Зеленски поиска замразените руски активи от ЕС за възстановяването на Украйна

ЕС замрази руски активи на стойност над 200 млрд. евро
18 дек 2023 06:22, Александър Попов
150
Зеленски поиска замразените руски активи от ЕС за възстановяването на Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски изрази увереност, че ЕС ще продължи да предоставя финансова подкрепа на страната му и отново настоя замразените руски активи да се използват за възстановяването на Украйна, предаде Ройтерс.

Евросъюзът в четвъртък се съгласи да започне с Украйна и Молдова преговори за присъединяването им, но унгарският премиер Виктор Орбан наложи вето на пакета от помощи за Украйна в размер на 50 милиарда евро.

"Процесът на преговори няма да бъде лесен, но най-важното е, че исторически сме взели решение в полза на едно нещо: Украйна винаги ще бъде част от нашия общ европейски дом", каза Зеленски в традиционното си видеообръщение.

Основният фокус на изказването му беше върху въпроса за евентуалното изземване на замразените руски активи и използването им за възстановяването на опустошената от войната страна.

"Активите на терористичната държава (Русия) и нейните съюзници трябва да бъдат използвани в подкрепа на Украйна, за да се защитят животи и хора от руския терор. Това ще бъде справедливо", подчерта Зеленски.

ЕС замрази руски активи на стойност над 200 млрд. евро, като по-голямата част от тях се намират в Белгия, отбелязва Ройтерс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
3
 
0
 
! Отговори
Руснак преди 4 месеца
Респу́блика Болга́рия - то е руска територия. Само че в мечтите на русофашистите.
131
7
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 месеца
Руските активи ще идат за леопарди и хаймарси, то е ясно. Ама да чуем Лавров, Писков и Вовка по темата, да им се посмеем.
130
2
 
0
 
! Отговори
Щерев преди 4 месеца
абе и ние бяхме платили ама руснаците нагло ни взеха имотите и парите.
129
5
 
3
 
! Отговори
Щерев преди 4 месеца
400 000 руски имота има в България . Не само че трябва да се национализират но и да се изгонят всички с руски паспорти да не осъмнем утре с Варненска Руска Република.
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ТОЗи джипси съвсем искуфя ! но това си от природа - да им се дава ! негова страна в момента нищо не произвежда Благодарение на Путин основнаиа маса ховна са живи! аОТ кижалите няма спасение даже в най силните железобетонни бункери. Като вече казах много им дълги шиите (хамериканофилите и този у рот ) и затова трудно им стига до мозъка
127
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зеления какт о и нашите хамериканофили имат дълги шии и трудно им стига до мозъка
126
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ох, добре, че ни подсети! Сега ще ги кофискуваме и ще ви ги пратим. Но не знаем къде. Май, че Украйна вече е руска.
125
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя пак реве.
124
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ТОЯ ПАК СЕ Е НАШМЪРКАЛ
123
1
 
19
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
Той иска, ти да видиш. От какъв зор ще крадат и ще му дават откраднатото. Малко ли получи досега? И още ще получава от неумните. Иска справедливост, пък те кога ще се извинят за бандера? Освен това докога ще продължава тази война ес срещу русия? укр. никого не интересува, важното е, че ес има повод да се репчи на путин.
122
1
 
18
 
! Отговори
Fena преди 4 месеца
Всъщност в цялата история с този дрогиран комик има нещо много показателно. Има една приказка: Не се бори с прасе после и двамата ще сте кални, но на него ще му хареса!. Зеленски няма нищо нито пари, нито държава, нито респект. Срещали сте такива шофьори по улиците със строшени орли препускат като Дънкан Маклауд без да им пука. Ама другите има какво да губят и не могат да правят подобни рискови операции. Може да загубят много. Но урката няма како да губи.
121
1
 
17
 
! Отговори
Fena преди 4 месеца
До 124. Тия филми със "суверенните" държави не сме ли ги гледали? Ирак, Югославия, Либия и Виетнам - какви държави бяха? Ами Израел сега какво прави? Като ви отърва сте демократи, като ви стегне шапката ставате комунисти?
120
2
 
4
 
! Отговори
До 126 преди 4 месеца
Ох добре, че пишеш глупости, щото Пловдив щеше да е още в Източна Румелия.
119
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До не е ли ясно? "Отнемането на територии на суверенна държава от друга държава ще си е чиста кражба" Всъщност не е кражба. Мирните договори, подписани след война са валидни навсякъде по света. Тези от ВСВ определят днешните граници в европа. Даже и тези след войната в Югославия, Косово и т.н.
118
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зеленото Нещо все разчита някой друг да му свърши работата. Вместо да отговори на украинците основния въпрос - Защо Западът им помага, извън лозунгите за Свобода и Демокрация.
117
17
 
3
 
! Отговори
До не е ли ясно? преди 4 месеца
Отнемането на територии на суверенна държава от друга държава ще си е чиста кражба. Все някой трябва да ги плати. Не е ли ясно?
116
1
 
15
 
! Отговори
Хохльо преди 4 месеца
Зеленатаеуглена пак се е нашмъркала до козирката....
115
6
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 4 месеца
До Ванката 121: И ти също.
114
3
 
18
 
! Отговори
Ванката преди 4 месеца
Мисля, че е вече време да го ликвидират. Става доста досаден
113
20
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Замразените руски активи да се размразят и да се предоставят на Украйна.Чупи,купи.Така за в бъдеще алкохолизираните чебурашки ще си помислят добре преди да разрушат някоя съседна държава.