Ген. Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията е трудна

Положението е особено напрегнато около Авдеевка и Запорожие
29 фев 2024 11:17, Елка Василева
218
Ген. Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията е трудна
Украинският военен министър Рустем Умеров и ген. Олександър Сирски. Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили са изтласкали руските войски от село Орливка, западно от Авдeевка, но ситуацията на източния фронт остава трудна, заяви главкомандващият украинската армия Олександър Сирски, предаде Ройтерс.

Орливка се намира на по-малко от 2 км северозападно от Ласточкине, населен пункт, окупиран наскоро от руските сили.

Още по темата
Миналата седмица руските сили превзеха стратегическия украинския град Авдеевка след продължило няколко месеца нападение и настъпват към няколко други района по протежение на фронтовата линия, съобщиха украинските власти.

Тази седмица украинските военни заявиха, че са се изтеглили от две села близо до Авдеевка, губейки още територии на фона на недостатъчна подкрепа от западните съюзници.

"Противникът продължава активните настъпателни действия в много райони на фронтовата линия. Ситуацията е особено напрегната около Авдеевка и Запорожие", заяви Сирски в Teлеграм.

Той заяви, че руските щурмови части се опитват да пробият украинската отбрана и да превземат селищата Тоненке, Орливка, Семенивка, Бердичи и Краснохоривка. Сирски, който е посетил войските на източния фронт, заяви, че някои командири са разкрили известни недостатъци в своята "осведоменост за ситуацията и оценката на врага", което пряко влияе на устойчивостта на отбраната в определени райони.

"Предприех всички мерки, за да коригирам ситуацията на място, с предоставянето на допълнителни боеприпаси и материални ресурси, както и необходимите резерви", заяви Сирски.

Украинските военновъздушни сили днес съобщиха, че са свалили още един руски изтребител-бомбардировач Су-34, предаде Укринформ, цитирайки  командващия ВВС Николай Олешчук.

"Победата на сушата се кове в небето!", завърши той поста си в "Телеграм", изразявайки благодарност за постигнатото от неговите подчинени.

Както Укринформ съобщи по-рано, на 27 февруари украинските сили свалиха два руски Су-34. От 17 февруари насам Украйна е свалила общо пет руски Су-34 и два Су-35.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След като години воюва в Първата световна война, българската армия е пробита при Добро поле, войниците отказват да се бият и настъпват към София за да смажат германския цар Фердинанд Носа като на Бекас и германофилските генерали, назначени на тези постове само защото слушкат немците. В Радомир войниците обявяват Република и свалянето на Фердинанд, потеглят към София, където са пресрещнати от германски войски и са разбити. Германия много обича българския народ нали така...
162
5
 
13
 
! Отговори
До 159 преди 3 месеца
Аха, по 5 на ден ги свалят. Явно Русия има десетки хиляди самолети и не разбира когато свалят всеки ден по 1. Хубаво е да ползвате главата си и за мислене, освен за закачалка на шапки...
161
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хаха, изтласкали руските сили от Орливка. Всеки, който погледне картата му е ясно, че да се изтласкват руските сили от там е малоумно, тъй като веднага попадат в клещите между Ласточкино, Тонинкое и Бердичи. И руските сили ще смелят украинските части в Орливка. Наистина такива абсурди може да се говорят само на хора, които не са наясно дори с географията!
160
8
 
6
 
! Отговори
Бургиев преди 3 месеца
Грешката на ВСУ беше че много си повярваха след успехите при Харков и Херсон. Не трябваше да предприемат масов контранаступ и да си издухват ресурсите за него, а трябваше да направят като рушнята - да се окопаят и да ги причакват на гюме. Рано или късно щеше да се откире слабо място за пробив.
159
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отблъсква ги, като тичана смело запад и така няма нужда от атаки.
158
2
 
12
 
! Отговори
маалатъ преди 3 месеца
Напредваме..., отстъпвайки!!! -))))) Ееех..., тези Л///на и този Вентилатор, изплескаха всичко, бе! -)))))
157
15
 
6
 
! Отговори
Ганчо Смилянов преди 3 месеца
Тази нощ е свалено поредното рушко су. Станаха 9 за последните 10на дни.
156
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хохлите казаха, че ще стъпят в Крим и успяха... редовно изплуват техни трупове по плажовете.
155
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна отблъсна руските атаки?!?! Къде? В Авдеевка? В Листочкино? В Северное? В Степовое? В Бердичи? В Орловка? В Тоненкое? .............................................................................................................................................
154
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отблъсква, ама на запад... Хем много успешно
153
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Губят, но иначе побеждават. Отдавна ка в Крим, само дето нищой още не разбрал. Перемога след перемога и така до Львов.
152
2
 
20
 
! Отговори
рендету преди 3 месеца
Инфото в сайта е, Гугъл-преводач и Копи-Пейст от Западните Медийни Ресурси, предимно Дребнобритански и Краварски!!! В Бг отдавна не съществува свободна и независима журналистика, човек трябва да може да отсява фалша от истината, за да си създаде реална картина на случващото се в страната и по света!!!
151
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сиркий е наш човек.Хич да не се прави на ударен.Много добре марширува на красная площадь
150
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво отблъсквате бе дебиле не ни лъжете то се вижда колко сте напреднали мръсни укропски изчадия,само мачкане на вас,смазване гнусни ***
149
1
 
15
 
! Отговори
До миротворц преди 3 месеца
Щото на тоя свят нищо не е безплатно, който контролира Евразия, той контролира света, щатите почти нямат ресурси и искат да вземат тия на Русия и подобни държави богати на ресурси, а го правят защото ако не задоволят населението си ще ги свалят от власт, механизма е сложен, но най общо казано, за да един да е напред, друг трябва да е назад, в цялата човешка история мирът е времето в което се подготвяш за война
148
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде сте отбили атака, ***? По целия фронт издишате!
147
1
 
10
 
! Отговори
Миротворец преди 3 месеца
А защо е нужно да умират хора? Да не сме 12-ти век ? Каква е целта на убийството на хора? Защо се допуска такова клане, кому е нужно? Земенски пари ли няма, Путин земя ли няма? Защо Юса налива пари за Украйна, тя не е от европейският съюз, не е членка на НАТО, не е в Шенген. Бивша руска република е, със спуснати отгоре актьори за владетели. Актьорът който го е избрал в бил голям психолог, защото до ден днешен актьорът разписва документи че самият той няма да говори с Путин за мир. Купен човек.
146
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Факт е, че всички собственици на F-16 имат тези самолети на различна възраст, степен на запазеност и, най-важното, те са ги ремонтирали както са могли и почти винаги - в противоречие с официалните изисквания. Защото е твърде скъпо да се купуват резервни части от ненаситни американски изпълнители.Така се оказва, че ако утре бойците получат австрийски, датски, шведски или френски F-16, те рискуват да се разпаднат, ако не на пътя, то още при първия полет. Във всеки случай няма да са от полза, но ще са повече от достатъчен позор.
145
7
 
4
 
! Отговори
Тенгри кан преди 3 месеца
Да в аотрезвя още;))) Вчерашната случка в Красногоровка е прекрасен пример за тва. Руска офанзива, заемане на част от града, укрепяване в него. Следва внезапна украинска контраатака у руснаците са изклани, буквално.Украинските отстъпления са тактически капан;))) те откъсват части от руската армия напред, които бързо биват обкръжени и изклани. Това е типичен български военен капан;))) Такъв устроихме на монголите през 13 век;))) А и в Дунавска България срещу ромеите, доста често го ползвахме;)))
144
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гледайте и слушайте какво говори президента на РФ.Хората си правят планове за 2030 и след това.Вдигане на стандарта 2-йно.3-йно за всички жители.Света се мени.