Кличко отново захапа Зеленски: Уволнението на Залужний беше грешка

"Трябва да се обединим около хора, които имат най-голяма подкрепа"
5 мар 2024 14:51, Нели Христова
130
Кличко отново захапа Зеленски: Уволнението на Залужний беше грешка
Снимка: БГНЕС

Президентът Владимир Зеленски е сгрешил, като е уволнил популярния главнокомандващ на украинските въоръжени сили Валерий Залужний, заяви кметът на Киев Виталий Кличко.

Зеленски уволни генерал Валерий Залужний миналия месец, като се позова на необходимостта от "промяна в стратегията". За наследник на Залужний беше назначен генерал Александър Сирски.

"Отстраняването му беше голяма грешка. Трябва да се обединим около хора, които имат най-голяма подкрепа - като Залужний, който има най-висок рейтинг в социологическите проучвания", заяви Кличко пред италианския вестник "Ла Република" в интервю.

"В продължение на две години той успешно защитаваше страната ни срещу най-голямата и мощна армия в света", каза професионалният боксьор, превърнал се в политик, и добави, че обществеността вижда в прочутия генерал "най-важния защитник на нацията".

Кличко, който в миналото обвиняваше Зеленски в "авторитаризъм", твърди, че президентът "е трябвало да обясни защо е взел решението, което шокира всеки украинец", защото "мнозина се чувстват объркани, отчаяни". Той добави, че "голямата грешка, която мнозина правят днес, е да играят политика", като се имат предвид продължаващите военни действия с Русия.

На Залужний се приписват заслуги за ръководенето на отбраната на Киев в ранните етапи на конфликта, както и за успешните операции през втората половина на 2022 г. Той се превърна в едно от публичните лица на военните усилия на Украйна у дома и в чужбина, не на последно място благодарение на високопоставените си интервюта и есетата, които пишеше за западните медии.

По-късно репутацията на генерала беше помрачена от неуспешната контраофанзива през 2023 г., по време на която украинските войски понесоха тежки загуби и изгубиха много от доставените от Запада танкове и друга техника. Въпреки това Залужний остава популярен, като според проучване от декември рейтингът му на одобрение е над 80% - по-висок от този на самия Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Захапал Кличко Зеленски, ей така, леееекинко с предните зъбчета. Я да му пратят оная Християна от Ергенът да го зААпе как си тя знае, тогава ще усети Зельо, че е захапан. Иначе, за захапване си е Зельо отвсякъде.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кличко да не се окаже значително по-умен от Зелката? Макар да са му млатили кратуната до откат и мозъка да му се лашка из черепухата? Това говори за умствените способности на зеля. Вашият идол.
14
1
 
14
 
! Отговори
Красимир преди 2 месеца
ЗАПАДА ИЗЛЪГА УКРАЙНА. ОТ ВЧЕРА САЩ И РУСИЯ ЛЕТЯТ НА МКС. ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ.
13
3
 
14
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 2 месеца
Вън наглите окраинци!
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"...според проучване от декември рейтингът му на одобрение е над 80% - по-висок от този на самия Зеленски." - не става ли ясно тогава защо го махна?
11
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 2 месеца
А не трябва ли обединение около хора, които "могат", а не с най-голяма подкрепа. Щот иначе некоя понро звезда ще да изберете.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
новата обида за всичко на бай Г е: фашисти. Преди беше: ***. Не знае какво е точно, но знае, че е обида.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кличко потвърди, че украинското ПВО сваля ракети и дронове на главите на украинците и ги убива. Единственият почтен човек в сегашната бандеровска власт. Хубав, лош, поне е директен и не лъже. За разлика от Зеленият Фюрер, който брутално излъга украинците да гласуват за него, наивно смятайки, че Панът може да бъде екранният си герой Василий Голобородко от сериала Слуга на народа. Голобородко беше смел и почтен човек, за разлика от Пан Президента, изпечен лъжец и мошеник.
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шарените наркомани от ППДБ не харесват това!
7
4
 
21
 
! Отговори
Закривай преди 2 месеца
Такава държава Украйна няма! Има фашисти подкрепени от атлантическите фашисти, които извършват световен терор! Новата още по-нагла и агресивна Алкайда!
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
този беше боксьор и трябва да спре да дава съвети... Като кобрата-шахматиста.
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо не разбрах !!! Украинските приятели на нашичките демократи разправят "най-мощната армия в света", те викат че било "бензиностанция с ракети". Украинските приятели на нашите демократи викат "Навални не е убит" нашите викат "Путин го уби". Къф е тоя тюрлюгювеч бе ?
4
4
 
3
 
! Отговори
е всеки има мнение . преди 2 месеца
залужни беше малко циркаджия . дава заповед да превземат москва и бойците на залужни почват да стрелят по своите . нестига сложния фронт и предателствата , ами зелиски се настани да конандори . за което юса предупреди че ще спре и бави превъоръжаването на украинските армии . много френски наемници измряха . франция е мащеха
3
1
 
8
 
! Отговори
по сценария преди 2 месеца
на запада всичко е разказано в нератив. А комисксите са останали за дедо бай Издън.
2
1
 
8
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 2 месеца
сега няма кой да обвиняват за напредването на руснаците и Залужни може да оглави преврата а?
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ми става ясно от кого е писана тази статия

Спонсорирани публикации