София като филм на ужасите - вместо с шейна, Дядо Коледа пристигна на медузи и костенурки

Борис Бонев: Украсата е оригинална, смислена, защитава биоразнообразието
12 дек 2023 12:02, Петър Бойчев
202
София като филм на ужасите - вместо с шейна, Дядо Коледа пристигна на медузи и костенурки
Снимка Фейсбук

След като закъсня безкрайно, новата коледна украса в центъра на София втрещи софиянци. Тя е на Малките пет кьошета - емблематично място за бохемска София. Украсата представлява светещи костенурка и медузи.
И почти моментално предизвика реакции от столичани в социалните мрежи, пише "24 часа". Като отново нападките бяха насочени към Столична община.

Пръв в защита на надвисналите над главите на столичани костенурки, медузи и октоподи се изказа общинският съветник Борисов Бонев от "Спаси София", който неуспешно опитва вече втори месец да стане председател на Столичния общински съвет. Коментарът му обаче предизвика лавина от шеги и негодувание.  

В един от тях софиянец казва, че столицата е "превърната в най-непразничното антиколедно гето в Европа".  Други пък го призовават да се съберат първо падналите клони, че костенарката ще вземе да се оплете в тях.

Ето какво написа Борис Бонев преди часове за светещата костенурка:

"Да, костенурката е супер. Защото е оригинална и защото е смислена. Защото е част не просто от Коледна украса, но и като кауза за опазване на биоразнообразието и дивите морски животни.

Огромна морска костенурка, октопод, медузи и палитра от цветове ще се разлеят над кръстовището, напомняйки за богатствата на нашата планета и безценния дом, за който всички можем да се грижим. Празнувайки биоразнообразието, цял месец украсата ще радва жители и гости на града с богат подводен пейзаж, който във вечерните часове ще сменя изцяло облика си, оживявайки в разноцветни светлини.

През последните 50 години популацията на различни видове животни и растения е намаляла с над 60%. В тази връзка партньори на организаторите от банковия сектор за всяка издадена карта даряват 1 долар на Conservation International в подкрепа на опазването и възстановяването на местообитанията на застрашените видове. Тази година "заедно пазим водното богатство" и всеки може да даде своя принос за целта на организацията да подпомогне опазването на 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят.

🙏Поздравления на всички съседи и ентусиасти, които за трета година припознават кампанията като своя кауза и допринасят с творчески дух - СлънцеЛуна, Phine, Zoya, Sabai, Irini, Woood, Мини Маркет, Imp-Act, и всички живущи в квартала", написа Бонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
20
 
! Отговори
::: преди 5 месеца
От коментарите разбирам, че това сега е някаква невероятна инсталация , *** все пак какви са тия костенурки посред зима , посред Коледа и медузи и п. майни ?
150
13
 
6
 
! Отговори
Черноризец Хлабав преди 5 месеца
Авторите на статията са меко казано зле. Това се прави от няколко години и обикновено събира доста доволни хора. Както ще стане и тази година.
149
3
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
Изтриха ми коментара ,а някой пише вместо мен с ник Обективен. Та това,което изтриха беше извода,че това не са костенурки, а сжендъридеологизирани ангели , като тези в СО.
148
1
 
28
 
! Отговори
мак преди 5 месеца
Какво коледно има в костенурка или медуза? Или в картичките "Честито зимни празници" вместо Коледа? СмЕх. Май ставаме неутрални, за да не се дразнят някои от подчертаване на християнското.
147
7
 
5
 
! Отговори
ДО станиславчо преди 5 месеца
До Станислав Митовтъпото Стани , АРТ консутрукция не се прави за Коледа и Нова Година . ПАНИМАЙШ глупчо малък
146
25
 
3
 
! Отговори
Станислав Митов преди 5 месеца
Авторите на статията, сте меко казано прости !!! Исталацията е АРТ конструкция и това, че вие като псевдо журналисти в този сайт усмивате инсталцията с такова некадърно заглавия и статия е показно за това, какви журтналисти сте !!!
145
8
 
3
 
! Отговори
бг смешки преди 5 месеца
мн про***ст народ имало у БГ ...
144
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Извратеняцииии!Всичко съсипвате!
143
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
догодина са дадо доган торбалан и асен фасилефса като снежанка с бразилско уакснато тупенце и космати смачкани топченца а мустаката сю и нейния тъпкач кирю амветата че го играят лбгтдженца.
142
5
 
1
 
! Отговори
Редактор преди 5 месеца
Общински съветник Борисов Бонев. Това презиме и фамилия ли са или поредната ви "статия" с правописни грешки?
141
1
 
18
 
! Отговори
Ончу преди 5 месеца
Съвсем изтрещяла работа. Все цветовете на дъгата са им в главите.
140
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 148, няма как - каквото одобри посолството, това слага.
139
0
 
9
 
! Отговори
Алф преди 5 месеца
Да ви имам филма на ужасите! Хахахаха
138
1
 
12
 
! Отговори
До 149 преди 5 месеца
Хамчи, то момчето от къде да знае какви животинки има в България, бе човек!?
137
2
 
19
 
! Отговори
Мен преди 5 месеца
А бе тия наред ли са? Некакви субстанции ли употребяват, или? Нещо там Карлуково, четвърти километър, приберете си пациентите, моля!
136
1
 
22
 
! Отговори
наблюдател преди 5 месеца
Чудят се вече какви простотии да измислят! Вместо да спасяваме костенурки, защо г-дата не започнат да спасяват бедстващи българи!? Да се огледат наоколо и ще видят колко много такива има! А украсата на София е от жалка, по-жалка! Но тя винаги си е била такава. Тази година, може да се каже, че избиха рибата с таласъмите и медузите. А какво да кажем за бъчвите пред храм "Ал. Невски"!? Точно там ли трябва да вони на шльокавица и печени наденици!?
135
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
борисчо, моето момче, като искаш да пазиш биоразнообразието поне сложи екземпляр, който вирее по нашите ширини, защото морски костенурки в Черно море няма. Ако не беше тъжно щеше да е смешно...
134
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каква е връзката с Коледа? никаква
133
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
София трябва да се блокира.Никой да не влиза, и най вече да не излиза. Иначе държавата отива на кино.
132
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя новия не е нормален.. Какво биоразнообразие го мъчи тоя?

Спонсорирани публикации