Нотариуса гръмнат с няколко куршума в главата, замесен в над 200 измами с имоти

Комисията „Кушлев“ му отнема 430 000 лева
Обновена: 1 фев 2024 07:50 | 1 фев 2024 06:00, Петър Бойчев
329
Нотариуса гръмнат с няколко куршума в главата, замесен в над 200 измами с имоти
Снимка МВР

Мартин Божанов – Нотариуса, който беше убит снощи в столичнияа квартал Горна баня, е застрелян с малокалибрено оръжие, вероятно 5,6 милиметра или т. нар. 0.22 LR.

Изстрелите са били няколко, само в главата. На мястото е открита частица от гилза от пистолет. Иво Илиев, зам.- градски прокурор на София, потвърди името на убития.

Шефката на градската прокуратура Илияна Кирилова посочи, че ще има проверка за стари разследвания срещу Божанов. „ Доколкото знам, Мартин Божанов – Нотариуса през годините е бил интересен покрай делото „Крашевски". В момента служебно ми е известно, че в Софийската градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати", заяви Кирилова.

Живко Коцев, главен секретар на МВР, допълни, че от ведомството са предприели всички действия по разследването.

Още по темата

Убиецът е бил добър стрелец - Нотариуса е ликвидиран до колата си, която не е засегната от изстрелите. Затова се проверяваше дали не е стреляно от близко дърво например. С откриването на гилзата тази версия отпадна.
Куршумите проехтели около 19:20 часа, когато охраната на комплекса се сменяла.

Трупът му е бил открит до кола на територията на 6-то РПУ. Засега не е ясно кой е убиецът и какъв е мотивът му.
Предполага се, че дейността на Мартин е причината за убийството. От много години той е подозиран в крупни имотни и други измами. Става първият клиент на комисията за конфискация на незаконно придобито имущество „Кушлев". През 2008 г. комисията му отнема 430 000 лева, след като той е осъден за измама с имоти. Забъркан е бил в кражбата на над 200 апартамента и къщи в столицата.

Името му бе замесено и в разследвания на Антикорупционния фонд като лице за контакти с прокуратурата за решаване на проблеми на клиенти на обвинението срещу определени суми.

Градският прокурор на София Илияна Кирилова обясни, че убитият е известен на прокуратурата. "В Софийска градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати", каза тя. По думите на Илияна Кирилова, по случая се разпитват свидетели. "По делото се работи, разпитват се свидетели, установяват се и други неща. Това, което мога да кажа, е, че ще видя на какъв етап е делото, но знам, че се работи усилено, включително и за имотни измами. Имаме сигнали, подадени от магистрати, които не са прокурори, за отправени заплахи към тях", каза още Кирилова. Тя не потвърди изтеклата информация, че убитият е свързан с прокурорски рекет.

Името на Мартин Божанов - Нотариуса се появи в разследването на "Антикорупционния фонд"(АКФ) за ресторантьора Веселин Денков. В него бяха излъчени записи на разговори, които Ивайла Бакалова - жената, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста след задържането му през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които са необходими, за да бъде пуснат арестуваният - най-малко 100 000 евро. Един от споменатите в разследването е Мартин Божанов.

От своя страна, главният секретар на МВР комисар Живко Коцев обясни следното за тежкия инцидент: "Установяват се свидетели, очевидци. Умоляваме гражданите, ако разполагат с някаква информация, да ни съдействат. Това в момента се работи. Изяснява се. Все пак е извършено тежко престъпление. Всички сили за вдигнати на крак. Работим, за да установим извършителя на убийството. Малко преди 20 часа е получен сигналът. Веднага, след като е приет сигнала, са реагирали колегите".

Снощи трябваше да се учение на МВР в центъра на столицата, което в последния момент беше отменено. По непотвърдена информация учението е било отменено именно заради убийството на Мартин Божанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
15
 
! Отговори
Румен преди 3 месеца
По-добре късно, отколкото никога.
140
0
 
29
 
! Отговори
Журналяя преди 3 месеца
Как Журналята веднага след смъртта знаят за над 200 престъпления , а полиция , съд и прокуратура "нищУ" ?!?Да се разменят тогава....
139
2
 
8
 
! Отговори
комунист преди 3 месеца
Сега е по-лошо от социализма. И още по-лошо става от ден на ден...
138
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А вчера биле арестувалм човечец който отишъл в гората с резачка да се с добие с дърва за да се стопли.
137
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Доста хора е почернил тоя измамник, но най-после и твърде късно е получил заслуженото!
136
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дали ще оповестят имената на магистратите, с които е работел? Над 200 имотни измами не се вършат с някой посредствен адвокат. Много "дебели" връзки по върховете ще да е имал, за да се занимава с такава дейност. Ама МВР няма да разплете възела. МВР се занимава само с квартални кр имки за смешни жълти стотинки.
135
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
200 измами - 200 заподозряни, полицаите има да разпитват с години..
134
0
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Нотариус у нас = бандюга, поне в по-голямата си част!
133
8
 
8
 
! Отговори
комунист преди 3 месеца
Не искахте социализъм. Сега какви са тази анархия и слободия ?!?!
132
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този, който извършва над 200 имотни измами и измами с коли, се ползва с протекции на службите, а в затвора се вкарват ко ко шкари за 20-30-50 лв. И магистратите се оправдават, че тоя с дребните суми бил рецидивист. А какъв е бил господинът от горната статия? Над 200 имотни сделки?! Напишете къде работи жена му! В ГДБОБ ли работи?
131
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Надяваме се следващият да е Свинтаварът, крадецът на КТБ, последван от магнитното му братче от зайчарника !!!
130
0
 
26
 
! Отговори
Реформатор преди 3 месеца
Когато държавата не може да се справи с един "Нотариус" се намира друг да запълни празнината и да се заеме. Няма да липсва на обществото. Интересно след като е ясно че от над 20 години се занимава с такива дейности, защо е бил на улицата, а не в затвора. Нищо, сега след като имаме "наше" МВР, нещата ще са както трябва. Нали...?
129
0
 
17
 
! Отговори
Мистър КЕШ преди 3 месеца
Господин Магнитски го е ликвидирал,
128
0
 
27
 
! Отговори
ХИЧО преди 3 месеца
Имал е само 200 измами.Това е нищо в сравнение с престъпниците,които ни управляват от много години.
127
0
 
22
 
! Отговори
гост преди 3 месеца
това само показва и доказва още веднъж КОЛКО Е КОРУМПИРАНА "ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА". Никой не смее да го каже и в ефир, че прокурори, съдии и адвокати гушат яко прикриват престъпления срещу пари. Дори жертвите на тези престъпления ги е страх да го кажат! Майката на убития Митко, която казва доста неща в ефир, не смее и тя да каже, че всички укриващи убийците са взели пари за да ги облекчат максимално...., добре че е тя, иначе и близнаците щяха да са на свобода и онзи дето го депортират щеше да е в
126
0
 
19
 
! Отговори
нн преди 3 месеца
Слава Богу, колата не е засегната от изтрелите.
125
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 1212 Жена му е била много близка с жената на Гешев. Разбирай- ползвал се е с протекции най- горе.
124
3
 
19
 
! Отговори
Комунизъм нямаше ! преди 3 месеца
Имаше социализъм, а сега сме държава от 3-тия свят. Продължаваме пропадането...
123
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво! Само такива добри новини да се случват!
122
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой каквато попара си надроби, такава си я сърба. За такива хора хич не ми е жал, защото е съсипал много човешки животи.

Спонсорирани публикации