Почти сигурно е: 2023 година e най-горещата година в историята

Вероятността е по-голяма от 99%
8 ное 2023 17:30, Нели Христова
72
Почти сигурно е: 2023 година e най-горещата година в историята
Снимка: БГНЕС

Вече е "почти сигурно", че 2023 г. - година на смъртоносни горещи вълни, наводнения и пожари - ще бъде най-топлата в историята, сочат нови данни.

Прогнозата следва "изключително високи" октомврийски температури.

Средните глобални температури на въздуха са били с 0,4C по-високи от предишния връх през октомври 2019 г., според службата на ЕС за изменението на климата.

Движен от въглеродните емисии и метеорологичните явления Ел Ниньо, това беше петият пореден месец на рекордна топлина.

"Екстремните глобални температури вероятно ще продължат през 2024 г.", казват изследователите.

Това, че тази година ще бъде най-топлата, регистрирана някога, вече е почти неизбежно: последните два месеца на 2023 г. е изключително малко вероятно да обърнат тенденцията и високите температури по света продължават до ноември.

Октомврийската температура се добавя към тазгодишния списък с падащи глобални топлинни рекорди.

Броят на дните, преминаващи политически значимия праг на затопляне от 1,5C, вече достигна нов връх, доста преди края на годината.

Юли беше толкова топъл, че може би е бил най-горещият месец от 120 000 години
, докато средните септемврийски температури счупиха предишния рекорд с "поразителните" 0,5C.

Октомври не беше толкова необичайно горещ като септември, но все пак чупи рекорда за месеца с "изключителна" разлика, според службата за изменение на климата "Коперник".

Месецът беше с 1,7C по-топъл от средната стойност за прединдустриалната епоха - което означава в сравнение с периода преди хората да започнат да изгарят големи количества изкопаеми горива.

Топлината, наблюдавана през цялата година досега, означава, че 2023 г. е "почти сигурно" да стане най-топлата година в света, изпреварвайки 2016 г. Това е мнението на редица научни организации, включително "Коперник" и американските групи NOAA и Berkeley Earth.

"Наистина не виждаме никакви признаци, че тазгодишната поредица от месеци с изключителни рекорди ще изчезне скоро", каза Зеке Хаусфатер, климатолог в Бъркли Земя.

"И в този момент това прави почти сигурно във всички набори от данни, че 2023 г. ще бъде най-топлата година в историята. Вероятността е по-голяма от 99%", каза той пред BBC News.

"Рекордно човешко страдание"

Докато много изследователи са загрижени за научното въздействие на рекордните температури тази година, други посочват факта, че покачването на живака има въздействие върху реалния свят.

"Фактът, че виждаме тази рекордно гореща година, означава рекордно човешко страдание", каза д-р Фридерике Ото от Imperial College London, коментирайки констатациите. "В рамките на тази година екстремните горещи вълни и сушите, влошени много от тези екстремни температури, причиниха хиляди смъртни случаи, хора загубиха прехраната си, бяха разселени и т.н. Това са записите, които имат значение."

Основният двигател на топлината са продължаващите емисии на въглероден диоксид, главно от изгарянето на изкопаеми горива. Тази година той се допълва от издигането на Ел Ниньо - природно събитие, при което топлите води излизат на повърхността в източната част на Тихия океан и отделят допълнителна топлина в атмосферата.

Условията на Ел Ниньо се засилиха през последните месеци, но все още не са достигнали своя връх.

"Този Ел Ниньо е странен. Част от горещината, която изпитваме, не се дължи само на увеличаването на Ел Ниньо, а се дължи и на това бързо превключване от (охлаждащо океана време) условията на Ла Ниня, което е потискане на температурите през последните няколко години", каза д-р Хаусфатер.

Учените не са сигурни дали това събитие на Ниньо е различно от другите през последните десетилетия. Някои са загрижени, че това може да доведе до по-голямо нагряване на повърхността на океана, отколкото по време на предишни събития като тези през 1997 г. и 2015 г.

Какво е Ел Ниньо и как влияе на времето?

Годината до момента е била с рекордните 1,43C по-топла от прединдустриалните нива според Коперник, като се очаква температурите да останат високи през следващите месеци.

Многолинейна диаграма, показваща средната дневна глобална температура по години от 1940 г. насам. 2023 г. показва по-високи температури за времето от годината, отколкото преди, регистрирани от юли.

Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за изменение на климата на Коперник, каза, че комбинация от нейните данни и тези на ООН предполага, че 2023 г. може да е "по-топла от всичко, което планетата е виждала от 125 000 години".

Това заключение се основава на наблюдения в метеорологични станции, сложни компютърни модели на климатичната система и записи на климата далеч назад във времето от ледени ядра и дървесни пръстени, например.

Той определя тревожния климатичен контекст преди срещата на върха на ООН COP28, която започва на 30 ноември.

"Усещането за спешност от амбициозни действия в областта на климата, които ще бъдат включени в COP28, никога не е било по-високо", каза д-р Бърджис.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Помня навремето преди хиляди години и аз съм забравил вече, кога пасях декември динозаврите на северния полюс, та беше голяма жега, не щяха да излизат от водата говедата.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В коя история?! Със сигурност е имало по-горещи лета, есени и зими....Аз помня една зима, в края на 90тте, точно около Коледа и Нова година беше толкова топло и слънчево, че изобщо нямах чувството че е края на Декември. Топлото време през зимата докарва депресия.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Грета сигурно като и се пъърди стиска да не затопля климата
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
...А то градушка ни удари,а то порой ни мътен влече, слана попари, засух бешев земята зърно се опече....1910г., климатолог П.Яворов
47
0
 
8
 
! Отговори
Bili преди 5 месеца
абе кво беше пийк ойл тиори? ...според тази теория петрола се предполагаше да е изчерпан до 1980та...а то кво? петрол било възобновяема енергия...?
46
3
 
3
 
! Отговори
Bili преди 5 месеца
Клаймът Локдаун Нау!!
45
5
 
0
 
! Отговори
Пазвантоглу преди 5 месеца
Е то пак ще се завираш като плъшок, и ще гризеш суха вършина щото друго няма да има. Ако не и, то твоите деца или внуци.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Пазвантоглу че ако ще живеем като плъхове в каннала, какво значение има? Искат да се върнеч към пълна мизерия, за да намаляваме "емисии" от безвредни газове и ужким да променяма климата! Абе колко наивни сте вие???
43
6
 
1
 
! Отговори
Пазвантоглу преди 5 месеца
Друзята не искат да се откажат от петрола и другите екстри. Докато не опоскат планетата като скакалци няма да мирясат
42
0
 
12
 
! Отговори
Глобален Затоплист преди 5 месеца
Днеска в София беше много топло и сухо! Направо се удавихме в суша!
41
1
 
10
 
! Отговори
Мразя плебеи преди 5 месеца
Ще си трябва нов локдаун този път по климатично усмотрение, просто няма начин. Не може всеки втори да ми кара няква таралянка и да парди навсякъде и да замърсява. С мирижливите крака - у панелките и там ще седите вече всичко е хоум офис и храна - по поръчка - няма да ви се позволи да карате коли повече и да си развявате дисагите по центъра.
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пълни глупости, преди някакви си 50 милиона години е бил т.нар. Палео-еоценски термален максимум, когато около полюсите е било почти тропическо топло. А преди някакви си 90 милиона години Антарктида е била обитавана от динозаври, а климата нещо подобно на съвременна Европа. Тая ваша най-гореща година евентуално може да се отнася за последните 200 години, което е едно мигване от историята на земята.
39
0
 
14
 
! Отговори
El Tigre преди 5 месеца
Не мисля така. Аз живея в Германия и тука си е студено. Отоплението го включихме още в началото на октомври. Но гледам, че в България си е доста топло. Което е добре! Прая 5 год и се връщам, остават ми още една, бал съм ги тука и времето и всичко!
38
6
 
1
 
! Отговори
Марсел Попов преди 5 месеца
Цъpвyлю продължава да си живее в неговият си свят нищо че калпака на кapтyнатa му гори !
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да го кажат на Топлофикация, че нещо сметките им бяха като за най-лютата зима.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украинската армия форсира Днепър, Израелската армия унищожи 180 тунела в Газа, правителството актуализира плана за приемане на еврото- но тук Г-ца Христова ни лъже че 120 000 години не е имало жега като сега
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Определение: Не за хора, а за тълпа: Тълпата представлява голяма група от хора, повечето от които не се познават, струпани на дадено място. Тя е лесно манипулируема маса и политиците често се възползват от този факт.
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
интерсно ми е от къде знаят че е най -горещата от 120 000 години .
33
0
 
9
 
! Отговори
от народа преди 5 месеца
Юли беше толкова топъл, че може би е бил най-горещият месец от 120 000 години - ха ха ха, през юли са горешниците
32
3
 
2
 
! Отговори
Ристу преди 5 месеца
По-правилно е да се каже: "2023 беше най-студената зима, която някога ще имаме в бъдеще."

Спонсорирани публикации