Министерство на икономика отчита: Цените на основни храни падат с до 40%

Това се дължало на "Достъпно за вас"
123
Министерство на икономика отчита: Цените на основни храни падат с до 40%

Само за първия месец от началото на инициативата "Достъпно за вас" се наблюдава намаление в цените на част от основните хранителните стоки от поне 10 на сто, а при някои продукти то достига и до 40 на сто. Това отчитат като резултати на кампанията от Министерството на икономиката и индустрията на база на сравнение на цените на предлаганите стоки спрямо тези преди стартирането й.

При някои от храните, включени в инициативата, през последната седмица се отчита до 40 на сто по-ниска цена, съобщиха от ведомството. Такъв е примерът с олиото, ориза и портокалите. При сиренето и кашкавала, включени в инициативата, намалението стига до 22 на сто. Сред продуктите на най-добра цена, предлагани от други продуктови групи, са яйцата, бобът, пилешкото месо и киселото мляко.

Още по темата

Инициативата "Достъпно за вас" започна точно преди месец, а целта й е да бъдат постигнати най-добри цени за българските потребители на хранителните продукти от първа необходимост, като възможно най-ниската цена не е за сметка на качеството, напомнят от Министерството. Тя обхваща около 50 продукта от т.нар. малка потребителска кошница. От тях най-малко 16 стоки в един магазин трябва да са отбелязани с логото на кампанията непрекъснато. Те включват хляб и зърнени храни, варива, месо и месни продукти, млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци, брашно, захар, растителни масла и мазнини, а от началото на декември и риба.
"Достъпно за вас" стартира на 15 ноември с три от национално представените търговски вериги в около 200 магазина в цялата страна. За първия месец вече са се включили 13 партньора, сред които има и регионални вериги магазини от областите Варна, Бургас, Шумен, Търговище, Сливен, Плевен, Пазарджик, София област и др. Търговските обекти, в които потребителите могат да открият стоките, са вече над 400.

"Министерството продължава разговорите и с други потенциални участници, като целта е кампанията да достигне до всяко кътче от страната", коментира министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, цитиран в прессъобщението. По думите му следващият етап е инициативата да се разрасне, като в нея се включат и други стоки от първа необходимост.

За по-голяма информираност на потребителите продуктите от инициативата с най-добра цена за конкретната седмица са обозначени с логото на "Достъпно за вас" във всеки един магазин, който е част от кампанията. Намалените продукти са обозначени и в съдържанието на брошурите на търговските вериги и дигиталните им издания. Информация за продуктите може да бъде намерена и на сайта на кампанията https://dostapnozavas.bg, където могат да бъдат открити и партньорите в инициативата. На сайта има и сравнение на потребителската кошница с 16 от най-търсените продукта за седмицата и цената им преди и след стартиране на кампанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
9
 
! Отговори
Да преди 5 месеца
Тези чиновници искат 13 заплата и лъжат.
69
1
 
14
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
Голяма лъжа на фона на цените в магазините.
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чуя ли бугарска реч знам че Бай Индианец е пристигнал!!!Ако можехте да се видите отстрани каква противно и просто стадо сте щяхте да си теглите ножа като на коледна свинкя!!
67
1
 
0
 
! Отговори
хляб 2,20 . 40 проце преди 5 месеца
нта - 4 по 22 , са 88 без 220 , значи хляба да е 1,30 лева . хахаха и ориз и олио , зрно , овесени украински ядки , жито , царевичка . уха
66
1
 
20
 
! Отговори
Фейк нюз! преди 5 месеца
Нищо не пада! Стига сте лъгали!
65
1
 
16
 
! Отговори
Deep Zone преди 5 месеца
Да се посмеем кое е основен продукт- месото с примеси и гадорийки, пилешкото с хормони или може би вафлите с нула захар и милион вредни подсладители? Сиренето с 98% вода или палмовото масълце за вкус? Или ягодите с вкус на пеницилин? Добре дошъл пред пълните рафтове с вредна храна! После защо хапчетата за стомах се изкупуват от аптеките и се рекламират в прайм тайма като топъл хляб...
64
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
БАНАНИ- 2 ЛВ, ПОРТОКАЛИ 7КГ ЗАЕДНО С КОФАТА- 10ЛВ, КИВИ 2ЛВ, МОРКОВИ- 70СТ, ЗЕЛЕ- 60СТ, ПИЛ БУТЧЕТА- 3.70ЛВ, КАШКАВАЛ- 16.50ЛВ, СИРЕНЕ14- 15ЛВ, СВИНСКИ БУТ БЕЗ КОСТ- 7ЛВ, ЯЙЦА- 4ЛВ- ЗА 10 ЯЙЦА, ЛУК 5КГ- 3.45ЛВ, ХЛЯБ- 1.20ЛВ....
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво, така е в ЕС!
62
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Министерството и статистиката са в някоя друга държава.
61
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 61 - Една баба съседка все повтаряше - ние от лошото отидохме на добро, ама вие от доброто - на лошо, мислете му как ще живеете, не се свиква лесно. Права е била!
60
13
 
7
 
! Отговори
:) преди 5 месеца
България никога не е била толкова добре икономически. Но *** реве, че му махнали М0ЧA ! Пpоcтоват народ излезе нашия! Даже доста...Ако нямате доходи - не пийте, не мързелувайте, не взимайте кредите и не играйте хазарт, а се хващайте на работа. Няма как да се измъкнете, ако само мързелувате и мрънкате!
59
1
 
6
 
! Отговори
А преди 5 месеца
Доходи - Разходи! Мислете когато пишете .
58
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще търсите евтинията на Тодор Живков, ама няма да я намерите
57
2
 
24
 
! Отговори
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ преди 5 месеца
МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА ПРЕДУПРЕЖДАВА: С ОГЛЕД НА ВАШАТА СИГУРНОСТ - ВЕНАГИ ИЗЛИЗАЙТЕ С КАСКА И СЕ ПАЗЕТЕ ОТ ПАДАЩИ ЦЕНИ ДА НЕ ВИ УДАРЯТ ПО ГЛАВАТА!!...
56
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да вземе да падне и денковото правителство най-добре.
55
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Падат фигури, падат цени
54
2
 
17
 
! Отговори
ТАШО преди 5 месеца
Демократичен обирджииски капитализъм.
53
5
 
24
 
! Отговори
Virtuozzo преди 5 месеца
Тия май са летяли на 8000 метра без кислород !С лъжи ни хранят !
52
3
 
6
 
! Отговори
Данъчен инспектор преди 5 месеца
Плащайте си данъците и задълженията към държавата, че да не стане лошо.
51
18
 
5
 
! Отговори
До бай дрън преди 5 месеца
Ако за 14 години не са ти се увеличили доходите, значи работиш като охрана, но това така или на че не е работа, а занимавка за пенсионери за да имат социален живот. Ти си си виновен. Дори и на продавачите за тези 14 години им се увеличи 3 пъти дохода.