Китай показва сила край бреговете на Тайван с бойни кораби и самолети

70 самолета са били засечени през последните три дни
10 апр 2023 07:09, Александър Попов
98
Китай показва сила край бреговете на Тайван с бойни кораби и самолети
Снимка: БГНЕС/EPA

Китай изпрати няколко десетки бойни самолета и 11 бойни кораба към Тайван в демонстрация на сила след посещението на тайванската президентка Цай Ингвен в САЩ, съобщи днес министерството на отбраната на Тайван, цитирано от Асошиейтед прес.

Въоръжените сили на Китай по-рано обявиха тридневни "патрули за бойна готовност" като предупреждение към Тайван. Действията на Пекин са в отговор на деликатната дипломатическа мисия на президентката Цай Ингвен, насочена към укрепване на разклатените партньорства на Тайван в Централна Америка и към засилване на подкрепата от САЩ. Пътуването на Цай включваше и политически чувствителна среща с председателя на американската Камара на представителите Кевин Маккарти. Делегация на Конгреса пък се срещна с президентката през уикенда след завръщането й в Тайван.

Китай отговори на контактите на Цай с Маккарти с налагането на забрана за влизане в страната и финансови санкции на свързаните с посещението й в САЩ, както и със засилена военна активност.

Между 6 ч. в неделя сутринта и 6 ч. в понеделник общо 70 китайски самолета са били засечени в зоната, като половината от тях са пресекли средната линия в Тайванския проток - неофициалната граница, някога негласно приемана от двете страни, се казва в съобщението на тайванското министерство на отбраната. Сред самолетите е имало 8 изтребителя J-16, 4 изтребителя J-1, 8 изтребителя Су-30 и разузнавателни самолети.

Между петък и събота в близост до Тайван бяха засечени 8 китайски бойни кораба и 71 самолета. Според тайванското министерство то действа с оглед "да не предизвиква ескалация на конфликта и да не провокира спорове". Тайван заяви, че следи китайските движения чрез наземно базираните си ракетни системи и чрез собствените си военни кораби.

В допълнение към патрулите китайската армия ще проведе "учение с бойни стрелби" в залива Лоюан в китайската провинция Фудзиен, съобщи местната корабоплавателна служба.

От своя страна военноморските сили на САЩ обявиха, че ракетният миноносец "Милиус" днес е извършим мисия за защита на правото и свободата на корабоплаването в Южнокитайско море в близост до островите Спратли, за които спорят шест страни от региона, включително и Китай, предаде Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: КитайТайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистите отиват да плячкосват. Така е комунист не обича да работи. И мрази всеки извън колектива.
9
6
 
10
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
САЩ си мълчи ли? Хахахахаххахаха! Ти в кой свят живееш? Краварите не спират да плюят от сутрин до вечер и да се ежат. Ти си б0лна!
8
7
 
9
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Всички надуват мускули, ежат се, само САЩ си мълчи. Чака ги да си повярват достатъчно, че да сглупят да направят нещо. После такъв шамар ще изплющи, че света ще се кротне за още стотина години.
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварите станаха за смях ! Съюзника на Русия, Китай ошамари яко краварските *** ! Надника плащан на третополвите от козяк не стига из кисело мляко!
6
3
 
3
 
! Отговори
АЙДЕ ДА ЗАПОЧВА ТАЗ преди 1 година
ВОЙНА СТИГА СМЕ ЖИВЯЛИ В МИР ЧЕ ОТ МНОГО ТИШИНА ЖИВОТА ГО ОБЪРНАХМЕ НА ПИР
5
1
 
3
 
! Отговори
До Смях в Залата преди 1 година
Същите, като на американците и руснаците?
4
1
 
5
 
! Отговори
За непросветените преди 1 година
Що не покажете как Зеления седи в бункер с бели стени и едвам говори? Клипа е в Телеграм канала - Donbass Devushka.
3
8
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Самостоятелен но неделима част от Китай!А посмешище си ти *** ...Китай става суперсила нрзависимо дали ти харесва на теб или на задокеанската щатска мерудия на всяка манджа!!!
2
6
 
17
 
! Отговори
козяк16 преди 1 година
за колко ли дни ще ги анексират ? краварника отново ще извие на умрело хахах
1
22
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ТАЙВАН Е САМОСТОЯТЕЛЕН ОТ 1949-ТА ГОДИНА! КИТАЙ Е ЕДНО ГОЛЯМО ПОСМЕШИЩЕ И НИЩО ПОВЕЧЕ!

Спонсорирани публикации