15 станаха жертвите в Прага, стрелецът се оплакал в мрежата: Всички ме мразят

Той първо е убил баща си, преди да се отправи към университета
21 дек 2023 21:07, Нели Христова
220
15 станаха жертвите в Прага, стрелецът се оплакал в мрежата: Всички ме мразят
Снимка: Twitter

Полицията в Прага е идентифицирала стрелеца, който уби 15 и рани най-малко 24 души в университета в Прага днес. Той е студент във Факултета по изкуства на Карловия университет, където застреля и жертвите си. Мъжът, който е на 24 години, е открит мъртъв в същата сграда, предаде Ройтерс.
 
Бащата на убиеца е бил намерен мъртъв по-рано днес, съобщи още полицията. Двамата са живели в град на 21 км от Прага.  

В Twitter пък се разпространяват думи, за които се твърди, че са написани от убиеца - Дейвид Козак. В Няколко публикации той пише, че "денят е ужасен", че "пие чай и иска да се самоубие" и "да причини възможно най-много страдание на света". По-късно той пише, че "всички го мразят, но чувствата са взаимини"

Властите в Чешката република реагираха на масовата стрелба в Прага, при която според полицията са загинали най-малко 15 души.

Кметът на Прага Бохуслав Свобода каза пред чешките медии: "Винаги сме смятали, че това е нещо, което не ни засяга. Сега се оказва, че за съжаление нашият свят също се променя и тук възниква проблемът с индивидуалния стрелец също така."

Чешки министър междувременно каза, че стрелбата не е свързана с тероризъм, предаде Франс прес.

"Шокиран съм от тези събития", заяви президентът Петър Павел. Той поднесе съболезнования на семействата и близките на жертвите.

Френската министър-председателка Елизабет Борн изрази солидарност с Чехия.

Джо Хайланд, на 18 години, от Труро, Корнуол, е на почивка с приятели в Прага и е бил на улица близо до атаката, когато е чул стрелбата.

"Чухме изстрели и избягахме да се скрием в метрото, след като полицията извика на всички да бягат. Беше много страшно. Изведнъж хората започнаха да бягат. Не знаехме какво става. Видяхме полицията да минава покрай нас. Те викаха "бягайте".

Хайланд вече е в безопасност в хотела си.

"Веднага се обадихме на родителите си. Това беше първата ни почивка само с нас, момчетата", разказва той пред BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 4 Най-после някаква полза от религията - такива отритнати от обществото аутсайдери и инсели да си кротуват, говорейки си с невидимите си другарчета, вместо да грабват оръжието и - наред по всичко, което мърда.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При такива инциденти няма невинни. Цялото общество е виновно.
24
6
 
9
 
! Отговори
Всъщност преди 5 месеца
Гневният човек винаги е пълен с отрова. Душата на стрелица е била пълна с гняв и отрова, но защо е посегнал на другите. Той е трябвало да види, че проблема е в самия него.
23
3
 
6
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
До Миро. Пиши го към евразийските. Мразили са го защото е бил русобесен.
22
7
 
10
 
! Отговори
Истината преди 5 месеца
Това момче е трябвало да се бори се със злото вътре в него, а не със злото в другите. Злото е било в неговата душа и хората са го усещали, затова не са го обичали. Жалко за невинните жертви!
21
12
 
12
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 5 месеца
Това по времето на StB е било абсолютно невъзможно да се случи в Чехословакия. Сегашния американски модел навлиза по-лека лека във всички евроатлантически държави. А по времето на StB в Прага е било абсолютно невъзможно на 24 години да имаш право да притежаваш каквото и да е оръжие или боеприпаси. Трябва спешно да възстановим паметника за да не забравяме докъде може да я докараме по пътя на фашизма и милитаризма.
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много далече в избиване на комплекси е стигнал тоя младеж. Всеки, чийто живот е провален и няма шанс да постигне нещо има невероятни фрустрации и мрази всеки със що годе подреден живот. И той никога не е виновен, виновни са хората, успели в нещо. Но тоя леко е пресолил манджата. Дано не се появят родни подражатели, че тука некадърници и непрокопсаниции със снегорин да ги ринеш.
19
5
 
9
 
! Отговори
Alex преди 5 месеца
Долу психарите! Оръжието не е проблем, а хората.
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До АнонименТова момче е имитатор на американския неолибералнен модел за психари, което има разлика с Путин който е нисък!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 15, думата е "инсел".
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бедните евреи, всички ги мразят. Никой не ги разбира, затова им помогнете да правят геноцид срещу славяните и палестинците.
15
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някой може ли да обясни каква е разликата между това момче и Путин?
14
2
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 5 месеца
Проявяваш разбиране, но хората не търсят разбиране, а кръв. Да се убие, да се накаже, да се смачка, да се унижи - да. Да се разбере - не.
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Едва ли са го мразели, но със сигурност са стояли на страна от него. То на такива им личи, че не са със света. И нещо много характерно за такива с отклонения - много обичат да обвиняват другите за това, което са те самите. Ако някой често дава квалификации на околните като "психопат", "луд", "болен" - далече от такива.
12
6
 
8
 
! Отговори
До 11 преди 5 месеца
Дрън-дрън... Разрови се из руските медии да видиш пък там какво става... Хип не падат по-долу от американците. Това се случва навсякъде.
11
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чехите какво си мислеха??? Това е Американски " патент"! Свободно се продава оръжие от всякакъв калибър стига да можеш да си го платиш! Да си сърбат с Пълни гърди и Шепи Американската " демокрация"!!Това в Русия Го няма! До десето коляно ще те разследват там,ако открият и патрон в джоба ти!!-:)
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Давид ли си, какъв си, явно е имало причина да те мразят. Да затриеш 15 млади живота заради комплексите и неудачите си.
9
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чешки русофил е!
8
8
 
13
 
! Отговори
Всички го мразели? преди 5 месеца
Тия са ми любимите - дето си мислят, че целият свят е против тях и всеки им пречи да се развият до нещо смислено и градивно.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 1 - Да не съдим, ама 15 невинни живота.........Дано не станат повече.

Спонсорирани публикации