Млякото от фермата до щанда поскъпва 6 пъти, все повече животновъди фалират

Започват проверки на крайните цени
158
Млякото от фермата до щанда поскъпва 6 пъти, все повече животновъди фалират
Снимка: Pixabay

Започват проверки, които ще тръгнат от крайната цена на храните по магазините назад по веригата търговец-преработвател-производител, обяви земеделският министър Кирил Вътев. Причината е в необосновано високите крайни цени, на които се предлагат на потребителите основни хранителни продукти.

Пред БНР млекопроизводители сигнализират, че в търговската мрежа цената на млякото, например, е 6 пъти по-висока от изкупната цена  и все повече фермери фалират.

Още по темата

Как става така че от фермата до магазина литър мляко скача от 60 ст. на 3,60 лева?

"Този въпрос, който ми задават, поне 5 пъти беше задаван на бившия министър на икономиката и той не можа да отговори", казва Михаил Михайлов от Съюза на говедовъдите и иронично допълва, че все пак изкупната цена на млякото е успяла да надвиши цената на водата.

"Днес бях много щастлив. Влязох в един магазин и видях, че 1 литър минерална вода е вече 58 ст. и е по-малка от цената на млякото", каза той.

Извън шегата фактите са неприятни - фермите фалират една по една и хората се отказват от животновъдството.

"Аз не мога да кажа колко са за цялата страна, но поне аз знам за десетина ферми и то ферми с по 70-80-90 крави. Последната беше с фотоволтаици на покрива, млад човек – 40-годишен, преди 3-4 дни ги продаде всичките крави", посочи като пример Михайлов.

И животновъдите чакат  адекватна реакция от държавата, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: сиренемляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички тия посткомунистически министерства, агенции и служби са против БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС, тъй както и наложеното ни отвън посткомунистическо робство не е било Българска Идея!
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Де да беше само млякото. С всичко е така. Много е просто. Всички държави имат мафия, а нашата мафия си има държава. Няма честна конкуренция, има бандитизъм и корупция. А конкуренцията е единствената добра страна на капитализма. Според мен изхода е да се връщаме към социализма.
49
6
 
6
 
! Отговори
Ларавел до 54 преди 10 месеца
Тук в САЩ нямаме и никога не сме имали НРБ, а млякото е $1.10 - $1.20 за литър в магазините. Що тъй?
48
0
 
3
 
! Отговори
Е ко ши ям преди 10 месеца
Има вече високи пенсии.Шъ съ упраим
47
5
 
0
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
До36. Заблуден си. ДДС е данък Добавена стойност. Това е данъка на производството. Измислен е преди стотина години. И се дава от клиента на производителя. И така до крайния потребител. Този ДДС не се дава на НАП.И НАП няма право да събира пари за дейността на фирмата след като с нищо не е допринесла - нито му е осигурила клиенти , материали , ветеринарна медицина, транспорт А данък за Осигуряване е съвсем друг данък . Може и да се осигурява на няколко места. В държавен и частен фонд
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Бай Лазар Карат с тирове и продават западна продукция и прават магистрали за тирове.
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Трябва си НРБ като беше 1944-1989
44
2
 
10
 
! Отговори
Бай Лазар преди 10 месеца
Защо държавата позволи да влязат толкова западни вериги, които да диктуват цените?! Била, Лидл, Кауфланд .... всички трябва да бъдат скъсани от проверки, но проблемът е, че това е държавна политика. Всички са се нагъзили на запад, а са ляво ориентирани (педеpунгли)
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Бай Ставри ЕС забранява контрола и вкарва внос на евтино палмово. Ако е истинско мляко трябва цената скача на 20 лева в магазина.
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В България, трябва да има Народен Български Бизнес и Народни Бизнесмени израсли от Народа Български, но не и крадливи Комунистически Бизнесмени. Преди 1944г. Бизнесмените са били ХОРА - ЧОВЕЦИ и са помагали на населението от сърце! Бизнесмените тогава са знаели, че за да просъществуват, трябва и народа да ги обича! Градили са, строили са и всичко което са правили е имало ЛОГИКА! Сега логика няма има само ПАРИЧНИ КРАДЦИ!
41
0
 
0
 
! Отговори
до 43 преди 10 месеца
"Парадоксът е, че това досега да се е случило, ако не бяха механизмите на ЕС." - защо да е парадокс?
40
0
 
5
 
! Отговори
ДО Бай Ставри преди 10 месеца
До Бай СтавриКакъв контрол ще упражняваш в пазарна икономика бе :D :D ;D ако иска и на 300% надценка ще продава!!! Не сме в комунизма
39
1
 
9
 
! Отговори
Георги преди 10 месеца
Не знам защо си продавате млякото за 60ст. Моето под 2.50лв не го давам. Имам 40 крави и изградена мрежа от частни клиенти и доставям рано сутрин с две малки бусчета до вратата на клиента. Както правят американците. Повечето производители я карат още по социалистически. Чакат някой да им свърши работата.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 36 Това няма никакво значение. Ние имаме неприлично висок бюджет за администрация и силови ведомства. Рекорден. За да заработи държавата от гледна точка на реална икономика, той трябва да се намали поне 70%, но без тотална криза, финансов фалит и социални бунтове това не може да се случи. Практиката показва, че всички мерки за увеличаване на събираемостта веднага водят до нараствоне на администрацията. Парадоксът е, че това досега да се е случило, ако не бяха механизмите на ЕС.
37
0
 
2
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
До 27 . НАП немогат с митниците и хотелите да се оправят. А затъването им е всеизвестно . С регистриран фермер нямат какво да му открият , като нередност. Но ако не му се изплащат бонусите навреме . Няма да му помогнат. Както не действа качествено Сметната Палата така са и НАП.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Ето нали сега няма ТКЗС а фалираха. ТКЗС беше по-добре от сегашния пазар.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва да сменат лева с нов лев и да се забрани евро.
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скъпия ток, високи заплати и валутен аборт с искуствен курс прават бг производство неизгодно и фалира. Вноса излиза много по-евтин. Не са само млекари, а доста население се изнася вече защото бг фалира.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прави се задруга и се отварят фирмени магазини.Верига!При сегашните цени оборотите паднаха главоломно и веригите съответно вдигнаха цените съответно, защото ги гонят за планови печалби.Последните две години животът поскъпна около 4 пъти при почти същите доходи и това сви потреблението почти до минимум.Това вече провокира нова изселническа вълна, която ще се ускори началото на следващата година. Веригите ще се изнесат, производството ще се минимизира, външният дълг ще скочи съответно. Обща криза.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Частниците по закон се самоосигуряват, по закон сами внасят данък върху ДДС, данък върху общия доход, но ни едното, ни другото. Ако от НАП им направят проверки, сиг 70% от тях дължат хиляди данъци и осигуровки на държавата, ама къде ти

Спонсорирани публикации