Загадки: Менопаузата мъчи женския кит, но пък живее много по-дълго от мъжкия

Природата ги спира да се състезават с дъщерите си
14 мар 2024 17:07, Петър Бойчев
6
Загадки: Менопаузата мъчи женския кит, но пък живее много по-дълго от мъжкия
Снимка БГНЕС

Изследване на менопаузата при китове може да помогне да се обясни защо се е развила при тях, като се има предвид, че е позната само при шест от над 6000-те видове бозайници, които съществуват сега, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

От еволюционна гледна точка спирането на възпроизводството по средата на живота е биологическа загадка. Китовете, които преминават през менопауза, обаче живеят по-дълго от други видове с подобен размер и това им дава възможност да се грижат за близките си, установиха учените от Университета в Екстър.

Менопаузата е рядка черта сред земните видове. Характерна е за хората, косатките и още четири вида зъбати китове.

Учените са сравнили продължителността на живота на 32 вида зъбати китове. Те са установили, че при петте вида, преминаващи през менопауза - косатките, лъжекосатки, китовете белуга, нарвали и късоопашатите гринди, женските живеят около четири десетилетия по-дълго, отколкото женските с подобен размер от други видове, при които няма менопауза.

"Този резултат дава уникална представа за това как е еволюирала менопаузата. Китовете, които имат менопауза, имат сходен репродуктивен период с видовете, които нямат менопауза. Разликата е в живота след размножаването", казва Сам Елис от университета в Екстър, Англия, и ръководител на изследването, резултатите от което са публикувани в сп. Нейчър".

По-дългият живот дава възможност на женските китове да помагат на децата и внуците си, без през същото време да се възпроизвеждат или да си съперничат с дъщерите си.

Изследвания на косатки в Тихия океан край САЩ показват, че женските спират да се възпроизвеждат на около 40 години, но често живеят над 60 години, дори над 80. Мъжките обикновено умират, преди да навършат 40 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Ихтиандър преди 1 месец
А ви хева и журналята,толкова ли не можахте да сложите снимка на кит? Децата ви четат,и утре няма да знаят какво е кит!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Старите са били млади и сега си живеят живота.
3
1
 
3
 
! Отговори
Кефала преди 1 месец
Старите чанти винаги с младо
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мъжкия минава на по-млади женски че живота е къс.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нелитули :)))

Спонсорирани публикации