Външният министър: Шести сме в света по помощ за Украйна

Изчисленията са на базата на процент от БВП на страната, данните са от германски сайт
20 мар 2023 18:00, Стела Стоянова
191
Външният министър: Шести сме в света по помощ за Украйна
Снимка: БГНЕС

България е на шесто място в света по отношение на предоставена помощ за Украйна като процент от БВП на страната. Това посочи министърът на външните работи Николай Милков по време на откриване на шестнадесетия международен семинар “Зимно училище по дипломация“, организиран от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи.

Данните, които той изнася, са от германския сайт statista.com, който отбелязва, че страната ни е шеста в света като предоставена помощ, след балтийските държави, Полша и САЩ като процент от брутния вътрешен продукт на страната. „Не можем да приемем упреци в смисъл, че това, което се прави, е недостатъчно“, каза външният министър.
По думите му самият фундамент на българската политика по отношение на Украйна е в защита на нейната териториална цялост в международно признатите ѝ граници, включително Крим.

Междувременно, позовавайки се на дипломатически източници, БНР съобщи, че страната ни е сред членките на Европейския съюз, които подкрепят доставката на 1 милион снаряда калибър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро.

Текстът на споразумението е почти готов след вчерашната среща на посланиците на страните членки.
От шведското председателство се надяват той да бъде одобрен на днешната среща на министрите на външните работи и на отбраната в Брюксел. Само няколко страни не са съгласни, и то не с целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-вече за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката.
В момента има голямо несъответствие в артилерийските престрелки между Русия и Украйна. Докато руснаците изстрелват дневно около 50 000 снаряда, украинците могат да отговорят с не повече от 5000-7000.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази очакване още днес да бъде постигнато споразумение. За тази цел разполагаме с бюджет от два милиарда евро, отбеляза той пред журналисти преди началото на заседанието. По неговите думи целта е доставките да бъдат осигурени бързо, евтино и в достатъчни количества.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде се изгуби тоз Зеля. Вече втори ден нищо не е казал. Сигурно е в новия бункер, без комуникации за повече сигурност.
139
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе къде изчезна зеленото наркоманче? По 6 пъти на ден се изказваше и все побеждаваше
138
2
 
14
 
! Отговори
мак преди 1 година
Това не е за хвалене, см..шник и предател. Най-бедна държава в ес се раздава като за световно. Ще ви похвали фонсмешна и оня, дето дойде вчера да ви натиска да давате дори и посмъртно. Послушковци без грам мисъл за страната си и за това, до какво води такава политика, финансово и не само. Цял ес по.лу..дя по украйна само защото я нападна русия.
137
1
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Ние сме богата държава и затова раздаваме на всички пари, оръжия, кой от каквото има нужда.
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стипендиант - Що три пенсии? Да кара с една, както правят хората. По три пенсии не съм чул да дават.
135
0
 
14
 
! Отговори
Стипендиант преди 1 година
Ето ей такива в годините на скапаната демокрация ни дърпаха все към дъното където вече сме закотвени за вечни времена. Този като си пълни сметките със сладникавите си приказки да дойде да му дам три мои пенсии и да изкара месеца с тези кинти! Още от костово време започна само лъжи от циници.
134
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ебтеее си майката! Затва сме първи по бедност и престъпност в ЕС! Оправиха България, та дайте сега и Украйна
133
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първи по бедност в ЕС , шести в СВЕТА по помощ за Украйна. Брутално е. Е нема такава държава - С. Трифонов.
132
1
 
16
 
! Отговори
паф преди 1 година
то голям праз! утре като засвирят руските ракети, накъде ще хванеш...
131
0
 
17
 
! Отговори
джо преди 1 година
До болшевишка ***. Не е важно.колко месеща са необходими да превземат бахмут ,а колко войни ще пратят при Бандера. Останалото ще си дойде на место.
130
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А шести ли сте към народа си гадове мръсни!!
129
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи всички политици сте за трепане!
128
0
 
14
 
! Отговори
анонимен64264 преди 1 година
абе не ви ли е срам ,че цял свят се опитва да помага с оръжие на *** от укристан и пак не успява да се пребори с руснаците,укропите ще ядат още много бой докато не се вразумят ,а сащ и всички *** около тях ще се ухапят по г....а,то се вижда кой колко жертви дава,ама с нашите обективни медии нещата излизат по друг начин,няма да я има украйна в онзи стари си вид и това е ясно на всички въпреки ,че не си го признават,а укрите си го заслужават за стари грехове и не се правете,че не знаете
127
0
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Не щеме ний богатства, не щеме ний пари, а искаме свобода...
126
0
 
23
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 1 година
Шести за Окрайна и последни за българския народ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
125
1
 
27
 
! Отговори
НеРазбрал преди 1 година
Ей, уставняка и предателя, кажи какви помощи от пуснахте за пострадалите села от наводнението край Карлово. Защо за укрите имаше толкова пари, а за нашите хора- почти нищо? До кога държавата за едни ще е майка- емигрантите, които живеят в хотели, и мащеха- за родните българи, пострадали от наводнението?
124
0
 
14
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
окрайна!
123
19
 
4
 
! Отговори
Болшевишка сгаан преди 1 година
Великата армия от opkи не е в състояние вече 4-ти месец да превземе Бахмут. Когато си голям, но беден и изолиран, единственото което ти остава е да ползваш старата си военна техника и да работиш активно на фронта на пропагандата зада не колабираш от вътре. Вижте им на opkите далекобойните дронове, приличат на онези тенекиени ракети от детските площатки в миналото. Безаналогови opkи идиoтu
122
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами според този ние несме и роми а нещо в пъти по -долни
121
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дaйтe ga gageм gporape, gaйтe ga gageм! Шecтaтa neтилeтka зa четири rogини, gвaмa ga paбoтят зa тpимa, ga им ce nлaщa зa egин! Уppaaaaaa! БKП! БKП! Koмcoмoл! Koмcoмoл! Уppaaaaa...

Спонсорирани публикации