Светът отбеляза най-горещия си ден откакто има записки, ще чупим още рекорди

Изследователите са загрижени за покачващите се температури
5 юли 2023 18:00, Нели Христова
61
Светът отбеляза най-горещия си ден откакто има записки, ще чупим още рекорди
Снимка: БГНЕС

Средната световна температура достигна нов връх в понеделник, 3 юли, надхвърляйки 17 градуса по Целзий за първи път. Американски изследователи казаха, че новият рекорд е най-високият в инструменталните записи, датиращи от края на 19 век.

Учените вярват, че комбинация от естественото метеорологично събитие, известно като Ел Ниньо, и продължаващите емисии на въглероден диоксид, излъчвани от човечеството са причина за покачването на температурите.

Миналият месец също беше потвърден като най-топлия юни в света, регистриран досега.

Учени от Националните центрове за прогнозиране на околната среда на САЩ казаха, че средната температура в света е достигнала 17,01 градуса на 3 юли, счупвайки предишния рекорд от 16,92 градуса, който беше поставен от август 2016 г.

От началото на тази година изследователите са загрижени за покачващите се температури на сушата и в морето.

Рекордните пролетни горещини в Испания и много страни в Азия бяха последвани от морски горещи вълни на места, където обикновено не се наблюдават, като Северно море.

Тази седмица Китай продължи да изпитва продължителна гореща вълна с температури на някои места над 35 градуса, докато южната част на САЩ също стана жертва на задушаваща топлина.

Най-високата стойност, отбелязана в понеделник, е най-високата откакто през 1979 г. започват да се водят сателитни наблюдения. Експертите също така смятат, че е най-високата, откакто към края на 19-ти век започват широко разпространените инструментални записи.

Изследователите смятат, че новият глобален връх е комбинация от естественото събитие Ел Ниньо и продължаващите емисии на въглероден диоксид.

Южното колебание на Ел Ниньо или ENSO, както правилно се нарича, има три различни фази: гореща, студена или неутрална. Това е най-мощното колебание в климатичната система навсякъде по Земята.

"Средната глобална температура на повърхностния въздух, достигаща 17 градуса за първи път, откакто разполагаме с надеждни данни, е важен символичен крайъгълен камък в нашия затоплящ се свят", каза изследователят на климата Леон Симонс цитиран от The Guardian. "Сега, когато започва по-топлата фаза на Ел Ниньо, можем да очакваме много повече ежедневни, месечни и годишни рекорди, чупещи се през следващите 1,5 години."

"Вероятно юли ще бъде най-топлият месец в историята, а с него и най-горещият месец в историята: "всички", което означава от преди около 120 000 години", казва Карстен Хаущайн от университета в Лайпциг. "Докато температурите в южното полукълбо ще се понижат малко през следващите няколко дни, шансовете са през юли и август да станат още по-топли дни, като се има предвид, че Ел Ниньо вече е в разгара си“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
За " интелигент преди 10 месеца
Да обясня -вземат се температурите на всички точкипо света и се гледа общият резултат
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Верно ли? Данък въглероден отпечатък и ядене на скакалци откога? Ох...пръднах
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом в Пловдив се диша, значи не вярвам въобще.
19
0
 
1
 
! Отговори
Интересно преди 10 месеца
Сега Питин ще трябва още да намали цената на газа
18
2
 
5
 
! Отговори
Димо преди 10 месеца
Каква жега ги бие тези май и юни умряхме от студ и дъжд ,тези учени да не са завършили онлайн като гледам.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По - скоро краварите ще трябва да ...
16
3
 
3
 
! Отговори
Pen преди 10 месеца
Ако избием кравите дето ***, ще стане ли по-хладно ?
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А енергийната мафия десетки години ни плаши, какви студени зими идвали и как климатът ставал по-студен. В това число и учени! А саниращите строителни фирми им подгласят.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лятото по принцип е горещо,са не знам ако някой е очаквал друго!Тук се споменава Испания но ако на бай Хосе му е било горещо на Бай Иван си му беше прохладно,сега на очите ли си да вярвам или на някой да ми казва че ми е било горещо,въпреки че не ми е!
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От прочетеното разбирам ,че ако някой на другия край на света се е о кензъл , то и аз съм се изпуснал !
12
0
 
2
 
! Отговори
Безимен. преди 10 месеца
сечете смело и бетонирвайте всичко .после слагайте климатици че ви било жега в колибките ! А и накрая да не забравите да ревете че вънка било жега .Явно гениите ги е сран да споменат че вътре за да е студеничко климатика навънка горещина излъчва!! И така години наред .
11
2
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 10 месеца
Много ясно, друго си е Копейката да протестира против еврото и да се заканва да ни изкарва от ЕС и НАТО. България е душата, а Русия е тялото - мантрата на мислещите интелигенти, нали така?? Хахах
10
5
 
2
 
! Отговори
Ти му вадиш преди 10 месеца
Факти най топлият ден в историята а то ( конспиратора /русофила /възрожденеца ) едно си знае и си дрънка . Доказателствата нямат значение за тези хора . Науката няма значение . Ще повярват само ако Путин излезе по руска телевизия да го каже същото . Мозък йок
9
4
 
3
 
! Отговори
Бог да пази България преди 10 месеца
Овчаря от Швейцария тази дрога на която си от кой ти е препоръча?Зеленски, Байдън или някой наркоман и педофил от ЕС?!
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Или ще е окрайна или ще е затопляне ! Зомбиране на вярващите !
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При нас юни не знам да е бил най-топлия!Значи щом на Испанците им е било горещо,трябва и ние така да се чустваме,не разбрах,нещо!Иначе да една лъжа повторена хиляда пъти,става истина!
6
1
 
3
 
! Отговори
До овчаря преди 10 месеца
Значи ако барем беше се изучил на ниво чистач да те слушам със сериозно изражение ...ама не мога
5
2
 
8
 
! Отговори
Глобален Затоплист преди 10 месеца
Трябва да спрете да дишате - само така ще спасите земята и оядените търтеи като нас!
4
5
 
3
 
! Отговори
Овчар от Швейцария преди 10 месеца
Овчар съм в едно малко селце в Швейцария. Понеже дълги години работя тук имам така да се каже приказка с кмета. Разказа ми скоро , че групичка с Бил Гейтс и кучетата на кукловодите са се събрали в известна вила. Коментирали са Европа. За България е казано, че ще бъде разделена между Турция и Гърция. А тази година ще има строеж на гигантски ферми за развъждане на скакалци и болести които ще бъдат изпуснати. СПАСЯВАЙТЕ СЕ!!!!
3
12
 
2
 
! Отговори
И все още има преди 10 месеца
Конспиративни теористи които не вярват в глобалното затопляне . В България 90% са русофили . Хора не особенно интелигентни

Спонсорирани публикации