Китай показва сила край бреговете на Тайван с бойни кораби и самолети

70 самолета са били засечени през последните три дни
10 апр 2023 07:09, Александър Попов
98
Китай показва сила край бреговете на Тайван с бойни кораби и самолети
Снимка: БГНЕС/EPA

Китай изпрати няколко десетки бойни самолета и 11 бойни кораба към Тайван в демонстрация на сила след посещението на тайванската президентка Цай Ингвен в САЩ, съобщи днес министерството на отбраната на Тайван, цитирано от Асошиейтед прес.

Въоръжените сили на Китай по-рано обявиха тридневни "патрули за бойна готовност" като предупреждение към Тайван. Действията на Пекин са в отговор на деликатната дипломатическа мисия на президентката Цай Ингвен, насочена към укрепване на разклатените партньорства на Тайван в Централна Америка и към засилване на подкрепата от САЩ. Пътуването на Цай включваше и политически чувствителна среща с председателя на американската Камара на представителите Кевин Маккарти. Делегация на Конгреса пък се срещна с президентката през уикенда след завръщането й в Тайван.

Китай отговори на контактите на Цай с Маккарти с налагането на забрана за влизане в страната и финансови санкции на свързаните с посещението й в САЩ, както и със засилена военна активност.

Между 6 ч. в неделя сутринта и 6 ч. в понеделник общо 70 китайски самолета са били засечени в зоната, като половината от тях са пресекли средната линия в Тайванския проток - неофициалната граница, някога негласно приемана от двете страни, се казва в съобщението на тайванското министерство на отбраната. Сред самолетите е имало 8 изтребителя J-16, 4 изтребителя J-1, 8 изтребителя Су-30 и разузнавателни самолети.

Между петък и събота в близост до Тайван бяха засечени 8 китайски бойни кораба и 71 самолета. Според тайванското министерство то действа с оглед "да не предизвиква ескалация на конфликта и да не провокира спорове". Тайван заяви, че следи китайските движения чрез наземно базираните си ракетни системи и чрез собствените си военни кораби.

В допълнение към патрулите китайската армия ще проведе "учение с бойни стрелби" в залива Лоюан в китайската провинция Фудзиен, съобщи местната корабоплавателна служба.

От своя страна военноморските сили на САЩ обявиха, че ракетният миноносец "Милиус" днес е извършим мисия за защита на правото и свободата на корабоплаването в Южнокитайско море в близост до островите Спратли, за които спорят шест страни от региона, включително и Китай, предаде Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: КитайТайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
7
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НЕ Е РЕШИЛ ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ НЕ Е ЛИКВИДИРАЛ КИТАЙСКИЯ РЕЖИМ! НО СЕГА НА ДНЕВЕН РЕД Е ЧЕРВЕНИЯ РЕЖИМ В МОРДОРСКОВИЯ ТОЙ ПАДА ПЪРВИ СЛЕД ТОВА СА НА РЕД КИТАЙ И СЕВЕРНА КОРЕЯ!
29
2
 
2
 
! Отговори
Бокалов преди 1 година
Търговията в юани заема под 3% от международната търговия. На първо място както може да се досетите е цар Долар с 60%. А фублите въобще ги няма в тази класация, сигурно само Орбан иска да плаща в рубли.
28
1
 
11
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
Здравейте, преди малко четох ваш коментар, в който казахте, че САЩ ще направят Китай на купчина камъни. В последния ваш коментар, обаче, казахте, че Китай тренира за обсадата на Сибир. Вие в крайна сметка как изобщо разсъждавате, или просто хвърляте някакви неща в пространството? Мерси.
27
4
 
2
 
! Отговори
Павел преди 1 година
Летели напред назад, пак не събрали кураж, пък се върнали.
26
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Що не покажете как Зеления нарко стои в бункерче с бели стенички - болничък и едвам говори пред камерата? Видеото го има в Телеграм канала - Donbass Devushka и всеки може да го види.
25
6
 
2
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Тренират за обсадата на Сибир.
24
6
 
4
 
! Отговори
Серьожа Пичуркин преди 1 година
Родните ватняци получиха еpeкция от тази новина. Но трябва да ви кажа че дядушка СИ не е *** като Путио та да се натресе на американския бахур заради някакво си островче. Просто ще покаже малко "мускули" за пред лехтората и дотам.
23
2
 
5
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
А ти какво ще правиш? Педикюр и маникюр, ноктопластика? С това ли се занимаваш, я ни кажи?
22
6
 
3
 
! Отговори
Ленко преди 1 година
Хич не е добра идея така явно да се дървиш на САЩ
21
7
 
6
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Лошото на цялата работа е, че накрая няма да остане кой да бачка евтино...
20
5
 
1
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Пуша тр3ва и кво? Това си е мой избор и ще правя каквото си поискам! Ясно!?
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада запАда.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Председателя , на парламентарнатана комисия по външната политика на Украйна ,Олександър Мережко каза,че Китай няма юридически права над Тайван.Те оправиха Украйна,тръгнали и там да дават акъл .
17
4
 
6
 
! Отговори
българина преди 1 година
вече виждам как байдън и блинкен сричат пробната реч, как ще устояват безценности! много искам да се пробват
16
1
 
3
 
! Отговори
Георги до 24 преди 1 година
Преди 90 години бе, ***. Чети внимателно, чукча!
15
1
 
5
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
ХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХ! Ти наистина си б0лна. Прегледай се, психарке :D
14
7
 
6
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Е добре. Ама после от Пекин като не остане камък върху камък пак ще ги изкарате лошите.
13
4
 
9
 
! Отговори
До Георги преди 1 година
Ти си бавноразвиващ се. Япония е с извадени зъби още след WWII. В Япония оттогава има близо 100 американски бази и поделения, поради което са безгласна буква. Какви 90-те години те гонят, бавняр? Лол
12
8
 
2
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Действията на Китай много приличат на тези на Япония преди 90 години. Всички знаем как свърши всичко и как Япония вече не е тази нация, която беше...
11
3
 
3
 
! Отговори
Танче, преди 1 година
Отивай на работа вече, бебчо. Какво се пънеш тука, няма смисъл. Отивай в офисчето да си поседиш едно хубаво 8 часа и довечера да се прибереш изморена от стояне.

Спонсорирани публикации