Гибелният копнеж по Европа или как смъртта вече не стряска никого

Нищетата в Сенегал кара все повече млади хора да се отправят към Европа
Обновена: 13 апр 2024 22:14 | 13 апр 2024 22:00, Александър Попов
49
Гибелният копнеж по Европа или как смъртта вече не стряска никого
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Трагедиите се редят една след друга, но смъртта сякаш вече не стряска никого. Нищетата в Сенегал кара все повече млади хора да се отправят към Европа - по един от най-смъртоносните мигрантски маршрути.

Рибарят Абдул Азис Сене седи на плажа във Фас Бойе в Сенегал и гледа към кипналите вълни, които утихват край белия пясък. Морето е бурно, а на плажа, борд до борд, са наредени пъстрите рибарски лодки. Сини, бели, жълти, червени - гледката е идилична, но за Сене тази идилия е измамна. Лодките и морето пробуждат у рибаря мрачни спомени, разказва Дуня Садаки, репортерка на германската обществена медия АРД, цитирана от "Дойче Веле".

"Искаха да стигнат до Европа. Синът ми беше един от тях. Само с една лодка бяха. 70 души загинаха. И синът ми си отиде, само на 25 години. Няма го вече."

Един от най-смъртоносните мигрантски маршрути

Абдул Азис Сене говори за случилото се през юли 2023 година. Тогава повече от 100 души от Фас Бойе излизат през нощта в океана, натоварени на една от лодките. Целта им е да достигнат до Канарските острови, които са на около 1500 километра от Фас Бойе - по един от най-смъртоносните мигрантски маршрути.

Едно такова плаване отнема около седмица. Но младите мъже така и не достигат крайната си цел - много от тях умират от глад и жажда в открито море. След седмица от тях все още няма никаква вест и близките им вдигат тревога: обаждат се на властите и на неправителствени организации. По-късно един испански риболовен кораб спасява оцелелите.

Сене разказва, че не знаел за плановете на сина си. Но дори днес не го съди: "Тук имаме много проблеми. И рибарите, и хората, които се опитват да отглеждат някакви зеленчуци. Можеш да засадиш колкото си искаш зеленчук, но не успяваш да го продадеш. А рибарите излизат с лодките, но риба няма."

Сене смята, че виновни са европейските риболовни кораби, които имат договори със Сенегал. "Те идват и идват, а после вече нищо няма тук", обяснява рибарят. Според него Сенегал просто принуждавал младите хора да бягат към Европа, за да изкарват пари за прехрана на семействата си.

Президентът Маки Сал бил разпродал океана, казват мнозина тук. Хората имат предвид, че правителството издава прекалено много лицензи на чуждестранни риболовни компании, които извличат цялата риба от океана. Вижда се с просто око, казва рибарят Сене, докато показва пазара отвъд плажа, където обработват и опаковат рибата.

"Погледнете само", сочи той към дребните, сивкави рибки. Такава риба преди никой не вадел, сега обаче хората били принудени, за да се изхранват.

Мъртъвците от Фас Бойе сякаш са забравени, защото и днес на плажа петнайсетина млади мъже чакат под един навес. Всички те искат да потърсят щастието си на Канарските острови - и очевидно не ги е страх от смъртта. До тях е приседнал Амари Длейе, мъж около петдесетте. Неговото поколение било първото, което тръгнало с лодки към Канарските острови.

"Стъпиш ли в Европа, си спасен"

Длейе разказва, че десетилетия наред работил в Испания, но на стари години решил да се върне в родината си. Ако днес децата му решат да тръгнат, той няма да ги спре, казва мъжът и добавя: "Тук, в Сенегал, важи законът на по-силния. Ако имаш пари, ти си цар. Оттам идва проблемът с миграцията. Когато имаш проблем, тук няма кой да ти помогне. Стъпиш ли обаче на европейска земя, първото нещо, което ще направят, е да ти намерят адвокат и лекар."

Причини да напуснеш Фас Бойе - колкото щеш, разказват младите мъже. Тук почти няма икономически перспективи, а от три години насам хората дори нямат достъп до течаща вода, след като две пречиствателни станции излезли от строя.

Мнозина са гневни. Когато научили за смъртта на десетките си приятели и познати, млади хора щурмували правителствена сграда във Фас Бойе и изпочупила прозорци, врати и мебели.

Според Маму Ба, председател на Младежкото дружество във Фас Бойе, местната младеж се опитва да привлече внимание към проблемите си. "Младите хора във Фас Бойе имат усещането, че са забравени, особено от държавата. Тук е такова нямане… Нямаш работа, но имаш семейство, което трябва да се храни и да пие вода."

Според испанското Министерство на външните работи през 2023 година по северноатлантическия маршрут на Канарските острови са пристигнали почти 40 000 мигранти - ръст от над 150% в сравнение с предишната година. Повечето от новопристигналите са от Сенегал, от селища като Фас Бойе.

Трагедиите се редят една след друга, но броят на загиналите сякаш вече не стряска никого. Във Фас Бойе много млади хора чакат на плажа с поглед към бурното море. Чакат лятото, когато океанът ще се успокои и нощем в открито море ще дебнат по-малко опасности, пише АРД в края на репортажа си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Сенегалмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глезите тара,мбуките и те затова непрекъсната прииждат! Вместо да ги пропъдите обратно откъдето са дошли, вие им осигурявате лекари и адвокати - върхът на про,стотията и предателство към собствените народи!
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прилича ли ви на пране на пари на големи корпорации ето ТАЗИ новина? "Сенегал ще е сред първите държави в Африка, които произвеждат ваксини срещу коронавирус. От години правителството там инвестира в иновации, включително в изграждането на футуристични "градове на бъдещето"". Защо не производство на ваксини в БГ например, че да се преодолее онова, дето му викат "Европа на две скорости"? Не върви да си перат парите тук, все пак сме тяхната Европа, нали? Тестовете с вируси и ваксини? Къде? Далеч
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стъпиш ли на европейска земя, веднага ще ти намерят адвокат и лекал, НА КОИТО ДРУГ ЩЕ ПЛАЩА ЗАПЛАТИТЕ. Също така, веднага ще ти осигурят джамия наблизо, защото в Европа разни недомислени закони гарантират това. Ще ти осигурят и подслон, храна и джобни пари, но защо си мислиш, че са длъжни да го правят? Ти какво гарантираш на християните в твоята държава? И защо не се отправяш към земите на Пророка, а идваш в християнска Европа?
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Можеш да засадиш колкото си искаш зеленчук", можеш и да ловиш риба в океана, ама не била в индустриални количества. Да нахраниш семейството си с риба и зеленчук обаче можеш. Можеш и да организираш по-голяма група хора, за да си осигурите пречиствателна станция. По-лесно е обаче да идеш в Европа, където ще те хранят, ще ти осигурят безплатен лекар и адвокат, а ти можеш до живот да си трайно безработен и да правиш всяка година по толкова деца, колкото съпруги имаш, защото ислямът разрешава това.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имат нефт, химическа и текстилна промишленост, произвеждат цимент, имат огромна брегова линия на Атлантическия океан - всичко това може да изхрани 11 милиона човека. Толкова ли е трудно да се издържат у дома си чрез собствен труд? Толкова ли е трудно човек за завърши поне основно образование, да си намери работа или някакъв поминък и чак тогава да създаде семейство и да не прави повече от две деца?
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Сене смята, че виновни са европейските риболовни кораби, които имат договори със Сенегал. "Те идват и идват, а после вече нищо няма тук", обяснява рибарят." ===>>> Така ще е!!! Няма бивши робовладелци! ПРОМЯНАТА е, че сега робовладелците имат съюз, и че не ходят с кораби да си товарят робите! Робите сами отиват при тях, а пък те си имат договори със сигурни правителства.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
таз евроатлантиколибераска статия ме разплака
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си седят в Синвгал, нямат работа в Европа. Защо не отидат в Китай например, или там не ги настаняват в хотел и да йм дават по 1200 евро на месец.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Либераста не ще в затвора, все някой друг му е виновен все полицията жандармерията ссср комунизма фашизма и извънземните са виновни , само не той. А трафикът на хора е тежко криминално престъпление. Още по тежко става когато е организирано. Либераст, не ми се крий зад НПО. В наказателният кодекс това се нарича ОПГ. С врясъци по медиите няма да се оневиниш. Нито с тролски опорки да обвиниш някой друг. Виновен си точно ти, либераст. За трафик на хора.
31
1
 
3
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
Сега остава просто спаниардите да почнат да решават проблема тихомълком - всяка лодка с мигранти се праща на експедиция до дъното на атлантика :). Само бреговите да са кат' Трайчо Наумов и никой няма и да разбере, че подобна операция е в ход :). А тъмно-белите сенегалци никой няма да ги пита нищо, и да твърдят, че някакво си там пробито корито е тръгнало и повече ни вест, ни кост - океанът е много широко понятие :).
30
11
 
6
 
! Отговори
А в Рассия преди 1 месец
дето всичко е прекрасно и тържествено, кьорав брикетчик не иска и да помисли. МурзилашкитеВатенки може превъзнасят Матушката, но със СеСеСеРейски трактор не можеш измъкна от ЕС, САЩ и Канада.
29
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ещо все в Европа ве кАпейки? Що даже и колхозниците драпат да купят имот в ЕС ве кАпейки? Дали щото не им се живее мизерния живот на Морзилките?
28
2
 
8
 
! Отговори
Заспала Пу...ка преди 1 месец
Либерализма е отворена врата към Фашизма
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв копнеж за Европа? Скоро нормалните бели работещи хора са на оръжие понеже чашата преля. На хората им писна да ги дерат за да се хранят мангустти, да се подаряват пари и оръжия на една загубена кауза в Украйна, да се заселва Европа с меркелски "доктори, учени и инженери" и за какви ли не други зверства с/у населението на Европа. На хората им ДОЙДЕ ДО ГУША и скоро нещата ще се променят коренно.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За всичко това е виновен ЕС. Яко я няма тази безумна мигрантска политика то тези хора няма да тръгват по този смъртоносен път, а ще се надигнат да оправят собственото си положение там където са се намирали!
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Особено когато ти плащат от фондацията на дявола и ти обещават че лежиш на гърба на европееца.
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пред перспективата Герб и Дпс пак да управляват, предпочитам всеки друг - ПП-ДБ, Комунистите, дори Възраждане!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сред тях фигурират норвежец, британец и американец, членове на три различни НПО, както и двама сирийци и четирима афганистанци, съобщи на АФП говорител на полицията. Националността на десетия заподозрян, член на четвърта НПО, още не е установена, допълни той.Действията им са организирани под хуманитарен претекст, започнали са през юни и имали за цел да подпомогнат значително нелегалните мрежи за миграция, съобщи за медиите полицейски началник.
22
6
 
4
 
! Отговори
@ 1 дебил преди 1 месец
Разтваряй задните бузи и се надупвай! След като удовлетвориш известен брой "правилни" хора ще бъдеш уреден да смучеш черни паламарки до откат!Нали по това си падаш соросоидче? И не бери грижа за Русия и руснаците, те са си добре!
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
26 защото си *** тролски опоркаджия. В Русия също има миграция от страните от ОНД, но това не е темата тук и те яд и всячески опитваш да я завъртиш към твоите опорки. Понеже си виновен точно ти , а не Путин и се опитваш да изместиш фокуса.

Спонсорирани публикации