Денков: Бюджетът за 2024 г. ни приближава към еврото и европейския начин на живот

"Има как да бъдем финансово отговорни, без това да е за сметка на хората и на бизнеса"
Обновена: 25 яну 2024 15:47 | 25 яну 2024 11:18, Елка Василева
221
Денков: Бюджетът за 2024 г. ни приближава към еврото и европейския начин на живот
Снимка: архив, БГНЕС

Бюджетът за 2024 г. е бюджет за хората и за силна икономика. Той ни приближава към еврото и към европейския начин на живот, защото има как да бъдем финансово отговорни, без това да бъде за сметка на хората и на бизнеса. Това каза премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

В една от точките на днешното заседание ще приемем постановлението за изпълнението на бюджета за 2024 година. С това постановление задаваме правилата, чрез които министерствата, държавните институции и общините ще могат да реализират своите политики, съобщи премиерът.

Още по темата
Минималната работна заплата в страната е увеличена с почти 20% и стана 933 лева. До края на месец февруари ще бъдат актуализирани и заплатите в държавната администрация, а актуализацията ще важи от 1 януари т.г. Значително увеличен е пакетът от социални помощи чрез увеличаване на линията за бедност, предоставяне на допълнителни средства за закрила и за подпомагане на децата, припомни Денков.

По думите на министър-председателя значително са увеличени и средствата за здравеопазване.

"Финансирането на инвитро процедурите е увеличено с 20%, дават се и допълнително 15 млн. лева за скрининг за репродуктивното здраве. Увеличение с 50% има и на размерите на еднократната помощ при бременност и раждане. Учебниците стават безплатни, за първи път, до 12-и клас по всички основни предмети“, уточни премиерът Денков. Той увери, че правителството продължава и политиката по изграждане, реконструкция и надстрояване на детски градини и училища. „Детските градини остават безплатни, както решихме през 2022 г., което позволява децата да се включат в най-ранна възраст в образователния процес", коментира още той.

"Трябва да отбележим и новия начин, по който ще бъдат реализирани капиталовите разходи от министерствата и общините, чрез проекти, които са обявени прозрачно. Тяхното изпълнение ще може да бъде проследявано чрез налични публични информационни системи", допълни Денков.

Премиерът Денков подчерта, че това са само част от мерките, с които се подпомага развитието на икономиката, подобряването на живота на хората, с фокус върху децата и техните родители, без да се застрашава по никакъв начин фискалната стабилност на държавата. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
1
 
! Отговори
Мухъла Денков преди 2 месеца
се приближавал към европейския начин на живот.Със заделени пари от евросубсидии всеки ще може, ама невсеки бърка в кацата като вие с Киро го правите.
180
1
 
2
 
! Отговори
Въййй... преди 2 месеца
Денков: Бюджетът за 2024 г. ни приближава към еврото и европейския начин на живот? Ама ЕС ще е изгорял цирк, Получих от френските ТЗС няколко цистерни течен тор. Хи хи хи
179
1
 
8
 
! Отговори
към светлото бъдеще преди 2 месеца
Абе Денкоглу,я стига си баламосвал хората,видяхме как се вдигнаха цените в Хърватия,плъх нещатен
178
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вас ви доближава а нас кога?
177
10
 
4
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
Каква чужда валута е еврото като отдавна се пазари с еврото България е ЕС и НАТО
176
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 185 Защо мразиш толкова много ппдб ??????
175
0
 
3
 
! Отговори
хурков преди 3 месеца
До боб Защо ли ми мирише зловонно ????
174
4
 
26
 
! Отговори
боб преди 3 месеца
Денков, това че ще въведеш чужда валута и ще предадеш валутният ни резерв на бюрократите от Брюксел няма да подобри живота ни.
173
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
абе евроб9лизачи защо има академици само в русия и българия -- кога ще закриете тия комунистически титли-нали сте марионетки и не са ви наредили от посолството - гнусни сте
172
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русофили, спешно сменяйте рублите за евро. Ако все пак не можете да се разделите с рублите поради емоционални копейковси причини ей къде е Истанбул, а от там са полетите за Русия.
171
7
 
15
 
! Отговори
дааа преди 3 месеца
европейски начин на живот -кражби,кредити,кредити кредити и 500-600 човека без кредити но щастливи ........
170
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този човек възроди България!!! Браво на ПП/ДБ. Ще направи още един мандат (най-малко)!
169
4
 
30
 
! Отговори
Приближен преди 3 месеца
Приближава се, да! С тези 400 милиона, които взехте от земеделието и с тези 40 милиона на месец за украинците. Приближаваме се към светлото бъдеще все по близо до месомелачката. Въоръжавайте се.
168
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Плъх не до клатен заплатите са толкова ниски че хората станат от бедни по бедни прос тако долен
167
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Град *** заплатите са 450 евро в цялата държава това че *** и като се взимат по 2000 евро е друг въпрос
166
3
 
27
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 месеца
Европейски начин на живот - европейска съдебна система, изпраха Боко. Европейско здравеопазване, европейско образование - младежта е тотално о.про.стачена. Европейско пътища - дупки и кръпки 50 нюанса сиво. Всичко ни е европейско, най-вече европейските национални предатели!
165
2
 
27
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 месеца
Някой вярва ли му на този? Плевнелиев 2.0
164
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този вам пир е за затвора.
163
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Денков е направил бюджет и в бъдеще като приемем еврото ...ще можем да продаваме боза, кифлички и банички в целия ЕС със запазен български лиценз, което ще вдигне икономиката на страната!
162
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
плъх продажник