7 милиона души напуснаха Украйна за две години война

Държавата загуби и 26% от територията си
9 мар 2024 11:19, Петър Бойчев
145
7 милиона души напуснаха Украйна за две години война
Снимка БГНЕС

По официални данни за две години населението на Украйна е спаднало от 42 на 35 милиона, казва пред ДВ заместник-директорът на Института по демография Александър Гладун. По данни на министерството на правосъдието, през 2023-а година в Украйна са били регистрирани над 187 000 раждания, което е с девет процента по-малко в сравнение с първата година на войната, и с 31,5 на сто по-малко, отколкото през 2021 година.
 

Гладун обяснява това рязко намаление включително с по-малкото количество включени в статистиката региони заради руската окупация. Според президента Зеленски към началото на февруари т.г. Украйна не е контролирала около 26 процента от територията си, съобщи Фокус.
 

Тази тенденция може да доведе дотам, че през 2035-2037 година делът на хората под 18 години да спадне до 12-15 процента от общото население. За сравнение: през 1993 г. младите хора до 18 години са съставлявали 25 на сто от населението на Украйна.
 

За две години в Украйна са починали над един милион души По думите на Александър Гладун, смъртността в Украйна расте не само покрай гибелта на хората в резултат от бойните действия, но и заради спада в нивото на медицинското обслужване и увеличаването на сърдечно-съдовите заболявания под влиянието на стреса.
 

За двете военни години, както показва статистиката на Министерството на правосъдието, в контролираните от Киев украински територии са били регистрирани над един милион смъртни случаи. При това през 2023 година те са с почти осем процента по-малко (496 200), отколкото през 2022 (541 700). Украинските граждани, останали в окупираните територии, умират във войната и в редиците на руската армия, тъй като с придобиването на руско гражданство те подлежат на мобилизация, отбелязва Гладун.

„Точният брой на украинците, оказали се в окупация, където руското гражданство се дава принудително и автоматично, не е известен. По данни на руското министерство на вътрешните работи от септември 2023 година след опростяването на процедурата за получаване на руско гражданство през 2019 година паспорти са получили над три милиона жители на украинските територии, които не са под контрола на Киев. При това над 2,2 милиона документи били издадени след незаконната анексия от страна на Русия на части от Запорожка, Луганска, Донецка и Херсонска област през октомври 2022 година.
 

Гладун прогнозира насрещни миграционни потоци след войната - т.е. част от мъжете ще заминат при семействата си зад граница. Той е убеден: за да не изгуби борбата за своето население и да се запази като нация, Украйна още отсега трябва да провежда активна политика за социално, хуманитарно и икономическо развитие.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
11
 
! Отговори
dsdas преди 2 месеца
До АнонименНикой не ги карал да правят бази по-границата с Русия, военоморски бази на Англия и прочие.. Този конфликт е доста внимателно планиран за да се случи.
66
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия ще плаща репарации. Който чупи, купи.
65
3
 
11
 
! Отговори
Мишок преди 2 месеца
Не е учудващо всичко това след като премиерът Денков най-сервилно и угоднически заяви в Киев при посещението си, че България не го интересува, а са важни интересите на Украйна.
64
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нещо забравяш удобно кой е агресора? Ако Турция ни нападне и си принуден да бягаш с два куфара, деца и баби през граница, какво ще думаш?
63
0
 
8
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Бройката е стряскаща. Колко от тях ще се върнат в родината, за да я възстановят? Май бая от тях ще предпочетат да останат в ес, а да се върнат, евентуално, след като "семейството" ще възстанови украйна. Пари за тази цел има бол, фоннещоси нали обеща.
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-добре украински бежанци, които са ни братя, отколкото афганистански и сирийски.
61
4
 
8
 
! Отговори
Двоен стандарт преди 2 месеца
До АнонименКогато руските бежанци, жени, деца и старци напускаха по същия начин Донецк и Луганск по бомбите на украинската армия през 2014 година ти тогава не рева, нали?
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо България храни търтеите наречени украински бежанци, ние какво общо имаме с тази Украйна?
59
5
 
3
 
! Отговори
До 62 преди 2 месеца
Ааа, ясно! Ти си от онези завистливите, които завиждат дори на това, което не е за завиждане. Мечтата ти твоята страна да е нападната, на теб да се наложи да я напуснеш и да живееш другаде, да не работиш и да получаваш помощи. Лекувай болният си мозък докато съвсем не изкукаш. А, щях да забравя - и никаква руска ТВ!
58
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бежанци - жени, деца, старци, напуснали разрушените си домове, не погребали близките си, разселени и разделени от мъжете си, които защитават родината си. Приютени от Европа. Хулени и мразени в България.
57
2
 
13
 
! Отговори
w преди 2 месеца
Сигурно 90% от българските пенсионери не са виждали морето. Не е ли редно да им се заплати по една седмица почивка, вместо на чужденци.
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Целият свят отиде на Международния младежки фестивал в Сочи, всички слушава Путин в Сириус, а нашите медии ни занимават с европедерастически изгъзици и някаква умираща нацистка територия която никога не е била държава.
55
2
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
и защо напускат да правят протести да искат преговори и мир значи туризмът назапад им се отразява много добре пример българия събира капачки ама издържаукр пенсионери по морето защо не получават пенсиите си тук стига с това оръжиеискаме мир и дружба и всеки да се върне в родината си
54
5
 
2
 
! Отговори
УКРАИНЦИ преди 2 месеца
..елате в България , на тихо и спокойно място за вашите деца ! НИЕ ВИШ ОБИЧАМЕ!
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доста стъкмистика са тези 35 милиона. Още преди войната бяха вече под 40 милиона, повечето предположения за нас.елението под контрола на Зеленски е около 25 милиона. Най-оптимистичните оценки които съм чел са за максимум 28 милиона. След войната Украйна се очертава като страна с население около 20 милиона. Поздравления към Зеленски, ще успее да намали населението наполовина.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На 5-я и 8-я етажи в нашия блок живеят две украинки с мъжете си и хлапета, не бачкат, нямат и намерение, получават бонуси и си гледат живота. Мъжете им работят май, децата на градина, а те цял ден "пей сърце".Нямат вид на нещастни, дано е така, на български знаят "всичко добре", обикалят кръчмите и шопингите.
51
3
 
8
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Фашистка Украйна умря! Бият масово украинци по улиците в Европа!
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На всеки 70-80 години,популацията по тия ширини бива използвана за тор!
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Седем милиона скакалци от украоински вид,са нападнали много държави по света.Лежат по хотелите,клиенти на ресторантите, някои дори се впуснаха в най древната професия и т.н.Техният "президент" и той бивш служител в киевския цирк, се е превърнал на просяк за оръжие и долари.Няма такава държава в Европа и в Света.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Америка вече прибра младите българи, а останалите в България живеят без здравеопазване и си броят стотинките, отново благодарение на Америка. България вече купува ток. България даде луди пари на Америка за въображаеми самолети, после бронетранспортьори

Спонсорирани публикации