Асен Василев пред "Тагесшпигел": Еврото за българина е нито страшно, нито далечно

Датата остава 1 януари 2025, казва финансовият министър
5 фев 2024 17:00, Петър Бойчев
170
Асен Василев пред "Тагесшпигел": Еврото за българина е нито страшно, нито далечно
Снимка БГНЕС

България очаква еврозоната да не допуска политически субективизъм, а да гледа абсолютно обективно на критериите за приемането на страната ни. Това коментира министърът на финансите Асен Василев в интервю за авторитетното германско издание "Тагесшпигел".

"Бих искал да видя обективна оценка дали България отговаря на критериите за въвеждане на еврото и на базата на тази обективна оценка да се вземе подходящо решение", допълва Василев. Той дава за пример как при Шенген една страна членка на ЕС, в случая Австрия, е блокирала процеса на присъединяване на България и Румъния, въпреки обективната оценка на Европейската комисия, предава Дарик.

Още по темата
Министър Василев потвърждава, че датата за приемането на еврото у нас нас остава 1 януари 2025 г.

"Имаше опасения относно националния дълг и бюджетния дефицит през 2020 г. и 2022 г., но успяхме да отговорим на тези опасения. Вече приехме бюджет, който отговаря на критериите от Маастрихт. Приключихме 2023 г. с дефицит от 2,2 процента. С 22% дълг към БВП България е и страната с втори най-нисък национален дълг в Европейския съюз", коментира още финансовият министър пред германското издание.

На въпрос дали българската общественост има страхове от въвеждането на еврото, министър Василев казва, че българската валута първо е обвързана чрез валутен борд към германската марка, а след това, от 1997 г., към еврото, а реалният обменен курс на лева към еврото е фиксиран от 2007 г.

"В България де факто цялата икономика работи с еврото, което се вижда както в цените, така и в сделките с имоти. Повечето граждани вече работят в евро и имат сметки в евро. Ако искате да си купите къща, плащате за нея в евро. Така че еврото за българина не е нещо страшно, нещо далечно", отбелязва Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
4
 
! Отговори
Референдум преди 3 месеца
Въвеждането на еврото в България не е български приоритет, а приоритет на т.нар. Евросъюз, който е една фикция. Това ще бъде ооследната и окончатена присъда за суверенитета на една бедна и ограбена страна.Всичко, което в момента струва 1 лев, в срок от година,две ще струва 1 евро. Така стана навсякъде, където въведоха тази измислена валута. Имаме огромното предимство да сме с фиксиран курс към вече 30 години.Щом, на практика отдавна смятаме и купуваме в в евро, какъв е проблема, Асенчо?
137
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По евтино няма да стане за обикновените хора,а по скъпо със сигурност! Необикновените българи ще си узаконят натрупванията!
136
0
 
8
 
! Отговори
СПАС преди 3 месеца
СТРАШНОТО ЗА БЪЛГАРИНА Е КОКОРЧО И КИРЕТО ТУПАКА!!!!
135
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да мy покажем че не искаме еврото!!
134
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българина не иска еврото, ние си имаме валутен борд и какво по -хубаво от това. Спокойно можем да си боравиме с нашия ЛЕВ.
133
1
 
7
 
! Отговори
Колко милярда преди 3 месеца
Външен дълг е вече станал на България от 1990г.натрупен и никой не казва!?
132
1
 
8
 
! Отговори
Понеже дупетатите преди 3 месеца
Крадут,пердон,теглят всеки ден мильони ЕВРА и трябва да ги обръщат в лв. И да не бие на очи пред хората.Т3 са по притеснени че,трябва да докажат доходите от къде са?А не са се загрижили за Бг.народ!?Кого си мисли че,лъже, мошеника.
131
0
 
2
 
! Отговори
до ШИШИ преди 3 месеца
До Шишоправ си но БГ се управлява директно от БРЮКСЕЛ И ВАШИНГТОН
130
2
 
13
 
! Отговори
Шишо преди 3 месеца
Парите са в златото и природните ресурси. Налаганите от световния елит валути са просто хартийки. Скоро ще бъдат напълно дигитални, с което окончателно могат да бъдат класифицирани като фалшиви. Въвеждането на Златен борд е отлична идея. Вместо БНБ да трупа валутни запаси от долари и евро трябва да трупа злато и да обезпечава лева. Стига вече с тази евро измама и заблуди за "Светлото бъдеще"! Парцалената кукла на конци Асенчо не желая да я коментирам.
129
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Австрия има сериозни основания да блокира процеса на присъединяване на България към Шенген. Не е само миграцията. Важно е прането на пари, както и нивото на престъпност по принцип. Липса на правосъдие, тотална корупция, почти никакви човешки права. С нахлуването на шарлатанската орда и приемане на Пеевска Конституция, България не е разглеждана вече като нормална държава.
128
0
 
11
 
! Отговори
Гадняр преди 3 месеца
Валутния борд трябва да бъде запазен като концепция. Вместо към еврото трябва лева да бъде фиксиран към златото (например фирксиран курс 1гр злато = 150лв). Последните няколко години показаха, че не може да се разчита на ЕЦБ. Напечатаха огромно количество евро без покритие и напомпаха инфлацията изкуствено в цяла Европа (в САЩ направиха същото с долара). Ковид и войната в Украйна бяха просто оправдание за това преднамерено предизвикано обедняване на работещата класа.
127
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами, защо няма референдум, за да видим дали наистина не е страшно еврото и дали ще го подкрепят българите.Защо ви е страх?!
126
1
 
19
 
! Отговори
предател преди 3 месеца
колко ти платиха да ни го набуташ това евро, редно е да го приемем последни защото влезнахме последни. Наточили сте си зъбите за 70 милиарда да окрадете, държавният резерв.
125
0
 
7
 
! Отговори
кое какво е и за ког преди 3 месеца
Чувал съм за някои да се говорят сами , те ми са ясни , контингент на Д-р гълабова са , но някой да говори от мое име , това е особена патология и рецидив и терапията там трябва да е радикална със цялата строгост на каквото и да било .
124
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ЮАР : Е не е желателно обиди да се пишат за народа, от който произхождате и вие. Явно в чужбина така сте приет. И ако желаете, по добре се преместете в Европа и да ползвате еврото с много любов към него.:))
123
13
 
2
 
! Отговори
Кой не иска евро? преди 3 месеца
Който няма и левове
122
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нито е страшно, нито е далечно, но е нежелано, защото ЛЕВът е символ на свободата, на ЛЕВски и е най старата валута в Европа. Има защо Бг да го иска и да се гордее с него. Евро винаги може да се купи, но ЛЕВът трябва да съществува докато я има България.
121
22
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Анонимен-125- Референдумът е безпредметен. В договора за присъединяване към ЕС е разписано присъединяването към Евро-то. Освен това, референдумите са подходящи за грамотно и отговорно население, каквото в България не е широко предствавено. И без друго, противниците на Европа и копейките сте един файтон хора. Нормалните хора искаме Европа, а не Руски колхози, искаме БМВ, а не Москвичи, движим се свободно, а не с изходни визи. Свиквайте, референдум за Евро-то няма да има и е безпредмеден.
120
18
 
6
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
Тук прекалено се фокусирате върху Кокорчо. Това не е важно. Важно е да сме в Евро и Шенген. Ние не сме с нищо по-долни от Словенците или Хърватите, да речем. Аз не съм по малоценен от един Белгиец. Искам България да е също първокачествена Европейска страна, а не заден двор на Русия. С Евро-то, Българската олигархия и мутро-милиционери няма да могат да правят далавери в големи размери, понеже контролът ще е от Франкфурт. Ще има повече възможности за нормалните хора. И повече самочувствие.
119
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Референдум !?!?!?!?!!?

Спонсорирани публикации