!
43
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
истината е че даже една ракета от ск да удари сащ и проблема с ким чен ще изчезне.
42
11
 
4
 
! Отговори
# АРЕСТУВАЙ ПУТИН... преди 1 година
СЛЕД НЕГО И ДРУГИТЕ ТЕРОРИСТИ...
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кимиту ше ги чака докато си разработят съответните противоядрени защити и чак тогизи щчл бил да ги напада. Кат станат готови и ше му обадят да напада. Така излиза от "статията".
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е ,че сащ се плашат повече от Ким,отколкото от Русия!Голяма грешка!
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тва е някаква глупава фантастика за глупава аудитория.
38
1
 
1
 
! Отговори
Мравката преди 1 година
към слона: Ох ли? Ще те спукам....
37
4
 
6
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 година
До Мара Пунтова 40 Така е . Русия стана за смях и бъзик.Ама кво да праиш ? Съдба.
36
5
 
7
 
! Отговори
Видя преди 1 година
се какви са щатите. Само от войни се хранят... но и това ще свърши. Военноиндустриалният комплекс на кръволоците трябва да бъде приключен веднъж завинаги!
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахахаха СК едва ли ще има кажат кога ще ги ливкидират СЩ.
34
8
 
7
 
! Отговори
Мара Пунтова преди 1 година
Русия е велика сила, икономика и демокрация!
33
3
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
лос анжелис и сан франциско са на мерника така че янките много да премисляткакви ги вършат
32
0
 
1
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Вервай те си псевдотурчета:))))
31
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Векове наред САЩ имаха предисмството, че никой не може да ги нападне, беше почти невъзможно някой да води война със САЩ по географски причини, трябваше да ги напада по море. А днес САЩ са само един малък остров, който може да бъде унищожен за засове с военните технологии на Русия.
30
12
 
11
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
За да не се налага да отблъскват САЩ ,трябва да нанесат първия удар. Не с ядрено оръжие.Имат достатъчно други средства да вкарат Кимчо на куче в гъ-з.
29
4
 
9
 
! Отговори
САЩ СА преди 1 година
ЗЕЛИ ДАЛИ. НАДУТ БАЛОН.
28
8
 
8
 
! Отговори
666 преди 1 година
Кви ракети бе, тея са умрели от глад. Сигурно са били хартиени.
27
6
 
9
 
! Отговори
вулкана Йелоунстоун преди 1 година
Кимчооо...цели се в мен...другото е моя работа....

Спонсорирани публикации