Северна Корея отбеляза 75-ата си годишнина с мащабен военен парад

Дъщерята на Ким Чен Ун отново беше до него
Обновена: 10 сеп 2023 07:38 | 10 сеп 2023 07:15, Нели Христова
65
Северна Корея отбеляза 75-ата си годишнина с мащабен военен парад
Снимка: БГНЕС

С военен парад на площад "Ким Ир Сен" в Пхенян Северна Корея отбеляза днес 75-ата годишнина от създаването на комунистическата държава. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун прие парада на военни формирования и произнесе реч. На церемонията присъстваше също и 11-годишната му дъщеря Ким Чу Е. За първи път тя се появи в публичното пространство през ноември 2022 година. Смята се, че е второто от общо три деца на севернокорейския лидер, пишат от DW.

Въпреки че личният живот на Ким Чен Ун се пази до голяма степен в тайна, южнокорейското разузнаване смята, че първородното дете на диктатора е момче. Макар това да е преимущество за династията, по всичко личи, че Ким Чу Е е любимката на баща си. Някои предполагат дори, че тя е готвена за бъдещ лидер на комунистическата държава.


Три поколения владетели

Предходните лидери на Северна Корея - Ким Ир Сен и Ким Чен Ир - също представяха наследниците си пред света, за да се уверят, че властта ще премине в техните ръце.

Ким Ир Сен застава начело на страната през 1945 година с подкрепата на СССР, след като колониална Япония е победена във Втората световна война и се изтегля от Корейския полуостров. През 1948 е основана севернокорейската държава.

Ким изгражда своята легитимност като владетел на младата държава въз основа на партизански действия срещу японците, въпреки че е широко прието, че държавната пропаганда силно преувеличава съпротивата. През 1950 г. той нарежда на войските си да нахлуят в подкрепяната от САЩ Южна Корея. В крайна сметка Китай се намесва, за да спаси Севера от поражение в ръцете на коалиция от държави членки на ООН, водена от САЩ. Сраженията приключват три години по-късно с патова ситуация, която оттогава оставя полуострова разделен.

И макар първоначално Северът да е по-развит и по-богат от Юга, до голяма степен защото има големи залежи на минерали, изобилни енергийни доставки и търговски партньори в лицето на Китай и Русия, при лошото икономическо управление на Ким Югът бързо засенчва Севера и се превръща в една от икономическите сили на Азия.

Ким Ир Сен умира от сърдечен удар на 82-годишна възраст на 7 юли 1994 г. и лидерството преминава в ръцете на най-големия му син Ким Чен Ир.

Милиони умират от глад

Според официалните държавни документи Ким Чен Ир се е родил през 1942 година под двойна дъга в бунгало, използвано от партизаните в полите на свещения връх Пектусан. Някои по-прозаични теории твърдят, че е роден през 1941 в център за задържане в Съветския съюз.

След като поема властта на Ким Чен Ир му се налага да се справи с няколко кризи, завещани му от баща му - най-вече ширещия се в цялата страна глад, предизвикан от лошото менажиране на земеделието. В комбинация с поредица от природни бедствия, гладът отнема животите на 3,5 милиона души.

Режимът затяга контрола над образованието и медиите, за да не последват бунтове. В предстоящите години Ким Чен Ир прави и първия ядрен тест в Северна Корея. През октомври 2006 година той обявява, че страната разполага с ядрени оръжия.

Много слухове се разпространяват за здравето на Ким Ир Сен. Предполага се, че е страдал от диабет, подагра и други заболявания, свързани с апетита му за скъпи храни и алкохол. Севернокорейският лидер умира от сърдечен удар на 17 декември 2011.

Ким Чен Ун и бъдещето на династията

Неочаквано за наследник е обявен Ким Чен Ун - третият син на Ким Чен Ир. Първородният му син Ким Чен Нам разгневил баща си, когато бил хванат да се опитва да влезе в Япония с фалшифициран доминикански паспорт. Престолонаследникът искал да посети Дисниленд. Вторият син Ким Чен Чул нямал интерес да стане лидер. За него се твърди, че води по-космополитен живот и дори е забелязван на концерт на Ерик Клептън в Лондон.

Но настоящият лидер Ким Чен Ун изглежда иска да върви по стъпките на баща си и дядо си. Подобно на тях, той също насърчава култа към личността си, потиска съперниците и опонентите си и разширява арсенала на страната, който вече включва ядрени оръжия.

Сега, когато се смята, че е на 42 години, Ким Чен Ун трябваше да се изправи и пред предизвикателства от чужбина, като международните санкции и все по-тесния съюз между Южна Корея и САЩ. Пак Йонг-джа, научна сътрудничка в базирания в Сеул Корейски институт за национално обединение, коментира пред ДВ, че това е причината лидерът да взема дъщеря си заедно с него при публични изяви.

"Той я поставя в светлината на прожекторите, за да окуражи обикновените хора и да намали тревогата им за бъдещето на режима", казва тя. Изследователката също така смята, че не е изключено 11-годишното момиче да е бъдещият лидер на комунистическата държава.

Според Тошимитсу Шигемура, експерт от Токийския университет Уаседа, няма как дъщерята на Ким Чен Ун да наследи властта. "Няма как да е наследничка, тя няма официална властова позиция", обяснява Шигемура. "Това не е модерна и прогресивна държава и общество. Все още има опозиция на идеята за лидер жена", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Северна Корея е мощтна и независима държава а не Хазаро ***.. Хска колония Като те питат из Западен Европейстан от къде си А!!!!! България там сте Ци..... Ни. Западен Европейстан е наш Враг а не Приятел.Кога ли пък е бил наш приятел въобще в Историята ни.?
43
0
 
0
 
! Отговори
до 49 преди 7 месеца
До Анонимен не си оригинален,измисли нещо по-ново,това го говорехте и за 2020,че фондовете свършат,подновяват се на всеки 7 г.,така че не лъжи
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Северна Корея е високо технологична държава.. Колкото и да ви е мъчно предатели в полза на САЩ.. и то сама под санкции..
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия ще им даде жито , толкова , че няма да могат да го изядат и слобката е готова
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма гладуващи в Северна Корея това е пропаганда.. Северна Корея има 26 ядрени централи който има такава енергия има всичко и бомби и храна
39
0
 
0
 
! Отговори
Петров преди 7 месеца
северна корея е ядрена страна, с ядрени подводници и значи със световна наука и грозна локална сила. европейска българия внася бракувани домати и чушки от турция и албания, щото така искали "бизнесмените", така било в америка
38
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
сега, как ги лъжат като нас, "технология" срещу жито, в момента в който другаря ким се сети , че яде само гарнитурата, жална им *** на кацапнята.
37
0
 
0
 
! Отговори
Itso преди 7 месеца
На снимката най-горе - Ким е взел шапката на свой приближен, което означава че шапката е осиротяла, демек ще му падне главата на войничето.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Северна Корея има хиперзвукова ракета каквато и САЩ все още нямат , има космическа програма , произвежда всичко сама , стругове трактори . Кой е изостанал .. Население 25 милиона .. Как се храни това население , ако е толкова гладно защо се увеличава ... Мислете включете мозъците ако нещо ви е останало..
35
0
 
0
 
! Отговори
Мит преди 7 месеца
Защо медиите тиражират какво се случва в този изоставен комунистически зоопарк и защо изобщо ЕС поддържа дипломатически връзки?
34
0
 
0
 
! Отговори
Магелан преди 7 месеца
Явно Северна Корея е доста попоулярна туристическа дестинация за умниците тука. Чета доста коментари как е там, явно сте я посетили и сте видяли. Може и да греша, най-вероятно сте го прочели някъде в интернет седейки на стола пред компютъра в детската стая на 35-40 годишното момче на мама.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
TAЯ държва е безмисленно да съществува, нищо не допринася на светът, освен че народът им мизерства
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Храна нямата ама важното е оръжие да има бол. Промитите мозъчета да се радват,а че гладен как се воюва още не им е ясно
31
0
 
0
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ПУТИНИСРЪН ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ ЗАПРИЛИЧВА НА СЕВЕРНА КОРЕЯ ДАЖЕ В ОПРЕДЕЛЕНИ ОТНОШЕНИЯ Е ПО-ЗЛЕ :D РЕЖИМ С НЕСМЕНЯЕМ ДИКТАТОР, ПРОТЕСТИТЕ СА ЗАБРАНЕНИ СЪС ЗАКОН И ЗА РАЗЛИКА ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ В ПУТИНИСРЪН КАРАТ ХОРАТА ДА СЕ БИЯТ И УМИРАТ ЗА УМОПОБЪРКАНИЯ ДВОЙНИК НА ПОКОЙНИЯ ПУТИН УМРЯЛ ОТ РАК ПРЕЗ 2007-*** ГОДИНА! В МОМЕНТА ПУТИНИСРЪН Е ПО-ПРОПАДНАЛ ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ :D
30
0
 
0
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
До У магазините - ВЯРНО Е! И ШОКОЛАДА Е ЗАБРАНЕН СЪС ЗАКОН ДА НЕ СЕ ПОЧУВСТВАЛИ ХОРАТА ПО ЩАСТЛИВИ ОТ НЕГО И ДА БУТНЕЛИ РЕЖИМА! СЕВЕРНА КОРЕЯ Е ПОСМЕШИЩЕ И НЯМАТ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ! ИМАТ ЯДРЕНИ БОМБИ ОТ ПЛАСТМАСА БУТАЩИ ГИ НА ПЛАСТМАСОВИ КРАЧЕТА :D
29
0
 
0
 
! Отговори
Тия които не отидат преди 7 месеца
На митинг да крещят че дебелия гей е велик ги убиват.На погребението но предишния дебел гей тези които не са ревали изкривено са ги убили.
28
0
 
0
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ПУТИНИСТИТЕ СТАВАТ САМО ЗА ПСУВАНЕ КЪЛНЕНЕ И ТРЕПАНЕ!!!! ПСУВАЙТЕ ГИ ПСУВАЙТЕ ГИ ПСУВАЙТЕ ГИ ТЕ СА ЧИСТА ИЗМЕЕТ И ПОВЕЧЕТО ДОРИ СИ ГО ЗНАЯТ!!!
27
0
 
0
 
! Отговори
Nba преди 7 месеца
На скоро се върнах от Северна Корея. Страхота кухня - пържени миши главички с гарнитура планиран жълт кантарион. Наслада за небцето 😁
26
0
 
0
 
! Отговори
У магазините преди 7 месеца
В Северна курея плодовете и зеленчуците са от пластмаса просто декорация
25
0
 
0
 
! Отговори
Паню Баирски преди 7 месеца
Жалки паяци!