Ако младите спестяват по $100 седмично, ще разполагат с $1 млн. на 65 г.?

Данните са на института Милкен
2 сеп 2023 07:36, Анисия Иванова
263
Ако младите спестяват по $100 седмично, ще разполагат с $1 млн. на 65 г.?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Според нов доклад на Института Милкен младите хора трябва да започнат да спестяват редовно от 25-годишна възраст, за да разполагат с поне 1 млн. долара за пенсиониране. Институтът Милкен изчислява, че седмична инвестиция от 100 долара на фондовата борса с годишна норма на възвръщаемост от 7% с течение на времето ще се превърне в спестявания от 1,1 млн. долара на 65-годишна възраст. Това каза Милен Симеонов в предаването ''Бизнес старт'' с водещ Христо Николов.

Двадесет и пет години е възрастта, която Fidelity Investments и други компании за финансови услуги често използват, когато предлагат насоки за това колко пари трябва да се спестяват за пенсиониране до определена възраст. Прогнозите на Fidelity предполагат, че спестяващите ще започнат да инвестират 15% от доходите си преди облагане с данъци на 25-годишна възраст, като средно около половината от тях ще бъдат инвестирани в акции, което ще им позволи да се пенсионират на 67-годишна възраст.

В рубриката стана ясно и че през август компаниите в САЩ са създали най-малко работни места от пет месеца насам. Според данните, публикувани от изследователския институт ADP в сътрудничество с Лабораторията за цифрова икономика в Станфорд, през август работните места в частния сектор са се увеличили със 177 000 след ревизираното нагоре увеличение с 371 000 през предходния месец. Средната оценка в анкета на Bloomberg сред икономисти предвиждаше ръст от 195 000.

Наемането на служители в сферата на туризма и хотелиерството, основен двигател на растежа по време на пандемичното възстановяване, беше най-бавното от март 2022 г. насам. Но въпреки забавянето нито един сектор не съкрати работни места, а най-големите печалби бяха в образованието и здравните услуги, както и в търговията и транспорта. Тъй като търсенето и предлагането на работна ръка се балансират, работниците губят част от влиянието си при договаряне. Мнението на американците за пазара на труда се влошава и все по-малко хора напускат доброволно работата си.

Тази динамика допринася за забавянето на растежа на заплатите. Работниците, които са останали на работа, са отбелязали 5,9% средно увеличение на заплатите през август спрямо година по-рано, което е най-малкият напредък от 2021 г. насам. За тези, които са сменили работата си, средното увеличение на годишното възнаграждение е било 9,5%.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-голяма простотия не бях чел. И каква е тая фиксирана доходност от фондовата борса ??? Тая борса да не ви е борсата за домати и краставици на пазара ?? Макар, че и там цените девалвират. И за какъв х*й ми е тази статия, след като се отнася за САЩ....??? Спестявайте, но не задължително на фондовата борса!
220
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
и с какво ще се храним? 800 лева са 80% от заплатити на повечето хора
219
1
 
3
 
! Отговори
Прахосник преди 7 месеца
Преди 15г имах около 50 хил лв кеш и те представляваха 100% от всичко което имам. Днес имам 0 лв кеш и 100 хил борч но той представлява около 10% от всичко което имам
218
2
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 7 месеца
Пари НЕ СЕ ПЕСТЯТ. Пари се правят чрез бизнес и инвестиции . Парите не трябва да се стискат под дюшека а да ги накараш да работят за теб. Всичко останало е за глупавите хора !
217
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Малчо,а не е ли по добре да купуваме ябълки,да ги излъскваме и да ги препродаваме,току виж се е пръкнал някой нов Рокфелер с български произход?
216
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На всеки двайсетина години балъците трябва да бъдат ошушквани,последното оскубване на хаптърниците беше 2006-2008 година по времето на световната финансова криза,явно тия пишлигаари разчитат на късата памет на баламурниците и отново ни подготвят за следващото оскубване!
215
0
 
3
 
! Отговори
Митю Пищова преди 7 месеца
Спестявайте ,спестявайте утре бая, като падне по стълбите и като ви пусне на фонта жена ви с 17г Либофник с лигавник ще ви харчи парите да има пари да я пълни.
214
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
При цикличност на глобалните финансови кризи от 8-9 години и приспаднем инфлационните процеси, на 65 ще имате едно пръстче, боцнато отзад. А и Б на всички лични финанси са инвестициите в личностно развитие, на някакъв етап и собствен бизнес. Единственото смислено спестяване е за някой неочакван и голям разход - например за здраве или ако останете безработни.
213
7
 
2
 
! Отговори
Гуньо преди 7 месеца
Бягайте в Америка изкарвате м/у 7000$ до12000 $ месечно Трак-драйвер или Кънстракшън Уоркър или Компютри и харчите всичко до цент.Няма да спестявате-ще си живеете добре.Като ви омръзне стягате гзо 2г ,живете скромно инвестирате всичко в имоти в бг,давате ги под наем.Още 200 000$ в злато и активи една биоферма у някое село и си живеете старините
212
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така е, но глупците не го правят.
211
2
 
2
 
! Отговори
Пенсионер с Таван преди 7 месеца
Добре ,че са младите да взимам 3400лв пенсия или 4 пъти заплатата на една работеща на 900 лв среднистка общообразвана глупачка.
210
1
 
5
 
! Отговори
НосДобраНадеждА преди 7 месеца
Фъаксинираните какви 65г каква пенсия сънуват с графеновите бръсначи та те нямат дори и 2г.срок на годност от днес
209
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нещо не сте разбрали.От Ковидд насам света се движи в тежка проинфлационна спирала.При условие,че няма друг Ковид2 за 5г.тя ще ликвидира всички частни бизнеси пазари и ассети е ще гръмнат.Предвестник на това са цени на имоти лихвите на Запад разпадащия се ред и масова спекула.Ассетите ще бъдат сринати като в Депресията,но тоз път и цялата Западна циилизация до основи.Ако имате пари сега купувайте което ви трябва.Евреите казват една трета злато,една трета имоти една трета кеш,но Кеша и имотите вече са токсичен ассет.Харчете ги всичко което получавате не пестете и стотика а харчете в инфлацион
208
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В българска банка е несигурно да спестява по 100 $ седмично. Остава да напуска България или да ги бута парите в буркани
207
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най важната мантра за младите е напуснете тази обречена на война джуганизация и тюрцизация к0чиннна моментално и градете семейство финансово бъдеще и живот навън.Без да поглеждате никога повече назад.България е нация от мъртви старчески кадаври в процес на разложение канибализиращи младите хора.Напускайте веднага.Не утре моментално.Имайте вяра в Себе си и Бог, взимайте билета и се махайте от M0рдор.
206
1
 
5
 
! Отговори
Кронос преди 7 месеца
Съвет към младите.Ако сте млади имате добър хоризонт и доход и някакви пари спестни веднаа ги инвестирайте в високо рискова стратегия.В Биткоини или чужди акции при съществен спад в пазара от моментната цена, бизнеси с оборотни стоки,.Имоти -добра локация, Трайни материали активи. Стойте далечот ла-нарите наричани бг банки или бг финансови институции ,Изипейчета и прочие измамници.
205
2
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 месеца
1 млн долара след 45 години в банка ще са много по-малко отколкото ако с тях се купува да речем злато, петрол, монети, картини, земеделска земя, ретро автомобил, жилище, облигации.
204
1
 
3
 
! Отговори
Предприемач преди 7 месеца
'Да разполагате с поне 1 млн. долара 'в Хасан ФЪсилевата инфлационна икономика ,ще е цяло чудо:1- Ако доживеете 65 г 2-Ако имате пари за половин софийски гараж /за наем/ и кашони в него за да спите топло3-Ако и ви останат пари на 100 000 лв за 1 брой хляб и ще ядете само от понамалените/разбирай развлените изхвърлените и бракувани храни от Женският пазар.Акотата много станаа...аз контрагент койо почне с ако го пращам при майка му.
203
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този от къде знае, че след 40 години ще има долари. Може вече да няма долари, както вече няма СССР, а до края на 1991 г го имаше. Може БРИКС да създадат своя валута и тя да е водеща, а долара да е глътнал водица и вече да няма хартиени, а всички пари да са електронни. Може да има и безусловен базов доход след години и хората да им се дават пари с които да си покриват нуждите, а тия които искат да живеят по-богато ще се напъват да печелят повече.
202
1
 
10
 
! Отговори
Моше преди 7 месеца
Пари се спестяват когато експлоатираш труда на другите и им плащаш жълти стотинки,когато "переш" парите на големите измамници в бизнеса... когато успееш да намериш десетки, стотици бааалъци дето да ти дават парите си с надежда че ще им ги удвоиш и утроиш... когато ДРУГИТЕ работят почти като роби за теб... когато имаш протекцията на политици и банкери ... а не със гладуване и лишения за да спестиш някакви си мизззерни 100 долара/лева от заплатката си с надежди да си ги харчиш на старини . ФАКТ.

Спонсорирани публикации