10 г. затвор надвиснаха над моряците от "Верила", превозващ 500 кг кокаин

Засега корабът не е конфискуван, няма арестувани
Обновена: 22 дек 2023 09:10 | 22 дек 2023 08:49, Петър Бойчев
72
10 г. затвор надвиснаха над моряците от "Верила", превозващ 500 кг кокаин
Снимка БМФ

"Превозът" на наркотици представлява самостоятелно престъпление, независимо дали е част от организирана престъпна група. Предвиждат се до 10 години затвор. Това разкри за НОВА адвокат Владимир Владимиров, специалист по морско право, коментирайки ситуацията с нашия кораб "Верила", на чийто борд бяха открити 500 кг кокаин на пристанище в Ирландия.

Още по темата
Корабът не е конфискуван, но е задържан, а екип от специалисти извършват преглед на всички комуникационни средства, включително телефоните на екипажа, уточни Владимиров. 

Напълно е възможно по-голямата част от екипажа да не са наясно с ситуацията, свързана с дрогата. Такъв беше и примерът с кораба "Св. Николай" в Испания. Тогава, за разлика от ирландската полиция, испанците арестуваха целия екипаж и командването на кораба. Някой е трябвало да "спусне" този товар обратно в момента, това би трябвало да стане със съдействието на някои от екипажа, предположи адвокат Владимиров. 17-те от екипажа не са задържани, а доброволно са дали съгласие да бъдат разпитани. Към момента няма повдигани обвинения, каза още Владимиров.

По думите му това не е самоделно или самоинициатива на някого от екипажа дрогата да бъде контрабандирана. Изправени сме пред изключително неприятен случай, където стойността на дрогата по пазарни цени е над 20 милиона евро, претърсването продължава в момента, каза още той.

Във всички случаи, абсолютно всички ще са разпитани и внимателно ще се констатира къде точно е намерена дрогата. И допълни, че би трябвало ирландските власти да допуснат наши дипломатически представители за информация и контакт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До коментар 43 Анонимен а дали всички на кораба са знаели за пратката или определени лица от екипажа
63
0
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
Доживотен затвор трябва да има за такива масови убийци. Съвсем съзнателно пренасят "вещество " ,което знаят ,че убива много хора. Същото следва да получат и техните "господари" изпратили за превоз "пратките" ,но за тях най- вероятно ще последва справедливо възмездие без да дочакат справедливо наказание от тези,които са "загубили ценната си стока " .
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нямат вина, одхвърлили са им ги,...с някой кран.
61
0
 
4
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 4 месеца
Да 10 години са малко , трябва доживотвн както в белите държави ..
60
0
 
6
 
! Отговори
Днешната цензура преди 4 месеца
Днес, защо тази новина не е видима на главната ви страница, а трябва да скролирам след новините за демонтажа на ПСА и какво Пеевски е отговорил на Радев, за да я намеря?Срамно!
59
0
 
5
 
! Отговори
Васко Черепа преди 4 месеца
Жорка, Домусче, мен не ме 'фанаха и пак си бех най- богатия, ти тамън ме измести и ко'станаа, брат...
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Малко са 10 години.....30-40 им стигат щом искат да тровят децата...
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 57 Вероятно не е знаел целият екипаж. Но капитанът, заместниците, другите от командния състав са знаели 100%, няма как да се случи без съгласие "отгоре", но не са имали хора на сушата, щом ще хвърлят пакети в морето.
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Жената от Търговище за 9 хил.лв. и наложиха 3 год. затвор. Тия за 40 млн. лв. колко затвор трябва да им присъдят? Че и са група, още по- тежка присъда. Не е 10 год., а 4444 год. Хубаво вижте Бг правосъдието какви жестоки, антихуманни и несъразмерни към деянието присъди издава! Това не е правосъдие, а е екзекуция.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
екипажът дали е знаел,че са натоварени наркотици?
54
0
 
2
 
! Отговори
до 54 преди 4 месеца
Парата която се съобщава е на дребно на наи-скъпите пазари инае при покупката не е дадено кой знае какво от гледнаточка на богати бизнес империи -- кофти че е разкрит канала това е дебнато и документирано от Луната минута по минута и повече няма да го бъде -- за тези вече е забранено !
53
0
 
5
 
! Отговори
До Мария преди 4 месеца
Те някойи хора това са го учили ,а преди това учителите им са го учили и го практикуват за да е безопасно .И за да може защитата им да задава точно като твоя въпрос,,И !
52
0
 
10
 
! Отговори
ясно преди 4 месеца
сега да чакаме кого ще гръмнат собствениците на товара и той ще е виновния за превоза на дрога.За толкова много пари без гърмежи няма да се размине
51
2
 
7
 
! Отговори
20 млн евро !!! преди 4 месеца
Ако бяха 2000 добре ако бяха 20 000 пак бива да бяха 1 000 000 да кажем че такава сделка може да се задвижи от някакъв як трафикант АМА ПРИ 10 000 млн евро --казвам 10 защто там от където са го купили не е 20 млн ,ТА при такава сума моряците ще операт едно хубаво пешкира а баш играчите са си ОК --собствениците се знаело кои са ама те не са пътували със кораба ,как да ги обвиняваш .Това е положението !Американците пак секнаха бизнеса на на някой !
50
2
 
21
 
! Отговори
БМФ преди 4 месеца
Че началниците в БМФ са в играта е ясно.В БМФ има правило - ако някой капитан е карък да го махат.След Рожен и Руен, Верила си е чист караклък. Кой ли ще махат сега?
49
0
 
24
 
! Отговори
Да сменим името на преди 4 месеца
Български нарко флот
48
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ало, БорисОФ съм. Товарете!!
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БМФ е собственост на Боко-Прасчо. Домуса е бушон. Както и в Нова ТВ, също и в 24часа и т.н.
46
2
 
10
 
! Отговори
До Запознати преди 4 месеца
Той и капитана сигурно не е знаел. Просто вътрешното му моджо го е влачило подсъзнателно.
45
0
 
11
 
! Отговори
фармацевтика... преди 4 месеца
Това си е част от фармацевтиката.Всички фармацевти са така.

Спонсорирани публикации