Почти сигурно е: 2023 година e най-горещата година в историята

Вероятността е по-голяма от 99%
8 ное 2023 17:30, Нели Христова
72
Почти сигурно е: 2023 година e най-горещата година в историята
Снимка: БГНЕС

Вече е "почти сигурно", че 2023 г. - година на смъртоносни горещи вълни, наводнения и пожари - ще бъде най-топлата в историята, сочат нови данни.

Прогнозата следва "изключително високи" октомврийски температури.

Средните глобални температури на въздуха са били с 0,4C по-високи от предишния връх през октомври 2019 г., според службата на ЕС за изменението на климата.

Движен от въглеродните емисии и метеорологичните явления Ел Ниньо, това беше петият пореден месец на рекордна топлина.

"Екстремните глобални температури вероятно ще продължат през 2024 г.", казват изследователите.

Това, че тази година ще бъде най-топлата, регистрирана някога, вече е почти неизбежно: последните два месеца на 2023 г. е изключително малко вероятно да обърнат тенденцията и високите температури по света продължават до ноември.

Октомврийската температура се добавя към тазгодишния списък с падащи глобални топлинни рекорди.

Броят на дните, преминаващи политически значимия праг на затопляне от 1,5C, вече достигна нов връх, доста преди края на годината.

Юли беше толкова топъл, че може би е бил най-горещият месец от 120 000 години
, докато средните септемврийски температури счупиха предишния рекорд с "поразителните" 0,5C.

Октомври не беше толкова необичайно горещ като септември, но все пак чупи рекорда за месеца с "изключителна" разлика, според службата за изменение на климата "Коперник".

Месецът беше с 1,7C по-топъл от средната стойност за прединдустриалната епоха - което означава в сравнение с периода преди хората да започнат да изгарят големи количества изкопаеми горива.

Топлината, наблюдавана през цялата година досега, означава, че 2023 г. е "почти сигурно" да стане най-топлата година в света, изпреварвайки 2016 г. Това е мнението на редица научни организации, включително "Коперник" и американските групи NOAA и Berkeley Earth.

"Наистина не виждаме никакви признаци, че тазгодишната поредица от месеци с изключителни рекорди ще изчезне скоро", каза Зеке Хаусфатер, климатолог в Бъркли Земя.

"И в този момент това прави почти сигурно във всички набори от данни, че 2023 г. ще бъде най-топлата година в историята. Вероятността е по-голяма от 99%", каза той пред BBC News.

"Рекордно човешко страдание"

Докато много изследователи са загрижени за научното въздействие на рекордните температури тази година, други посочват факта, че покачването на живака има въздействие върху реалния свят.

"Фактът, че виждаме тази рекордно гореща година, означава рекордно човешко страдание", каза д-р Фридерике Ото от Imperial College London, коментирайки констатациите. "В рамките на тази година екстремните горещи вълни и сушите, влошени много от тези екстремни температури, причиниха хиляди смъртни случаи, хора загубиха прехраната си, бяха разселени и т.н. Това са записите, които имат значение."

Основният двигател на топлината са продължаващите емисии на въглероден диоксид, главно от изгарянето на изкопаеми горива. Тази година той се допълва от издигането на Ел Ниньо - природно събитие, при което топлите води излизат на повърхността в източната част на Тихия океан и отделят допълнителна топлина в атмосферата.

Условията на Ел Ниньо се засилиха през последните месеци, но все още не са достигнали своя връх.

"Този Ел Ниньо е странен. Част от горещината, която изпитваме, не се дължи само на увеличаването на Ел Ниньо, а се дължи и на това бързо превключване от (охлаждащо океана време) условията на Ла Ниня, което е потискане на температурите през последните няколко години", каза д-р Хаусфатер.

Учените не са сигурни дали това събитие на Ниньо е различно от другите през последните десетилетия. Някои са загрижени, че това може да доведе до по-голямо нагряване на повърхността на океана, отколкото по време на предишни събития като тези през 1997 г. и 2015 г.

Какво е Ел Ниньо и как влияе на времето?

Годината до момента е била с рекордните 1,43C по-топла от прединдустриалните нива според Коперник, като се очаква температурите да останат високи през следващите месеци.

Многолинейна диаграма, показваща средната дневна глобална температура по години от 1940 г. насам. 2023 г. показва по-високи температури за времето от годината, отколкото преди, регистрирани от юли.

Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за изменение на климата на Коперник, каза, че комбинация от нейните данни и тези на ООН предполага, че 2023 г. може да е "по-топла от всичко, което планетата е виждала от 125 000 години".

Това заключение се основава на наблюдения в метеорологични станции, сложни компютърни модели на климатичната система и записи на климата далеч назад във времето от ледени ядра и дървесни пръстени, например.

Той определя тревожния климатичен контекст преди срещата на върха на ООН COP28, която започва на 30 ноември.

"Усещането за спешност от амбициозни действия в областта на климата, които ще бъдат включени в COP28, никога не е било по-високо", каза д-р Бърджис.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
7
 
! Отговори
Това е лъжа преди 6 месеца
Преди 10 години имаше 48 градуса жеги
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 27, можеш да направиш услуга на всички и да си приключиш дните сега. Не е нужно от глуповетините да стават достояние. Стой и ги ръси тези в семейството ти! Поне те ще ти казват колко си умен. Тук си просто пр0ст.
29
1
 
7
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 6 месеца
Политиците и Купените им Фейк Нюз Медии пълни с Мисиирки и Фалшиви Новини - Лъжат, но Банановите Пални - никога не лъжат! докато в Брюксел няма вързали Банани - може да сте 100% сигурни, че Затопляне - няма!!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Още съм с късите *** не е нормално това
27
1
 
4
 
! Отговори
Муахаха преди 6 месеца
Топло били, ама Банана в Центъра на София - не са Цъфнали и Вързали - е кой лъже тогава?!
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Юли беше толкова топъл, че може би е бил най-горещият месец от 120 000 години, докато средните септемврийски температури счупиха предишния рекорд с "поразителните" 0,5C."......................Данните от Неандерталския метеорологичен институт ли са предоставени или от Денисовата агенция за изменения на климата? По фаренхайт или целзий са измерили температурата?
25
0
 
3
 
! Отговори
нн преди 6 месеца
Хвалим ли се или се оплакваме?
24
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 27 преди 6 месеца
А може и някой политик да иска така да изглежда. Що касае Света? По-скоро Човечеството си отива, не Света. Поради неспособността да се справи с Грешката при сътворението си. Което не е негова вина, а на Създателя му. Все тая, вече няма време.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
във прогнозата например, която предлага windows, има най-топло и най-студено за съотвения град. За София например на този ден , най-топло е било 2004 год (26 градуса максимални) и най-ниска -10 (2016) . Така, че айде дърпайте с умрялата си пропаганда
22
0
 
8
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 6 месеца
Топло ли ви е?! или квото телевизора казва?!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Екоталибаните много хитро са си избрали за база прединдустриалната епоха или края на 18 век, когато е добре известно, че света преживява мини ледникова епоха и съответно голям глад.
20
1
 
5
 
! Отговори
11 преди 6 месеца
Ай стига глупости! Много си е добре даже - вампиритe от енергото не получиха един лев за топло от мене.
19
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Началпто на края започна още в началото на 90-те години за сведение на неверващите. Живеем в последните дни преди свършека на света колкото и да не ви се вярва и да си мислите че ще ви се размине. В Библията е описано с подробносъи какво ще се случи пррди да дойде свършека. Всичко описано в момента се случваСамо нее написано точно кога ще изчезнем от лицето на земята. Щее изненада.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Климата днес се ползва като основно оръжие за контрол на тълпата, както преди се е ползвала религията. Толкова много лъжи и манипулации ни заливат всеки ден, за да могат след това да си оправдаят античовешката диктатура, ако не изпълнявате безропотно каквото ви кажем ще умрете в екоталибанския апокалипсис. Чисто научно е добре известно, че в периода на възхода на Римската империя глобалните температури са бил с 2-3 градуса по-високи от днешните, но иначе това било най-топлата година от 120 000 г
17
2
 
4
 
! Отговори
bl преди 6 месеца
"жабите се варят бааавно.2024 ще е по-гореща." ... хаха. Това е още по-лошо: убеждават жабите че се варят в бавно загряваща се вода а всъщност водата е хладна!
16
0
 
5
 
! Отговори
Щото пък 1393 г. преди 6 месеца
някой е замервал в точки по цял свят колко е температурата? :D Далаверата е ясна - да запазим истински ценното (газ, петрол и злато), за ВОЙНАТА. Не Трета Световна, тя ще е ВОЙНАТА. Последната. Дотогава - МПС на батерии, които вредят на природата два пъти повече от Евро 5 и 6 автомобилите. В дългосрочен план. Щото у нас това електричество се произвежда от въглища. А и тази батерия тон и половина някой трябва да я рециклира след 5 години... Да сме живи и здрави! :D
15
2
 
4
 
! Отговори
bl преди 6 месеца
Е те просто обобщават за непросветените. В действителност, 27 юли, 14:32 часа е било най-високата температура за последните 119834 години.
14
1
 
7
 
! Отговори
Идеалка е! преди 6 месеца
Пестим от отопление! Иначе това си е цикъл на планената :) Другият път да не пропуснете да кажете "откато се правят замервания". Щот 4.5 милиарда години не сте правили => периодът е прекалено къс за да се правят достоверни статистически заключения. И да, занимавам се със статистика. И да, смешни сте :)
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цитат: ^Това заключение се основава на наблюдения в метеорологични станции, сложни компютърни модели на климатичната система и записи на климата далеч назад във времето от ледени ядра и дървесни пръстени, например.^ Сложни компютърни модели на климатичната система. Еми много ясно, ИИ прави това, което му е зададено като параметри и което се иска да казва на хората. Стигнаха до там да говорят за хипотези от ледената епоха и какво ли не. Вервайте им.:))
12
0
 
5
 
! Отговори
до 15 преди 6 месеца
със същата, с която мерят разстояния до галактики и възрастта на вселената аххаахах

Спонсорирани публикации