Чудото Япония: Как вместо 379 жертвите от горящия самолет бяха само пет

Действията при евакуацията изумиха света
3 яну 2024 09:13, Петър Бойчев
76
Чудото Япония: Как вместо 379 жертвите от горящия самолет бяха само пет
Снимка БГНЕС

Япония отново доказа, че е държава световно чудо. Полетът между северния японски град Сапоро и токийското летище "Ханеда" е най-натовареният въздушен маршрут в Япония и един от най-натоварените в света. "Джапан Еърлайнс" (Japan Airlines - JAL) извършва 16 двупосочни полета дневно по тази линия, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Но когато полет JAL516 премина във вторник по този маршрут до "Ханеда", той се сблъска със самолет на бреговата охрана и избухна в пламъци. Всичките 379 пътници и екипажът се спасяват от горящия Airbus A350. Петима от шестимата членове на екипажа на самолета на бреговата охрана обаче загинаха.

От "Джапан Еърлайнс" заявиха, че евакуацията е започнала почти веднага, след като самолетът се е спрял и че всички пътници са били изведени на безопасно място за по-малко от 20 минути. Видеозаписът показва, че пътниците се евакуират спокойно, без ръчен багаж. Агенциите за авиационна безопасност от години предупреждават, чe носенето на ръчен багаж по време на евакуация крие рискове за живота.

"Екипажът на самолета трябва да е свършил отлична работа. Изглежда, че няма взет ръчен багаж. Чудо е, че всички пътници са се спасили", казва Пол Хейс, директор на отдел "Безопасност на полетите" в базата в Обединеното кралство консултантска компания " Издигане по Cirium".

Цубаса Савада, 28-годишен жител на Токио, който се връщал от почивката в Сапоро с приятелката си, заяви, че около 10 минути след слизането им от самолета е имало експлозия в самолета. „Мога само да кажа, че това беше чудо, можехме да умрем, ако бяхме закъснели“, каза той.

„Искам да знам защо се случи това и имам чувството, че не искам да се кача отново на самолет“, допълни Савада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Японско чудо е, че ако не беше сбърканата им култура, във Фукушима вместо 3 мелтдауна нямаше да има нито един.
63
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Япония отново доказа, че е държава световно чудо"............След като предизвика сблъсък на два самолета от некомпетентност?
62
10
 
27
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Чудото не е японско.Ако има чудо то е европейско,на AIRBUS.Направили са здрав самолет,който не избухна веднага в пламъци. Времето за евакуация 90 сек. е международен стандарт,който се спазва от всички авиокомпании.Провалът е японски.Два самолета на пистата.
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Петър Бойчев не е доволен!
60
4
 
30
 
! Отговори
Отлично подготвен преди 3 месеца
екипаж, но да се има предвид и дисциплината на японците. Още от предучилищна възраст им е втълпено, че в подобен момент си длъжен стриктно да изпълняваш каквото ти нарежда онзи, който те евакуира. Каква какофония би настъпила в самолет с българи? Спомнете си и автобусът с наши ученици, който потъна във водите на Лим. Вадят децата през един люк, секунди забавяне означава едно удавено дете повече. Но майката на директорката на училището се запъва на люка, за да си търси очилата!
59
0
 
37
 
! Отговори
Лагрестин преди 3 месеца
Слава на Бога,че всички пътници са оцелели!Браво и на спасителните екипи!Жалко за петимата загинали в другия самолет!
58
4
 
38
 
! Отговори
Forever преди 3 месеца
Чудото е в разума им, в инстинкта им за оцеляване, в ценностната им система да опазват своя живот и този на околните, и това е възпитание още в ранна детска възраст. И как пазят традициите си и не внасят чужди, такава нация ще оцелее на планетата.
57
5
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 3 месеца
До 31 РомАз малко ще Те просветя "братко",нали нямаш против ...аз се съмнявам в християнската религия и легитимните християни ,кой определя кои са легитимни християни ,а кои не са -легитимни християни!? Ти или патриарха ,или пък попа който денем слага расото ,а вечер извършва грабежи и разбой (Записките на Захари Стоянов ..книгата е голямашка и едва ли се Я чел внимателнО ,ако си я чел..не в у-щето ,разбира се)).Така че ,не си Ти тоз който определя кой е легитимен и кой -нее ?!
56
4
 
5
 
! Отговори
Пътешественик преди 3 месеца
До Турист --- Досега не бях чел толкова лаконично и вярно изложение на родната душевност. Не случайно Дядо Алеко ни е нарисувал що за хора сме, а да не отварям дума за Славейков, че хептен ще залезем.И следновогодишен поздрав от японския композитор Джо Хисаиши с композицията "Лято".https://youtube/watch?v=WDH_nJM3djc
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Постави ***
54
7
 
28
 
! Отговори
Турист преди 3 месеца
Ами хората си спазват дисциплина.Това си е традиция на японците.Наблюдавал съм нашите пътници-европейците.Нетърпеливи са ,когато самолетът все още не е спрял напълно.После толкова много багаж носят , сякаш ще спят в самолета 8 дни....Абе ...,,Трай си бабо да не те стига такова бедствие".Ще се избием сами от паника....
53
12
 
3
 
! Отговори
Яница преди 3 месеца
До христо христовПисна ми от таэи нашата нация винаги чуждото да эащитавате - направо не сте българи!!! А нещо эа эеметресението да кажеш 7.6 по Рихтер!!! В турция беше със същия магнитут!!! На откачени ли ни правите бе!!!???
52
6
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Извинавям се: .... а Урсулата до средата на Март..
51
7
 
4
 
! Отговори
Щеше преди 3 месеца
Да е японско чудо ако 45та имаше 5 жертви. А сега не е. Късмет извадили хората.
50
9
 
23
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До Яница/52 "КИТАЙЦИТЕ криеха до край докато не плъэна по целия свят!!!" - кое криха китайците бе? Още м. Декември говореха по новините за Вухан, САЩ спряха полетите на 30 Януари, а Урсулата до средата на Февруари се караше на инициативите за ограничаване на пътуванията. Аман от неграмотни европеидни прос'таци като теб!
49
9
 
13
 
! Отговори
дядо Петко преди 3 месеца
Чудя се на заглавието на статията. Само пет жертви! Като че ли става дума за пет мухи, а не за живи човешки същества. Всеки живот на човека сам по себе си е божествен дар и е много тъпо да се съпоставят като бройка спасени и загинали. Иначе браво на японците, че бързо са действали и са направили бързо, това, от което моментът е изисквал.
48
13
 
8
 
! Отговори
Яница преди 3 месеца
Всичко е табу эа теэи с дръпнатите очи и иэобщо не е эа вярване!!! Эеметресението в Япония беше почти със същия магнитут който беше и в Турция - там жертвите бяха 50 хляди почти!!! В япония само 48!!! Пандемията също, КИТАЙЦИТЕ криеха до край докато не плъэна по целия свят!!!
47
20
 
5
 
! Отговори
Жако Фенбах преди 3 месеца
Инцидентът е предизвикан погрешка от Израел- получили са грешно инфо, че на борда пътува млада палестинка с две деца.
46
14
 
12
 
! Отговори
До 31 Ром'с преди 3 месеца
Братко, имам лоши новини за теб. От както комунистите избиха висшия клир в църквата и го замениха с агенти на кгб/дс, тя е нелигитимна, както и обредите и тайнствата, които извършва. В България вече почти не са останали легитимни християни.
45
3
 
3
 
! Отговори
Циганина ром преди 3 месеца
Добре се е описал ! И дори бил кръстен !!! Като, че ли има значение за гюпците ?! Те могат да си сменят религията по няколко пъти на годината без проблем.!.