Преди края на този век човешката популация ще претърпи "драстична корекция"

Резултатът може да бъде някакъв вид цивилизационен колапс
20 авг 2023 21:35, Нели Христова
179
Преди края на този век човешката популация ще претърпи "драстична корекция"
Снимка: Pixabay/B_Me

Уилям Рийс от Университета на Британска Колумбия в Канада е провел изследване, според което човешката популация ще претърпи "драстична корекция" преди края на този век.

Това ще е следствие от премахването на много от "естествените коректори" и неспособността за бързи технологични иновации, които да осигурят устойчива консумация на ресурси, съобщава Science Alert.

Според учения ресурсите на планетата се изразходват с неустойчива скорост, но инстинктите ни пречат да решим проблема. Резултатът може да бъде някакъв вид цивилизационен колапс, който да намали броя на световното население, казва Рийс.

Според еколога ще останат само най-богатите и най-издръжливите общества.

"Хомо сапиенс е еволюирал, за да се възпроизвежда експоненциално, да се разширява географски и да консумира всички налични ресурси", пише Рийс в материала си.

"През по-голямата част от еволюционната история на човечеството подобни експанзионистични тенденции са били противодействани от "отрицателна обратна връзка". Въпреки това научната революция и използването на изкопаеми горива ни позволиха да реализираме пълния си потенциал за експоненциален растеж. Те нулираха голяма част от ефекта на естествените коректори на популацията", разсъждава ученият.

"Нашата естествена склонност към краткосрочно мислене, която ни е служила изключително добре в еволюционното ни минало, продължава да ни принуждава да вземем колкото е възможно повече, когато е на разположение. Това подхранва прекомерното потребление и замърсяването.

Нещо повече, предложените от нас решения, като преминаването към възобновяеми енергийни източници, всъщност не решават проблема с експоненциалния растеж на населението и допълнително допринасят за излишното потребление, което върви заедно с него.

Въпросът е дали подобренията в технологиите - във всичко - от борбата с изменението на климата до увеличаването на производството на храни - са в състояние да бъдат в крак с нарастващото ни потребление е неговия ефект върху планетата.

Ако иновациите не могат да осигурят нужните решения, недостигът на храна, нестабилността на местообитанията, войните и болестите ще коригират броя на населението", прогнозира ученият.

"В най-добрия от всички сценарии ще извършим безболезнен преход, управляван по начини, които да предотвратяват ненужното страдание на милиони или дори милиарди хора. Но това не се случва - и не може да се случи - в свят, сляп за собственото си затруднение.

Човешката популация продължава да расте с около 80 милиона на година и крайният й пик е много несигурен. Подновената "отрицателна обратна връзка" може да сложи край на растежа много преди населението да достигне очакваните от ООН 10,4 милиарда около 2080 г.", завършва Рийс.

Позицията на еколога може да се окачестви като нео-малтусианска. Това става ясно и от материала му, в който той дава за пример, че достигането на популация от 1 милиард хора е отнело 99,9% от човешката история, но малко повече от 2 века по-късно хората са 8 милиарда.

Английският икономист Томас Малтус е първият заявил, че човешката популация трябва да бъде поставена под контрол. Това става преди повече от 200 години - през 1798 г.

Идеите му са породени от схващанията, че в началото на 19 век човечеството ще да премине границата от 1 милиард. Очаквало се това да доведе до глад, войни, хаос и колапс на цивилизацията. Прогнозите на Малтус обаче не се сбъдват - науката намира начини да повиши добива на храна и ресурси. Въпреки това идеите на британеца продължават да са популярни.

Повече от една трета от 50 наскоро анкетирани Нобелови лауреати посочват "нарастването на населението/влошаването на околната среда" като най-голямата заплаха за човечеството. Ръстът в популацията и климатичните са счетени за по-опасни от ядрената война.

През 2006 година еволюционният еколог Ерик Пианка от САЩ стана известен с твърдението си, че "90% от хората трябва да се заличат, за да бъде спасена планетата".

Гръмкото му твърдение предизвика трусове в научната общност. С течение на времето говоренето по темата се омекотява и нормализира.

Само 13 години по-късно над 11 000 учени подписват документ, в който призоват за постепенно намаляване на световното население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Повече от ясно. Всичко се автоматизира слугинският труд е ненужен. Бачкаторите са чао.
141
5
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Гллупости. Кога една война е коригирала броя на населението или една болест? Да, страни като България са в криза и корекцията се прави от бай мнгл +емиграция на Запад. Но реално световното население не се променя, нали? Просто като в казармата е, населението блуждае. Ето, сега има огромна война. И с колко коригира населението тя? Ами тая война предизвика печалби, които водят до задоволяване на останалото население! Тпи капиталистически теории са това, да не казвам фашизтки.
140
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За какво намаление ми говори. В Африка и Средния изток е бум на раждаемост. Искат нестабилност в Европа, че им се смалява черджето. Многото им приказки не скриват желанието им за експоненциално растяща власт на една нестабилна човешка маса. Аре бегай от тука.
139
1
 
19
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
Клаус Шваб и другите болни *** от СИФ ще се погрижат за това. Новата пландемия с новия ковиТ вариант е готова и вече се промотира по пропагандните CNN, Fox news, Sky news и т.н. Честито на неолиберастите! Ще могат пак да се боцкат на воля!
138
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
К0мунистическият интернационал и техните еко терористи мислят само как да ликвидират повече хора, за да заграбят повече за себе си.
137
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз едно не разбирам, защо книжните плъхове като този "учен" са убедени, че непременно ще бъдат сред оцелелите?
136
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Потърсете в тбата или по сайтевете - What is a woman - и изгледайте филмчето,д а видите, какво ни чака.
135
2
 
7
 
! Отговори
В какво вярват " преди 8 месеца
За тези хора, цялва Вселена е просто атоми и енергия. Земята е студнеа и мъртва склала, всичка са просто купчина протеини, случйано пръкнали се в хауса. С напредването на новите технологии, надеждата им е, че ще могат да организират материяа във всякакъв вид и форма, демек нуждата о т биологичен живот отпада, включително и за тях. Те се виждат, като съзнанние в машина, което ще бъде пръснато из галактиката, а останалите "органични" и "бивши" техни събратя - като стъпало,което става ненужно.
134
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Въпроса е дали ще им позволим и дали все още има хора,готови да се съпротивляват..." - Ето я една малка тайна - тези, котио са готови и способни да се съпротивляват, няма да бъдат засегнати ... дори напротив - ще бъдат облагодетелствани. И това е причината, цялото движение д аима такъв голям успех. Онези, способни да го спрат, спират да бъдат негова цел и започват да бъдат част от него.
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Айде 138 - Първо ще си изплатиш дълговете на задоволително ниво, а тогава ще ходиш, да се биеш.
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 137 - Искаш ли истината?
131
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 137 - Значи, искаш да ми кажеш, че този, котио има повече възможности от теб, не е по-добър? И който може д амисли и да се адаптира, не е мъдър? Та каквокаваш лудакооооо ....
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 140 - Почти един на на всеки пет под 20 годшна възраст вече. Но явно ... ти не знаеш.
129
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чакай сега - защото вадя 50 пъти над средния доход за странта, аз съм виновен за проблемите ви? КАК ТОЧНО? АХХАХ? Та вие сте толкова луди, колкто и неразумни! Цяло чудо е, че оцелявате до 30-тата си година!
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Смъртта е грозна и страшна. По-добре човек да не се е раждал." - АМи защо раждате?
127
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Богаташите сте просто къpлежи, смучещи субсидии и пари по обществени поръчки." - Обществени поръчки? Субсидии? Това са инструменти на разни романтици, котио искаха,да има равенство. Изпълнят ли се плановете, не за вас нмяа да има ни трохичка, а общество ... да речем, че не всички ще са в него :)
126
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 134 в крайна сметка за колко хомосексуалисти знаеш? Лорд Генчо ватмана. Азис ама той деца има. Други знаеш ли?
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Водата ще изчезне,да ви видя тези с 30,40,50К,който се фукате ,тях ли ще ги пиете" - Кой мислиш че ще направи ака, водата да изчезне и кой мислиш, че ще я има ... АХХАХАХХАХАХАХХАХ
124
0
 
6
 
! Отговори
Айде преди 8 месеца
Давайте по-бързо да се приключва вече. Писна ми ходя на работа и само да изплащам ипотеки и лизинги. И за какво, за едното голямо нищо! Ай с иктир веее. Хвърляйте ме на фронта и да приключваме.
123
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен Учените не са нито добри нито мъдри. Компетенцията им е продукт на тренировка, и я упражняват в служба на зли хора. Което не ги прави нито добри нито мъдри - а по скоро глупави,и зли и много ама много продажни

Спонсорирани публикации