Синтетичното месо - препъникамък в традиционното производство

Дебатът около месото в епруветка предстои
84
Синтетичното месо - препъникамък в традиционното производство
Снимка: Pixabay

Дебатът около синтетичното месо или т. нар. "месо от епруветка" съвсем не е изчерпан и вероятно тепърва ще се разгаря. И докато преди време подобна идея звучеше като научна фантастика, понастоящем тя се превръща в реалност, която противопоставя защитниците на правата на животните и поддръжниците на традиционното селско стопанство, страхуващи се от влиянието на мултинационалните компании.

Лабораторно отгледаното месо може да влезе в менюто на американските ресторанти още тази година, след като компания от бранша получи зелена светлина от ключов регулатор.

Американската агенция по храните и лекарствата съобщи през ноември, че култивиран месен продукт - пилешки гърди, отгледани от базираната в Калифорния "ЪПСАЙД фуудс" (UPSIDE Foods), е безопасен за консумация от хора. Пътят към рафтовете на супермаркетите обаче продължава да е изпълнен с редица трудности.

Досега само Сингапур е одобрил продукта за продажба на дребно, а израелската компания "Фючър мийт текнолъджис" (Future Meat Technologies) откри първата в света фабрика за производство на лабораторно отглеждано месо.

Въпреки че синтетичното месо се представя като етична и еко-устойчива алтернатива, италианското министерство на селското стопанство, продоволствения суверенитет и горите представи в края на миналата седмица проектозакон, забраняващ лабораторното отглеждане на месо за храна на хора и животни, за да защити "селскостопанското си наследство".

Текстът на проектозакона предвижда в Италия да бъде забранено "производството на храни от клетъчни култури или тъкани от гръбначни животни", което де факто означава да няма възможност за производство на култивирано  в лаборатория месо. То е плод на дългогодишна научна работа и се смята, че ще заеме централно място в храненето на бъдещето, пише американското специализирано издание "Уайърд".

Въпреки това ходът на италианския министър на селското стопанство Франческо Лолобриджида може да се окаже безполезен. Дори и проектозаконът да бъде одобрен и производството на синтетично месо в Италия да бъде забранено, то все пак може да достигне до рафтовете на италианските супермаркети и до трапезата на италианците, подкопавайки устоите на класическото земеделие и италианските кулинарни традиции.

По тази причина е уместно да се изясни: какво всъщност представлява синтетичното месо, как се произвежда, какви са предимствата и недостатъците му и защо все пак то може да "акостира" в Италия.

Как се прави синтетично месо?

Синтетичното месо, наречено също култивирано или изкуствено, е протеинова храна, получена от процес на "ин витро" отглеждане на животински ембрионални стволови клетки, които се извличат от тъканите на пилета, свине и едър рогат добитък  (макар че потенциално може да се използват тъкани от всяко животно) и се размножават в контролирана среда.

Синтетичното месо е напълно различно от месото на растителна основа, получено от други храни от растителен произход като бобови култури например. Лабораторно отглежданото месо в действителност е продукт от животински произход, въпреки че производството му не е обвързано с отглеждането и клането на живи екземпляри, а подлежи на точна процедура и метод на подбор в лаборатория.

Чрез процес на клетъчна диференциация е възможно стволовите клетки да се трансформират в клетките на основни тъкани, след което месото се отглежда в специална среда, която е създадена, за да се осигури необходимото хранене за развитието и репродукцията на самите клетки и да се стигне до крайния продукт - месото.

Предимства и недостатъци на синтетичното месо

След като стана ясно какво представлява синтетичното месо, е важно да се уточни, доколкото това е възможно, какви са преимуществата и евентуалните му недостатъци. Към момента изглежда така, сякаш ползите надхвърлят вредите.
Според оценките производството на синтетично месо би понижило с около 98 на сто емисиите парникови газове в сравнение с традиционното производство, тъй като съкращава използването на интензивно земеделие и изисква по-малко потребление на  електроенергия. А освен това намалява и използваното количество вода.

Отглежданото в лабораторни условия месо изисква 95 на сто по-малко площ: увеличаването на свободните терени може да спомогне за преодоляването на проблема с обезлесяването. Освен това синтетичното месо е етична алтернатива, тъй като помага за да се избегне клането на 50 милиарда пилета, 1,5 милиарда свине, 1,5 милиарда овце и 300 милиона крави всяка година. Не трябва да се подценяват и данните за безопасността на хранителните стоки, тъй като месото не подлежи на въздействието на антибиотици, пестициди и фунгициди и проблемите, до които водят те.

Недостатъците на синтетичното месо са по-скоро потенциални, а не сигурни. Всъщност според някои експерти е трудно да се възпроизведат всички органолептични характеристики, тоест вкус, консистенция и мирис на месото, а други поставят под съмнение общите хранителните стойности: компоненти като витамин В12 трябва да бъдат интегрирани като отделен елемент, въпреки че обикновено дори тези, които ядат месо, се нуждаят от допълнително количество от този витамин, включен в храната на животните. Не на последно място остават някои съмнения за "дългосрочните ползи", но не са налице научни изследвания, доказващи евентуални рискове за здравето, което прави тези съмнения поне към настоящия момент безпочвени. Естествено ще са необходими допълнителни изследвания преди синтетичното месо да се озове на трапезата.

Въпреки изброените ползи от синтетичното месо Италия или поне земеделското министерство изглеждат решени да го забранят, това обаче не означава, че може да се наложи вето и върху вноса и италианските граждани могат да открият в бъдеще синтетично месо по рафтовете на магазините.

Всичко зависи от това, което ще реши Европа. Според европейските правила за свободно движение на стоки и услуги Италия (или която и да е друга страна членка) не може да се противопостави на пускането на пазара на даден продукт. Това означава, че ако "месото в епруветка" бъде одобрено на общоевропейско ниво от Европейския орган за хранителна безопасност, то може да циркулира свободно на европейския пазар (съответно и на италианския).

В такъв случай единственият забранен продукт ще бъде "произведеното в Италия" синтетично месо.

Забраната, наложена от земеделското министерство, освен че изглежда слабо ефективна, изключва Италия от пазар, който е не само еко-устойчив и етичен, но може да бъде и много печеливш, пише италианското издание "Мъни".
Според Лолобриджида този закон ще "защити здравето на гражданите, на производствения ни модел, на нашето качество, на културата или просто на продоволствения ни суверенитет". За съжаление на привържениците на тази теза не са налични научни доказателства, че синтетичното месо може да навреди на здравето на гражданите, както подчерта и здравният министър Орацио Скилачи.

Изглежда така сякаш, ако забраната влезе в сила, единствените потърпевши ще са италианските компании. /БТА,
Галя Горнишка/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: месо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко това се случва,защото индийците и китайците разбраха,че се хранят само с гарнитурата,която ядем ние-ОРИЗ!И сега ще има:''Майко мила!''Дано не открият какво е това БИРА и ВОДКА,че няма да остане зърно за нас за хлеб!Пази Боже сляпо да прогледне,е казал народът!
48
0
 
9
 
! Отговори
до 54 преди 1 година
Изхранването на човечеството никога не е било по-лесно от днес. Процентът недохранени е най-малък за цялатта човешка история, а западния свят има огромни излишъци от храна, които изхвърля.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакам синтетичните насекоми....
46
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората наистина си нямат идея как се изхранват 8 милярда. Те си мислят, че всичко е като на село едно време.
45
0
 
8
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
Кое ти е трудно да намериш в България? Боб, грах, леща, ориз...? Кое? Лук, картофи, моркови, ряпа, зеленолистна салата...?
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - веганската храна не е задължителна, който не иска да яде растителна храна може да се храни с парчета от труповете на умрели животни. Живнотото не го жалете, животното си е животно, стига да не се измъчват, човека е по-важен от животното.
43
2
 
5
 
! Отговори
до 43 преди 1 година
Поредната тъпотия. Казва ти я веган от 30г., който е в отлична форма и здраве и в живота си не е пил/ял и една "хранителна добавка", поне не съзнателно. Спрете да робувате на стереотипи за веганството и вегетарианството. Не агитирам никого да става такъв, това си е личен избор, но вземете се образовайте малко. Веганската диета не те ощетява от никакви жизнено необходими вещества. Както при всяка друга диета е важно да има разнообразие.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 42 - веганство може да се практикува и само с български продукти, но все пак и те трудно се намират, не са във всеки магазин. По принцип веганската храна е елитна храна, продуктите се доставят от цял свят и са доста скъпи, но и в България има достатъчно. А заместителите на месо - веганските меса които се продават на "вегани" са голяма глупост, като искаш да ядеш месо, ми яж си месо, защо се мъчиш със сейтан и тофу.
41
3
 
0
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
\По име ли да ги пиша? Който е виждал вегетарианци, знае за какво говоря.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 42 ветганската "храна" не е човешка храна, понеже не дава достатъчно за съществуване! Щом не си способен да живееш единствено на растителна храна, значи това не е подходяща за теб храна! Въпреки че си способен да усвояваш вещества от нея!
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Майстора - кои по-точно са тези "някои" измъчени и болнави вегетарианци и кои са тези здрави месоядци които се хранят като крале?
38
0
 
4
 
! Отговори
до 42 преди 1 година
Стига глупости! Познавам вегани, които са такива от над половин век, без да правят някакви извънредни разходи за храна и без да ползват "вегански" меса и соеви продукти. Онези които се поливат с червената боя са някакви НПО-та, котито си работят по някакви проекти. Те НЕ са вегани, а обикновени служители на хонорар или заплата.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, тръгва водопровода от Бразилия през Атландическия за ЕС и ще ни доставят евтино прясна вода, бразилия има големи запаси, и искат да продават водата евтино на ЕС защото са добри хора, и няма да има суша и продоволствена криз в ЕС.
36
3
 
4
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
До до 40 "съвременният човек" има диета, сравнима с тази на кралете от миналото - всеки ден месо, сирене, яйца, колкото пожелае! Затова е пълно със здрави и дълголетни хора! Провери тия "чупещи рекорди" как се хранят! Затова пък някои, съзнателно избрали самоунищожителна диета без животински продукти - "вегетарианци" -са измъчени и болнави, въпреки че приемат и куп хранителни добавки, за да компенсират липсите! А сега искат да отнемат на всички истинските храни! Да ги заменят с туморни клетки!
35
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веганската храна е много силна и здравословна храна но е много скъпа, не всеки може да си я позволи, най-малкото българина. Това са суперхрани и продукти за които повечето българи дори не са и чували, те си мислят че ваганите ядат салата и краставици и се поливат с червена боя по улиците да протестират срещу клането на животни. Българите не могат да си позволят да бъдат вегани, но за тях има достатъчно замразено месо и синтетично месо с което да си набавят протеините.
34
3
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 1 година
Защо "ще"? То си е така от десетилетия и ...познай? Вместо да е "съсипан и безжизнен", съвременният човек чупи всички рекорди по здраве и дълголетие, та дори и спортните постижения.
33
2
 
6
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
Каквото представлява един домат, расъл в оранжерия и захранван с неестествени, изкуствени вещества, това ще бъде и човекът, изхранван със оранжерийни растения и синтетично "месо" - съсипан, безжизнен, само имитация на истински човек - такъв, който яде месо, яйца, сирене и е изпълнен със здраве и енергия. Всички тези изкуствени и празни от полезно съдържание фалшиви храни са убийствени! Но се изкарват отлични парички, колко по-удобно е един цех с гадости във вани, вместо истинска ферма! ЯЖ РОБЕ
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Определено веганските и вегетиарианските деривати на место са далеч по-опасни от тези синтетични меса.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така или иначе и в момента над 90% от храната е синтетична. Натурално земеделие е възможно единствено за лична консумация, а със животновъдството е почти невъзможно заради синтетичните фуражи с които хората кранят дори домашните си животни.
30
1
 
1
 
! Отговори
До Русия преди 1 година
Хъм, не знам как да ти го кажа, но пак се бъркаш! Първа е Бразилия! с 12% от всичките сладководни ресурси на земята!

Спонсорирани публикации