Преди края на този век човешката популация ще претърпи "драстична корекция"

Резултатът може да бъде някакъв вид цивилизационен колапс
20 авг 2023 21:35, Нели Христова
179
Преди края на този век човешката популация ще претърпи "драстична корекция"
Снимка: Pixabay/B_Me

Уилям Рийс от Университета на Британска Колумбия в Канада е провел изследване, според което човешката популация ще претърпи "драстична корекция" преди края на този век.

Това ще е следствие от премахването на много от "естествените коректори" и неспособността за бързи технологични иновации, които да осигурят устойчива консумация на ресурси, съобщава Science Alert.

Според учения ресурсите на планетата се изразходват с неустойчива скорост, но инстинктите ни пречат да решим проблема. Резултатът може да бъде някакъв вид цивилизационен колапс, който да намали броя на световното население, казва Рийс.

Според еколога ще останат само най-богатите и най-издръжливите общества.

"Хомо сапиенс е еволюирал, за да се възпроизвежда експоненциално, да се разширява географски и да консумира всички налични ресурси", пише Рийс в материала си.

"През по-голямата част от еволюционната история на човечеството подобни експанзионистични тенденции са били противодействани от "отрицателна обратна връзка". Въпреки това научната революция и използването на изкопаеми горива ни позволиха да реализираме пълния си потенциал за експоненциален растеж. Те нулираха голяма част от ефекта на естествените коректори на популацията", разсъждава ученият.

"Нашата естествена склонност към краткосрочно мислене, която ни е служила изключително добре в еволюционното ни минало, продължава да ни принуждава да вземем колкото е възможно повече, когато е на разположение. Това подхранва прекомерното потребление и замърсяването.

Нещо повече, предложените от нас решения, като преминаването към възобновяеми енергийни източници, всъщност не решават проблема с експоненциалния растеж на населението и допълнително допринасят за излишното потребление, което върви заедно с него.

Въпросът е дали подобренията в технологиите - във всичко - от борбата с изменението на климата до увеличаването на производството на храни - са в състояние да бъдат в крак с нарастващото ни потребление е неговия ефект върху планетата.

Ако иновациите не могат да осигурят нужните решения, недостигът на храна, нестабилността на местообитанията, войните и болестите ще коригират броя на населението", прогнозира ученият.

"В най-добрия от всички сценарии ще извършим безболезнен преход, управляван по начини, които да предотвратяват ненужното страдание на милиони или дори милиарди хора. Но това не се случва - и не може да се случи - в свят, сляп за собственото си затруднение.

Човешката популация продължава да расте с около 80 милиона на година и крайният й пик е много несигурен. Подновената "отрицателна обратна връзка" може да сложи край на растежа много преди населението да достигне очакваните от ООН 10,4 милиарда около 2080 г.", завършва Рийс.

Позицията на еколога може да се окачестви като нео-малтусианска. Това става ясно и от материала му, в който той дава за пример, че достигането на популация от 1 милиард хора е отнело 99,9% от човешката история, но малко повече от 2 века по-късно хората са 8 милиарда.

Английският икономист Томас Малтус е първият заявил, че човешката популация трябва да бъде поставена под контрол. Това става преди повече от 200 години - през 1798 г.

Идеите му са породени от схващанията, че в началото на 19 век човечеството ще да премине границата от 1 милиард. Очаквало се това да доведе до глад, войни, хаос и колапс на цивилизацията. Прогнозите на Малтус обаче не се сбъдват - науката намира начини да повиши добива на храна и ресурси. Въпреки това идеите на британеца продължават да са популярни.

Повече от една трета от 50 наскоро анкетирани Нобелови лауреати посочват "нарастването на населението/влошаването на околната среда" като най-голямата заплаха за човечеството. Ръстът в популацията и климатичните са счетени за по-опасни от ядрената война.

През 2006 година еволюционният еколог Ерик Пианка от САЩ стана известен с твърдението си, че "90% от хората трябва да се заличат, за да бъде спасена планетата".

Гръмкото му твърдение предизвика трусове в научната общност. С течение на времето говоренето по темата се омекотява и нормализира.

Само 13 години по-късно над 11 000 учени подписват документ, в който призоват за постепенно намаляване на световното население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"цяла статия да оправдае основната цел на рогатия. Те даже си го бяха написали на едни камъни където ги събориха скоро, че населението на света трябва да се сведе до 500 милиона, вируси, войни, ваксини, лгтб комюнитита, отровна храна и вода, отровен въздух, геноцид в болниците, отравяне с медикаменти и още и още и още.." - Тос па и тоя па лудия, отккачения, ненормални, недодялания кави ги бълва ... Бан за тебе и кенсъл момччч
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 133 - AMa kak ... учените не са ли свтилаа на човечесвото. НЕтрябва ли, да се редуцират лошите и ненужни хора, а не добрите, и мъдрите?
120
1
 
3
 
! Отговори
Това обяснява преди 8 месеца
Налагането на хомосексуализма по всички начини - нали не могат да раждат. Обаче не трябва да им разрешават да си купуват деца иначе се обезмисля
119
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Уви хората стават все повече homo и все по-малко sapiens. Е па щом учените поддържат редуцирането на населението, да почнем от тях, да им дадем шанс да водят с пример, не с празни дрънканици.
118
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И учените измислили как да ограничат популацията. Първо пуснали вирус който да избие милиони, а после за борба с вируса пуснали ваксина която да направи хората импотентни.
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Язе викам корекциите да започнат от западните политици и собственици на корпорации.
116
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
тия са големи садисти - не е случайно че са пръсноли лаборатори за биологично оръжие по цял свят па една има и в българия - тотални античовеци са американците
115
0
 
9
 
! Отговори
Мдааа, преди 8 месеца
Глобалягите подготвят стадото за заколение,уж загрижени за неравномерното изчерпване на ресурсите... Разбирай,искат още власт и контрол над населението,за да осъществят пъклените си планове за "златния милиард" .Въпроса е дали ще им позволим и дали все още има хора,готови да се съпротивляват... И какво по дяЛовете значи "еволюционният еколог"!?!
114
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Братвежи на западните к0мунисти. Типично по сталински - има човек, има проблем; няма човек, няма проблем.
113
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС еврзони валутни аборти са точно това съкращаване парите на българите за да се обеднее и после лесно намалява броя на населението и се контролира отвън какво население ще е .
112
1
 
13
 
! Отговори
дедо ви преди 8 месеца
има държави със свръх производство при размножаването , вземете мерки вместо да обяснявате какво щяло да стане !
111
3
 
19
 
! Отговори
Нико преди 8 месеца
До АнонименСамо след десетина години, когата 45 години демокрация стигат, БГ ще бъде 5 млн.Това е резутатът 32 упадък.
110
11
 
1
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Пълни глупости. Този явно не е чувал за квантовите компютри и възможностите, които съвсем скоро ще бъдат в обхвата на хората.
109
3
 
23
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 8 месеца
Ми започна се намаляването на населението.Украинците намаляха с 500 хиляди
108
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз предлагам само няколко стотин милиона бели хора да останат, и 50 милиона японци. Тогава всички проблеми ще свършат
107
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Който копае гроб другиму, сам пада в него"!Казано е в Библията.
106
4
 
13
 
! Отговори
лАБ анималс преди 8 месеца
Значи Ассан Омеров от Бабинци няма да бъде последният , а? Плашите ли ни бе Страхувате ли ни бе,ейджурнали маникюристки джуки преписвачки на Глобалистка помия.
105
5
 
3
 
! Отговори
Малтус преди 8 месеца
Ара.белите ще станат 666 милиарда и ще мирясат
104
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
нали за това ви измислиха тая пландемия и после ваксините. дупчете се с бустерите да намаляте населението. вече над 60% от семействата не могат да имат деца благодарение на елексира.
103
8
 
12
 
! Отговори
До 110 преди 8 месеца
По онова време хората не са разбирали опасностите от кръвосмешението. Създавали са потомство с хора от тесни семейни кръгове или с цел да запазят и увеличат богатството си. Много по-късно науката открива причините за мутациите. Светът по онова време не е бил така отворен както сега. Та те са се придвижвали с мулета или пеша. Сега хората имат много по-високо ниво на интелекта и развитие.

Спонсорирани публикации