Носенето на чифт дънки създава вредни емисии, колкото кратък пробег с кола

Отделят 2,5 кг въглероден двуокис - като 6.4 км с автомобил на бензин
9 апр 2024 20:30, Петър Бойчев
134
Носенето на чифт дънки създава вредни емисии, колкото кратък пробег с кола
Снимка БГНЕС

Според учени носенето на един чифт дънки от бързата мода само веднъж създава 2,5 кг въглероден двуокис, което е равносилно на изминаването на 6,4 км с  автомобил не бензин, пише "Дейли мейл“.

Бързата мода е термин, който се използва, за да опише процесът на бързо създаване и продажба на евтино, модерно облекло, за да се удовлетвори търсенето. Учени от Технологичния университет в Гуандун, в Китай, анализират жизнения цикъл на един чифт дънки на марката Levi's - от отглеждането на памука до окончателното им изхвърляне чрез изгаряне.

Те установяват, че някои чифтове са носени само седем пъти. Това ги причислява към "бърза мода“. При тях се отделя 11 пъти повече въглероден двуокис, отколкото при по-често носените дънки.

"Като ежедневната част от гардероба чифтът дънки има значително въздействие върху околната среда“, каза д-р Я Чжоу, водещ автор на изследването.

Изследователите откриват, че въглеродният отпечатък на дънките от бързата мода е с 95-99% по-голям от този на традиционните дънки, които се носят средно 120 пъти. Най-голямата разлика между двата стила на потребление е, че дрехите, продавани за бърза мода, се транспортират по-бързо и се носят по-малко, преди да бъдат изхвърлени.

"Променящите се модни тенденции подтикват хората да купуват дрехи често и да ги използват краткотрайно, за да продължат да следват последните тенденции“, добави д-р Чжоу.  

"Подобно свръхпотребление води до значително увеличаване на използването на ресурси и енергия в шивашката промишленост чрез ускоряване на цялата верига за доставка на дрехи, включително процесите на производство, логистика, потребление и изхвърляне, като по този начин се засилва въздействието на шивашката промишленост върху изменението на климата“.

Учените изчисляват, че чифт дънки, произведени за традиционния моден пазар, произвеждат 0,22 кг въглероден двуокис. Същевременно изследователите смятат, че дънките, продавани в магазините за бърза мода, отделят 11 пъти повече емисии.

За разлика от традиционната мода, по-голямата част от емисиите при бързата мода идват от производството на дънките и влакната, които съставляват 70% от общите емисии.

Останалите емисии се дължат основно на транспортирането на дънките от фабриките до потребителите, което представлява 21% от общите емисии.

Тъй като транспортът на модела на бързата мода е предимно по въздух,  се отделя зашеметяващите 59 пъти повече въглероден двуокис.

Според изследователите марките за бърза мода пускат нови колекции 25 пъти по-бързо от традиционните модни марки, което води до по-кратки модни цикли и хиперпотребление. Това създава огромни количества отпадъци и огромни нива на замърсяване.

Смята се, че модната индустрия произвежда 10% от всички световни парникови емисии и приблизително 92 милиона тона отпадъци всяка година.

Голяма част от тези отпадъци се транспортират до страни като Гватемала, Чили и Гана, където огромните депа за отпадъци вече са причина за "екологична и социална криза“.

За щастие изследователите казват, че има няколко начина за значително намаляване на въглеродния отпечатък на индустрията. Купуването на дрехи от офлайн магазини за дрехи втора употреба намалява въглеродните емисии на чифт дънки с 90%. А дънките, които преминават през магазините за дрехи втора употреба, са носени 127 пъти през живота им.

Изследователите също така предполагат, че рециклирането на дънки или използването на услуга за наемане на дрехи може да намали въглеродния отпечатък на едно носене съответно с 85 и 89%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
23
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Добре, че няма еко-такса пръцкане, че заем трябва да тегля.
95
1
 
8
 
! Отговори
someone преди 1 месец
я пътя, ще си купувам някакви парцали втора, пета ръка от офлайн магазини, вие луди ли сте? Направо по чаршаф ако искате да почнем да ходим,че е по еко?
94
0
 
25
 
! Отговори
ДъГардиън преди 1 месец
Откриха виновника за климатичните промени: Учени от университета в Шортмембър, след 10 годишно проучване стигнаха до шокиращото заключение, че основният източник на CO2 са хората!! "Нашите учени наблюдаваха че при издишване, хората отделят CO2", сподели проф. Куикендинг. "Нашето заключение е, че основната заплаха за човечеството е дишането" допълни професорът.
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 74 - А, имаше при бай Тошо и български дънки Панака! Ще ни докарат до едно далечно време. Баба и дядо носеха някакви шаячни дрехи, шити от техните родители, предавали са ги от поколение на поколение и никви вредни емисии. Сега, дънки след дънки, аааа, ни мой тъй!
92
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
носете дрехи втора употреба, за да намалите въглеродните емисии!
91
1
 
12
 
! Отговори
ДойчеВеле преди 1 месец
Смилянският боб е заплаха за човечеството. България е главен виновник за отделянето на парникови газове и метан в атмосферата, заради честата консумация в най-бедната источноевропейска страна на боб. Експертът по климатичните промени проф. Ото Шнелешприцен предупреди, че ако България не се откаже от боба, човечеството ще изчезне.
90
1
 
8
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 месец
Хибридния двигател на водород от водата на тойота е най -еко, а за електричките е мит, че са еко заради батерията .
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 90Ако въведат някакв тикток мода нищо чудно младежите да тръгнат и с препаски.
88
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не са "Зелени".Не са екоактивисти,не са реално загрижени за природата,защото не мрънкат за бомбите при войните.Това са сатанисти под прикритие,които искат да унищожат живите същества.Истинските екоактивисти са загрижени за разнообразието на живота,а тези искат да го унищожат уж заради климата,а на божиите наказания казват "климатични промени".Това с дънките е глynocт.Още малко ще искат с препаски да ходим.
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 87В моят град се смятат дънките за официално облекло.
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Производителите често произвеждат некачествени дънки. Купих си едни нови дънки и се оказаха че има на едно място където трябва да се мине тигел със шевна машина. Занесох ги на шивач понеже бях махнал етикетите и не съм ги хвърлял.
85
0
 
6
 
! Отговори
Въпросче преди 1 месец
А носенето на ватенка какво емитира?
84
0
 
8
 
! Отговори
ponti преди 1 месец
Мисля да се "озеленя" и да поканя Грета на един протест. Вече е на 21г., гледам напълнила е сутиена, харесват й разни леки крайности, и да й покажа София бай найт с довършителни ефекти в хотела.. Аз ще съм арабски петролен магнат, а тя ще е представител на Гриййн Пййс, и ще я тъпча отзад.
83
1
 
10
 
! Отговори
. преди 1 месец
Нищо му няма на климата! Стига с тия въглеродни измислици!
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите днес дори и руска лада или москвич не могат да си позволят, а 20 годишните западни таралясници които карат скоро ще им ги забранят. И дори да не ги забранят, ще има само електрички, а на тях животът им е 6-7 години и след това давай 100 хил лева за нова. И от 2027 г Еврокомисията въвежда нов въглероден данък на бензина, горивата ще скочат драстично. Но за какво ви е скъп бензин, като няма кола, електричките са толкова скъпи, че ще са достъпни за елита, а народа на колела и пеша.
81
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Koлко ли "дънки" изгарят частните самолети на милиардерите, та дори и на не чак толкова богати баровци!? Хайде стига с тези глупости! Да има нужда от рециклиране и използване повторно на материите, които не стават за втора ръка, но недейте всичко да го калкулирате на обикновения човек. В Швейцария даваха има производител на подови настилки от автомобилни гуми. В такива технологии инвестирайте! Дайте му на човека необходимите милиони и я пуснете свободно технологията.
80
1
 
7
 
! Отговори
Фондер Говнен преди 1 месец
Яжте червеи и насекоми.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми носете тогава ВАТЕНКИ.От овча вълна , конски косми и свинска кожа за яката
78
1
 
0
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
501 32x32.
77
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Невъзможна статия. В заглавието става дума за носене на дънки. В статията от носене постепенно се преминава към производството на краткотрайна конфекция, която се сменя често, т.е. производство на о т п а д ъ ц и. Иначе като четеш заглавието и началото на статията и си мислиш, че дънките ползват гориво като колите, докато вървиш. Чудя се, чия ли глава ги ражда такива?

Спонсорирани публикации