От Лондон: Украйна се отнася към съюзниците като към склад с поръчки за оръжие

Риши Сунак опита да смекчи критиките на Бен Уолъс към Зеленски
13 юли 2023 08:50, Елка Василева
365
От Лондон: Украйна се отнася към съюзниците като към склад с поръчки за оръжие
Снимка: архив, БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак заяви, че украинският президент Володимир Зеленски винаги е изразявал благодарност за военната подкрепа на Великобритания. Казаното от Сунак бе опит в да смекчи думите по-рано от министъра на отбраната Бен Уолъс, че украинците трябва да бъдат по-благодарни за това, което се прави за тях.

Още по темата
В интервю за Скай нюз Бен Уолъс призова Володимир Зеленски за по-голяма признателност за западната военна помощ и припомни случай в Украйна миналата година, когато е шофирал 11 часа, за да се срещне с украинските военни само, за да му бъде връчен нов списък с искане за още оръжия, предаде кореспондентът на БНР в Лондон.

Уолъс каза, че Украйна има навика да се отнася към съюзниците, включително Великобритания, като към склад на „Амазон“ с поръчки за оръжие и не винаги правят опит да спечелят по-скептични политици в Конгреса на САЩ и други страни.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Риши Сунак заяви, че Володимир Зеленски е изразявал благодарността си за стореното от британците при няколко случая и особено в трогателното си обръщение към британския парламент по-рано тази година. Сунак допълни, че хората в Украйна се бият за оцеляването си и за свободата всеки ден и той напълно разбира Зеленски, който иска да направи всичко, за да защити народа си и да спре войната.

Не само Бен Уолъс обаче бе критичен към украинците за липсата на благодарност. Съветникът по въпроси на националната сигурност на Съединените щати Джак Съливан заяви, че „американският народ заслужава известна благодарност“ в отговор на остър въпрос от украинец „дали Джо Байдън отказва членство страната му в НАТО, защото се страхува, че Русия ще загуби, а Украйна ще спечели“. Видимо раздразнен Съливан каза, че „Съединените щати са се активизирали максимално, за да осигурят огромно количество оръжия и боен капацитет, за да гарантират, че храбрите войници на Украйна разполагат с достатъчно боеприпаси“.

Във вторник Зеленски се оплака в социалните медии, че е "абсурдно" на Киев да бъде казано, че ще бъде добре дошъл в алианса, но не му се дава точна дата или условия, но в сряда, присъствайки лично на срещата, той доста е смекчил тона, не пропускайки да благодари, отбелязват британските медии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хахахахаааа,да е на тия почна да им стопля реотана какви от р п ки всъщност са хохлите.
189
14
 
12
 
! Отговори
До 107 преди 10 месеца
О нищо от това не е подарък и Запада очаква Украйна да си плати ! Изглежда това очакване започва да се изпарява и един ден тези 100 и кусур милиарда просто ще бъдат отписани от "активите" и ще се продължи начисто.100 млд. в големия корпоративен бизнес не са кой знае каква огромна сума.Е , Украйна вече няма да я има каквато я познаваме , нито някой ще върне 10те милиона напуснали я украинци , за десетките хиляди загинали да не говорим ...
188
15
 
11
 
! Отговори
Теодор преди 10 месеца
А няма ли кой да каже на този дебелосер Уолъс, че в тяхната уста са думите : приятели, съюзници, смелите украинци които воюват за свобода и демокрация и т.н., трябва да са оправдани и да дават без пари всичко което Украйна иска, а не да бъдат склад на Амазон, който ги прави най-богатите на света с кръвта на младите укри ...И да му се каже още, че тази война е факт, защото САЩ и Англия не изпълниха дълга си - Будапещенския меморандум...На 05.12.94 са произвели тоалетна хартия Меиджър и Клинтън
187
14
 
4
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
Прекрасна снимка на Зеленски публикува БТА , само вижте за какво става дума.Вероятно дамите и господата във Версаче и Армани и на техен фон това недоразумение.Дали пък само не го използват и дали им пука за десетките хиляди убити украинци ..ю :https://bta.bg/bg/news/world/489093-ochakva-se-sreshta-mezhdu-zelenski-i-baydan-velikobritaniya-obyavi-nov-paket-s-
186
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След 2 години на икономическите форуми САЩ, Англия, Русия и Китай пак ще се прегръщат , но Украйна ще е в нокаут. Това му се казва политика.
185
2
 
16
 
! Отговори
До 206 преди 10 месеца
Никакво оръжие не може да спре тази война бе!!Само мирни преговори могат!
184
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имаше едни залежали военни продукти и трябваше да се изчистят складовете за новите. Запада и Русия си спретнаха едно конфликтче , разчистиха място за новите доставки и сега ще започнат едни държавни поръчки и една лапачка... Щатите, когато са в криза влизат във война за да си стабилизират икономиката. За справка вижте историята и проследете икономическите им цикли.
183
0
 
16
 
! Отговори
АБСОЛЮТНО... преди 10 месеца
...грешно твърдени. Украйна не се отнася към съюзниците си като със склад за ПОРЪЧКИ, за които да ПЛАТИ, с последното подкрепям с две ръце! Украйна се отнася към съюзниците си като към СОБСТВЕН ЧАСТЕН СКЛАД и диктива само какво да и се прати за сметка дори на страната домакин на склада. Тва е позорно отношение и съм твърдо СРЕЩУ! Подаръци НИКАКВИ, а подарилите в ЗАТВОРА за БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ!!! Друг е въпросът, ако Украйна желае да закупи, тогава може да и дадем ВСИЧКО само че срещу ПАРИ!!!!!!!!
182
4
 
1
 
! Отговори
Дядо Либен преди 10 месеца
Значи извода е ясен - никоя велика сила не ти мисли доброто, а си гледа интереса и иска да си и благодарен, дори когато правиш нещо за нея. Украйна се бори за свободата си и за целия демократичен свят, но Англия и Америка нямат изгода да са прекалено свободни или да излезнат по-силни от тази война...колкото повече украинци загинат и колкото са по-бедни украинците, толкова повече ще мразят руснаците и съответно толкова повече ще умират от двете страни.Затова не дават оръжие, което ще спре войната
181
0
 
5
 
! Отговори
Европа никога преди 10 месеца
Не е била по обединенаа! Заглавията в германската преса вчера ;))
180
1
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
ЛГБТ сектора да мълчи. Че да не ги разцелувам и тях.
179
0
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Е те тоя станаха бетер от Кръстника. То не бяха благодарности, целуване на ръце, крака и межди краката... През нощта дпали и Зеленски на сутринта доволен. Защо ли?
178
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Номерът на ЕС е винаги да подкукоросва малки страни, обявени за жертви на съседи, като украинци, македонци и косовари, и започва едно дондуркане и даване каквото поискат! После, обаче, малките хиени започват да харят пръстите на стопанина и айде заплахи и сърдит тон. Много по- добре ще да е да има принципна и ясна позиция от самоо начало, а не печелене фалшиво доверие в началото и отрезвяване по- късно! Виждаме го сега с македонците как немците дробят една попара, но ще си я сърбат скоро!
177
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Леле късопишковците на Копейкин се надървиха от тази новина. Сега пак ще почнат да бълват коментари като невидели. Тъкмо се бяха кротнали малко...
176
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зеленски не се държа нагло само спрямо Радев, а спрямо почти всички останали лидери. В България бяхме учтиви с него, но в Англия явно министърът не е издържал.
175
0
 
14
 
! Отговори
Най тъжното е преди 10 месеца
Че оръжието в складовете на САЩ и Британия се оценява по-скъпо от живота на украинците
174
1
 
9
 
! Отговори
до некой преди 10 месеца
Пак шъ тъ питам - за кво сме му ние и Запада??? Да допуснем хипотетически, че "Онзи" завземе цяла Западна Европъ - и кво шъ прави с нея? С кво шъ я храни? Как шъ решава икономическите и социалните и проблеми? Кво шъ прави с враждебно настроеното й население? За къв му е такъв Хемароид, на "Онзи",бе, т...о.л.че?
173
0
 
13
 
! Отговори
До 193 преди 10 месеца
Да плашиш българин с руснак, е все едно да плашиш американци с канадци ;) Или щотландци с ирландци! Безмислено е бро, ходи в Рига и Вилнюс - повече успех ще имаш!
172
0
 
2
 
! Отговори
като сме почнали преди 10 месеца
Хората са торба с айна
171
1
 
12
 
! Отговори
До 193 преди 10 месеца
И да дойде руската армия или някой руснак по нашите земи, ще ги посрешнем с хляб и сол!И преди се е случвало в историята ни!Балтийските лъвове да ги спрат ха ха ха!!

Спонсорирани публикации