Китай показва сила край бреговете на Тайван с бойни кораби и самолети

70 самолета са били засечени през последните три дни
10 апр 2023 07:09, Александър Попов
98
Китай показва сила край бреговете на Тайван с бойни кораби и самолети
Снимка: БГНЕС/EPA

Китай изпрати няколко десетки бойни самолета и 11 бойни кораба към Тайван в демонстрация на сила след посещението на тайванската президентка Цай Ингвен в САЩ, съобщи днес министерството на отбраната на Тайван, цитирано от Асошиейтед прес.

Въоръжените сили на Китай по-рано обявиха тридневни "патрули за бойна готовност" като предупреждение към Тайван. Действията на Пекин са в отговор на деликатната дипломатическа мисия на президентката Цай Ингвен, насочена към укрепване на разклатените партньорства на Тайван в Централна Америка и към засилване на подкрепата от САЩ. Пътуването на Цай включваше и политически чувствителна среща с председателя на американската Камара на представителите Кевин Маккарти. Делегация на Конгреса пък се срещна с президентката през уикенда след завръщането й в Тайван.

Китай отговори на контактите на Цай с Маккарти с налагането на забрана за влизане в страната и финансови санкции на свързаните с посещението й в САЩ, както и със засилена военна активност.

Между 6 ч. в неделя сутринта и 6 ч. в понеделник общо 70 китайски самолета са били засечени в зоната, като половината от тях са пресекли средната линия в Тайванския проток - неофициалната граница, някога негласно приемана от двете страни, се казва в съобщението на тайванското министерство на отбраната. Сред самолетите е имало 8 изтребителя J-16, 4 изтребителя J-1, 8 изтребителя Су-30 и разузнавателни самолети.

Между петък и събота в близост до Тайван бяха засечени 8 китайски бойни кораба и 71 самолета. Според тайванското министерство то действа с оглед "да не предизвиква ескалация на конфликта и да не провокира спорове". Тайван заяви, че следи китайските движения чрез наземно базираните си ракетни системи и чрез собствените си военни кораби.

В допълнение към патрулите китайската армия ще проведе "учение с бойни стрелби" в залива Лоюан в китайската провинция Фудзиен, съобщи местната корабоплавателна служба.

От своя страна военноморските сили на САЩ обявиха, че ракетният миноносец "Милиус" днес е извършим мисия за защита на правото и свободата на корабоплаването в Южнокитайско море в близост до островите Спратли, за които спорят шест страни от региона, включително и Китай, предаде Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: КитайТайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
10
 
! Отговори
До Бе преди 1 година
Да, САЩ винаги всичко губи. Да се чуди човек как са номер 1 в света, пък само губят :)
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФАЩ запАда лол
48
6
 
21
 
! Отговори
Бе преди 1 година
тук някакви същества продължават да живеят в измислен свят на холивудски бездарни сценарии. Каква световна сила могат да бъдат сащ? Даже и когато се доближаваха до това понятие - във Веитнам ги разгромиха, в Никарагуа ядоха бой, в Залива на прасетата в Куба ги направиха смешни, в Афганистан ги наритаха неграмотни обитатели на пещери, стотици неуспешни опити на ,,великото ЦРУ" да елиминира Фидел Кастро...Световна сила ама в мокрите евроатлантически сънища!
47
6
 
2
 
! Отговори
Ларавел преди 1 година
В Тайван има TSMC. Която е основния клиент на ASML. Което прави към 97% от производството на модерни чипове в света. Шамарите ще са толкова жестоки, че си нямате на идея даже.
46
9
 
6
 
! Отговори
Бичето преди 1 година
Вижте ся друзя, не ви ли стана ясно че квот кажат хамериканците туй става, а трусливото кремълско жуже се пъне в украйна вече над година и изгледите му за успех са все по нереални с всеки изминат ден. Ами успокойте се и приемете че руснята толкова си могат там е протекла отрицателна селекция през вековете и генния фонд ги е направил африканците на европа и азия, без да искам да обидя африканците, някои от тях са доста по добре и от нас.
45
8
 
4
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Те 80-90 години не си върнаха Тайван, баш сега ще стане. Когато са техничарската работилница на САЩ. Един самолетоносач наблизо и край.
44
6
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КИТАЙ ОСВЕН ДА КУПУВА СУРОВИНИ ОТ МОРДОРСКОВИЯ НЯМА ДА ПОМОГНЕ С НИЩО ДРУГО! 1 ГОДИНА ВОЙНА И КИТАЙ НЕ Е ДАЛ ОРЪЖИЕ НА МОРДОРСКОВИЯ И НЯМА И ДА ДАДЕ ОТ СТРАХ ОТ САНКЦИИ!!! ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА ОЩЕ СЕГА КЕ ГО КОЛЕМЕ ЛИ ПУТЕНА ИЛИ КЕ ГО БЕСЕМЕ ПУТЕНА! ЗА КЕ ГО КОЛЕМЕ ПУТЕНА ПАЛЕЦ НАГОРЕ, ЗА ГЕ ГО БЕСЕМЕ ПУТЕНА ПАЛЕЦ НАДОЛУ!
43
2
 
2
 
! Отговори
Бабека преди 1 година
Летели и направили ли са нещо или са се върнали? Нещо като "дръж ме, че ще го ударя" ли?
42
3
 
3
 
! Отговори
Хомяков преди 1 година
Всички помним при посещението на Пелоси, как маневрите на един самолетоносач внесоха успокоение в страстите на Китай. Същото ще бъде и сега. Дядушка Си го сърбят ръцете, но Бидончето му е казало не пип че пляс. А вие друзя продължавайте да мастурбирате при мисълта как Китай превема Тайван и света барабар с русията.
41
5
 
2
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Великия Китай. Поднебесните. Загубили всички войни, които са водили. Ама точно сега, точно срещу най-голямата световна сила ще спечелят :) Моля ви се, те са яли бой от монголците даже :)
40
1
 
2
 
! Отговори
Няма преди 1 година
как едни слепени или съЕшени щати на малко повече от 200 г да се противопоставят на хилядолетна империя!
39
4
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОГАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА БЯГА ПУТЕНА ОТ МОРДОРСКОВИЯ И ОТ СТРАНА НА КИТАЙ И ОТ СТРАНА НА СЕВЕРНА КОРЕЯ ЩЕ ПОЛУЧИ ОТКАЗ ЗА УБЕЖИЩЕ ЗАЩОТО И КИТАЙ И СЕВЕРНА КОРЕЯ УМИРАТ ОТ СТРАХ ДА НЕ ГИ ПОДПУКАТ ФАЩ И ЕС СЪС САНКЦИИ НОВИ!
38
4
 
3
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
ако комунделите тук ми кажат една война спечелена от Китай ще ги почерпя. Всяка комунистическа к0чина е силна само на думи. Видяхме и Мордор, колко точно е силна. Дори малката Япония е правила за смях милиардния китай
37
2
 
1
 
! Отговори
Павел преди 1 година
Байдъне, стига лигавщини. Всички мишки взеха да се правят на лъвове. Стига с тая дипломация. Тия разбират само от камшик. Плющи ги и да се свършва, да се знае кой, кой е.
36
3
 
4
 
! Отговори
Това преди 1 година
че Китай ще сложи ръка на Тайван рано или късно е ясно. И неизбежно. И никой няма да посмее да се намеси. И най-вече краварите. Те от една СК се напикават от страх.
35
5
 
5
 
! Отговори
2 ескадрили преди 1 година
F-35 щяха да са напълно достатъчни да разпердушинят тези самозабравили се жълтури, които се пъчат без покритие. Все едно да срарняваш Haval и BMW. Русия и Китай трябва да бъдат освободени от САЩ и най-накрая управлението им да се поеме от прозападни правителства.
34
3
 
2
 
! Отговори
Килбоунд преди 1 година
Всичко е в ръцете на ВСУ и западаните им доставчици на оръжие. Ако разгромят путинските орди, Сибир със сиурност ще стане китайски. Това го каза не безизвестния Гиркин-Стрелков, който също призна че по исторически причини, китайците имат изестни доводи за претенции върху тези земи. Доста познат довод, нали друзя?
33
4
 
4
 
! Отговори
Пуржо преди 1 година
Тия пак ли се самонадъхват?
32
2
 
5
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
Добре, Таня, благодаря ви за изчерпателния отговор. Пожелавам ви успех! Поздрави.
31
7
 
5
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Няма да е купчина. Ще е равно поле. И само Пекин. После китайчетата ще се кротнат като япончетата и ще се присетят как те всъщност са приятели със САЩ и е станало някакво объркване.

Спонсорирани публикации