Кличко отново захапа Зеленски: Уволнението на Залужний беше грешка

"Трябва да се обединим около хора, които имат най-голяма подкрепа"
5 мар 2024 14:51, Нели Христова
130
Кличко отново захапа Зеленски: Уволнението на Залужний беше грешка
Снимка: БГНЕС

Президентът Владимир Зеленски е сгрешил, като е уволнил популярния главнокомандващ на украинските въоръжени сили Валерий Залужний, заяви кметът на Киев Виталий Кличко.

Зеленски уволни генерал Валерий Залужний миналия месец, като се позова на необходимостта от "промяна в стратегията". За наследник на Залужний беше назначен генерал Александър Сирски.

"Отстраняването му беше голяма грешка. Трябва да се обединим около хора, които имат най-голяма подкрепа - като Залужний, който има най-висок рейтинг в социологическите проучвания", заяви Кличко пред италианския вестник "Ла Република" в интервю.

"В продължение на две години той успешно защитаваше страната ни срещу най-голямата и мощна армия в света", каза професионалният боксьор, превърнал се в политик, и добави, че обществеността вижда в прочутия генерал "най-важния защитник на нацията".

Кличко, който в миналото обвиняваше Зеленски в "авторитаризъм", твърди, че президентът "е трябвало да обясни защо е взел решението, което шокира всеки украинец", защото "мнозина се чувстват объркани, отчаяни". Той добави, че "голямата грешка, която мнозина правят днес, е да играят политика", като се имат предвид продължаващите военни действия с Русия.

На Залужний се приписват заслуги за ръководенето на отбраната на Киев в ранните етапи на конфликта, както и за успешните операции през втората половина на 2022 г. Той се превърна в едно от публичните лица на военните усилия на Украйна у дома и в чужбина, не на последно място благодарение на високопоставените си интервюта и есетата, които пишеше за западните медии.

По-късно репутацията на генерала беше помрачена от неуспешната контраофанзива през 2023 г., по време на която украинските войски понесоха тежки загуби и изгубиха много от доставените от Запада танкове и друга техника. Въпреки това Залужний остава популярен, като според проучване от декември рейтингът му на одобрение е над 80% - по-висок от този на самия Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В някои медии излезе информация, че България ще се бие в Одеса, за там готвят България. Одеса е един от най-малко защитените градове в Украйна.
35
2
 
8
 
! Отговори
А, няма грешка. преди 2 месеца
Виталий се е объркал нещо. Уволнението на Залужни гарантира властта на Зеленски. Точно това е търсения ефект, следователно няма грешки тука. Иначе от военна гледна точка е грандиозна грешка.
34
2
 
7
 
! Отговори
да преди 2 месеца
ще се изядат един друг - да се ядат! кервана си върви, русия си прибира крайната земя!
33
4
 
13
 
! Отговори
Българите са кретени преди 2 месеца
това каза Владимир Соловьов по руската телевизия в най-гледаното време, като допълни че става дума за управляващите, а не за народа. "Два пъти ви освобождаваме, трети път няма да има - този път ще ви изтрием от лицето на земята. Ще сключват двустранно споразумение с Украйна за военни действия. Но вие не сте украинци, не сте ни братя, по вас с всички оръжия по пълна програма. А вашите съюзници от НАТО ще ви кажат - ама какво искате, вие не сте в Украйна като НАТО, вие сте по двустранно споразумение, не попадате в петата статия".
32
3
 
11
 
! Отговори
До Кога !? преди 2 месеца
до кога ще ни занимавате с агонията на про-западната фашистка хунта !?
31
3
 
7
 
! Отговори
Опала преди 2 месеца
Всички тия украински изказващи са ходещи трупове със закъснител.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Теди "ДАНО ДА НЕ ДОЙДЕ И В БЪЛГАРИЯ ТАЗИ ВОЙНА" - не се притеснявай, тази война няма да дойде в България. България ще отиде да воюва в Украйна, а в България ще дойде война съвсем не като тази, ще бъде много кратка, може само няколко часа.
29
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Победата на Русия в Украйна ще доведе до големи финансови загуби за Европа, а от икономическа гледна точка ситуацията ще стане катастрофална, каза френският външен министър. Според Стефан Сежурне в икономическата сфера тогава Русия ще може да поеме контрол над 30% от световния пазар на пшеница. Западът трябва да постигне поражението на Русия, без да започва конфликт с нея - "не може да се говори за водене на война в Украйна", каза министърът пред Le Monde.
28
13
 
2
 
! Отговори
не се безпокойте преди 2 месеца
НАТО няма да загуби в Украйна, и ЕС няма да се разпадне. Не се безпокойте.
27
2
 
9
 
! Отговори
Фед Красивия преди 2 месеца
На тая сбирщина и бивша държава и Цезар да сложите главнокомандващ или Ксеркс ,се тая.Накрая резултата е ясен!!!
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна е фашистка диктатура от най-уродлив тип, а при фашистка диктатура няма революции и майдани, това е невъзможно, историята не познава такъв случай. Зеленски е несменяем, докато САЩ не намерят по добра алтернатива, а засега нямат по-добър.
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И как една Украйна се решава да тръгне срещу "най-голямата и мощна армия в света"? Имало е кой да я залъже и подтикне. А що се е хванала на номера, кой да ти каже? Жалко за избитите украинци, за тези с разбития живот и не ми е жал за управниците. Каквото и да им се случи, все ще им е малко.
24
0
 
8
 
! Отговори
Теди преди 2 месеца
ДАНО ДА НЕ ДОЙДЕ И В БЪЛГАРИЯ ТАЗИ ВОЙНА
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Киев не може да обясни къде се намират 700-те хиляди мобилизирани в украинските въоръжени сили
22
1
 
5
 
! Отговори
ze nigmar преди 2 месеца
лов на хора , човешки жертвоприношения... всьо в порядке:))
21
1
 
5
 
! Отговори
Теди преди 2 месеца
за хората се казва или хубаво или нищо то затова сега как ще се оправяте с руската армия голям проблем имате там трябва ви дипломатически подход ЧЕ ХИЧ НЕ Е ШЕГА РАБОТА
20
4
 
14
 
! Отговори
Мм да! преди 2 месеца
Започват да се изяждат по между си, това е първият признак за разпада на тази измислена държава. Вторият е огромното число на дезертиралите войници на фронта. Паника цари из цялата държавна администрация. До един месец руснаците са в Харков, а с настъпването на лятото и в Киев! Приятен ден!
19
2
 
11
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
А?не го казах аз-"Най-голямата и мощна армия в света"-каза Кличко!
18
1
 
8
 
! Отговори
Дарк преди 2 месеца
Грешката не е в математиката,според която по-малките винаги губят от големите.В природата е пълно с примери,в които родителите биват убити защитавайки децата си от големите хищници.Хората,за да оцелеят са измислили мира.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Красимир - Не им е крив западът, който си е глупав - завинаги е. Българите да му мислят, не да се кланят. Без значение на кого.

Спонсорирани публикации