7 милиона души напуснаха Украйна за две години война

Държавата загуби и 26% от територията си
9 мар 2024 11:19, Петър Бойчев
145
7 милиона души напуснаха Украйна за две години война
Снимка БГНЕС

По официални данни за две години населението на Украйна е спаднало от 42 на 35 милиона, казва пред ДВ заместник-директорът на Института по демография Александър Гладун. По данни на министерството на правосъдието, през 2023-а година в Украйна са били регистрирани над 187 000 раждания, което е с девет процента по-малко в сравнение с първата година на войната, и с 31,5 на сто по-малко, отколкото през 2021 година.
 

Гладун обяснява това рязко намаление включително с по-малкото количество включени в статистиката региони заради руската окупация. Според президента Зеленски към началото на февруари т.г. Украйна не е контролирала около 26 процента от територията си, съобщи Фокус.
 

Тази тенденция може да доведе дотам, че през 2035-2037 година делът на хората под 18 години да спадне до 12-15 процента от общото население. За сравнение: през 1993 г. младите хора до 18 години са съставлявали 25 на сто от населението на Украйна.
 

За две години в Украйна са починали над един милион души По думите на Александър Гладун, смъртността в Украйна расте не само покрай гибелта на хората в резултат от бойните действия, но и заради спада в нивото на медицинското обслужване и увеличаването на сърдечно-съдовите заболявания под влиянието на стреса.
 

За двете военни години, както показва статистиката на Министерството на правосъдието, в контролираните от Киев украински територии са били регистрирани над един милион смъртни случаи. При това през 2023 година те са с почти осем процента по-малко (496 200), отколкото през 2022 (541 700). Украинските граждани, останали в окупираните територии, умират във войната и в редиците на руската армия, тъй като с придобиването на руско гражданство те подлежат на мобилизация, отбелязва Гладун.

„Точният брой на украинците, оказали се в окупация, където руското гражданство се дава принудително и автоматично, не е известен. По данни на руското министерство на вътрешните работи от септември 2023 година след опростяването на процедурата за получаване на руско гражданство през 2019 година паспорти са получили над три милиона жители на украинските територии, които не са под контрола на Киев. При това над 2,2 милиона документи били издадени след незаконната анексия от страна на Русия на части от Запорожка, Луганска, Донецка и Херсонска област през октомври 2022 година.
 

Гладун прогнозира насрещни миграционни потоци след войната - т.е. част от мъжете ще заминат при семействата си зад граница. Той е убеден: за да не изгуби борбата за своето население и да се запази като нация, Украйна още отсега трябва да провежда активна политика за социално, хуманитарно и икономическо развитие.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 1 месец
Около 5 милиона се избягали само в Русия.
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно че не казват колко са избягалите в Русия. От така наречените неокупирани територии. Изобщо, да вярваш на Зеленски си е доста фанатична вяра.
125
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
ДНЕС Е ЗАДУШНИЦА БОГ ДА ПРОСТИ МЪРТВИТЕ ПИСАНО БИЛО ДА СЕ СЛУЧИ КАКВОТО СЕ СЛУЧВА ОТ ОРИСНИЦИТЕ ПАРКИТЕ ИЛИ МОЙРИТЕ СЪДБАТА НА ЧОВЕКА Е КАКВОТО МУ Е ПИСАНО РАДВАЙТЕ СЕ НА ЖИВОТА
124
2
 
12
 
! Отговори
Даа преди 1 месец
Враждата със САЩ може да бъде много опасна. Но приятелството със САЩ е фатално. Украйна е един от най-показателните примери. Пък и цяла Европа също.
123
0
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 1 месец
Глупости официалната английска статистика в Google UK е на 1 януари 2022 42 милиона а на 1 януари 2024 са 19 милиона тоест умрели и избягали 23 милиона по украинската телевизия даже вървяха кадри как има кораби с украинци имигриращи даже в Колумбия
122
2
 
18
 
! Отговори
Големия памперс преди 1 месец
Да кажат едно голямо благодаря на укро-фашистите Порошенко, Яценюк и техният последовател - алчният кървав клоун Зеля! Ако цялата тази алчна пасмина не се бе повлякла по акъла на англосаксите и Украина беше запазила неутралитет, както и близките си отношения с Русия, сега всичко щеше да е наред.
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не вярвам. Те се бият на фронта за свободата на Донбас.
120
1
 
9
 
! Отговори
зелевски преди 1 месец
е УБИЕЦ!
119
1
 
10
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 1 месец
Вън наглите окраинци!
118
1
 
18
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Сега като дойдат и арабските имигранти които денков договори ще бьдете още по изненаданиЧетох че вече нападнали някакви младежи на витошкаЩе трябва да работиме и за тях
117
1
 
21
 
! Отговори
Тъй преди 1 месец
Във Варна на една маса за плодове и зеленчуци на пазара идва един укроп, пълни две торби и си тръгва.Продавача вика след него,ей,кой ще плаща.Оня отвръща,аз съм украинец,вашата държава ще плати за мен.Продавача казва, настигнах го, взех торбите и ги изсипах обратно.Една укропка беше писала от Германия, че на тях им казали,че могат да пътуват безплатно в обществения транспорт като покажат укр.паспорт.Тя показала,контролата й показала среден пръст и я накарала да си плати.Много възмутена беше.
116
1
 
20
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
До мен настаниха едни украинциЦял ден пред компютъра яж пии и леж - дали им е зле как мислитеДокато бьлгарина гьрби по -12 ч на сглобкаджииските фирми
115
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това са 7 000 000 туристи из Европа, на които вече им плащаме СПА-то, папането и почивката около басейните. Имаше дори апели да им даряваме компютри, защото всичко си били оставили в украйна. Само колите и тлъстите пачки са си взели.... В Бургас спираха хората по улицата за да искат пари за да си заредят намазаните мерцедеси :) Изобщо комедия до безкрай :)
114
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е ние кък да изгоним 4 милиона дъpти русофили от нашата родина? Като дойдaт тука руснетата, ще останем само русофобите!
113
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дезертьори или рускоговорящи, които са тормозени десетилетия в Украйна.
112
1
 
16
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
те хубаво напуснали,лошото е,че твърде много се домъкнаха у нас и увиснаха на нашите вратове и на нашата и без това хилава социална система.Колко пари потрошихме за петзвездните хотели и туристическите бази в които ги настанихме и пари май някакви дневни им даваха.Ама ние сме богати,бълха ни ухапала нас от такива разходи.За Коледа не дадохме надбавки на пенсионерите,за Великден няма да им дадем и ей на,избили сме ги разходите.Данъците ще вдигнем,чак и на бакшиште данък ще сложим и шъ съ опра'йм
111
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гурбетчии! Всички го знаят!
110
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледахте ли видеото oт румънската граница на Окрайна? 34 уклонисти в бус, платили по 10 000 долара, за да се измъкнат от Укрия! Окраинските граничари ги дърпат от буса, ритат ги по главите, млатят ги и ги трупат на купчина. Xoxли на купчина! Човешка купчина, отдолу някой скимти и шава, може да се задуши. А граничарите и полицаите ритат, псуват и млатят кой де свари. Чак да ти дожалее... Но измъкване от "ДЕМОКРАТИЧНА И ЦИВИЛИЗОВАНА окраина НЯМА!
109
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато киифската хунта бъде победена ще се завърнат поне половината.
108
2
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Не 7,а 27 милиона да загубят! Да би мирно седяшо, не би чудо видяло.

Спонсорирани публикации