Диети - какво да ядете за здрави кожа, нокти и коса?

Вижте на кои храни да наблегнете
26 апр 2023 23:20, Дарена Найденова
2
Диети - какво да ядете за здрави кожа, нокти и коса?
IStockphoto

Когато помислим за подобряване на здравето на нашата коса, кожа и нокти, първата ни мисъл може да е насочена към пазаруването на нови козметични продукти. Всеки един етикет на щанда ни обещава да заздрави ноктите ни, да удължи косата и да поддържа кожата ни свежа и безупречна. Въпреки това, по-доброто решение е да отидете до супермаркета. Това, което поставяте в тялото си, може да е също толкова важно, колкото това, което поставяте върху него.

Вашата кожа, коса и нокти са огледално отражение на това, което влагате в организма си. Звучи лесно и елементарно, но много от нас пропускат важни хранителни продукти в името на отслабването и желаната фигура. Така някои изключват от храненето си въглехидратите, други тотално се отказват от плодовете заради наличието на захар в тях, а трети пък не поглеждат към млечните продукти заради риска от подуване.
 
Истината е обаче, че здравословната диета се крепи върху балансираното хранене, в което са включени всички хранителни групи. Въпросът за отслабването не се решава с драстична диета или ограничаване, а в размера на порциите и калорийния дефицит. С две думи казано – трябва да приемате по-малко калории, отколкото изразходвате, за да бъдете в добра форма. Никъде обаче не се казва, че трябва напълно да изключвате някои видове храни, а просто да намалите приема им.
 
Как храната влияе на косата, кожата и ноктите?
 
Вероятно сте чували за научна подкрепа на идеята, че определени храни могат да поддържат здравето на сърцето. Но какво да кажем за косата, кожата и ноктите? Изследването все още продължава, като понякога предоставя смесени резултати.
 
Коса
 
Проучване от 2020 година предполага, че средиземноморската диета, богата на сурови зеленчуци и пресни билки, както и диети с високо съдържание на протеин и соя, могат да бъдат полезна допълнителна терапия за борба с алопецията. Изследване от 2016 година показва, че жените, които следват диети с нисък гликемичен индекс и богати на сложни въглехидрати, витамини А, В и С и минерали като цинк и магнезий, може да имат по-малко загуба на коса по време на менопаузата.
 
Преглед от 2019 година показва, че недостигът на микроелементи като диети без биотин, витамини А и С и цинк може да повлияе на здравето на косата. Също така се смята, че ограничаването на приема на богата на живак риба тон може да помогне в борбата с косопада.
 

Здравословно хранене – плодовете, които да включите в режима си

Ядки: 3 странични ефекта от прекомерната им консумация

Алое вера: 6 причини да пиете сок от него

 
Кожа и нокти
 
Проучване от 2022 година предполага, че преминаването на растителна диета може да е от полза за здравето и функцията на кожната бариера. Все пак учените казват, че се изискват още изследвания, за да се докаже дали диетата наистина може да предотврати признаци на стареене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Кренвирши преди 1 година
Те съдържат кожа, козина, рога и копита.

Спонсорирани публикации