"Засяването на облаци" ли доведе до най-силните валежи в Дубай досега?

Нацията се бори да се справи със сушата
17 апр 2024 20:42, Нели Христова
68
"Засяването на облаци" ли доведе до най-силните валежи в Дубай досега?
Снимка: БГНЕС

Обикновено кухата нация на Обединените арабски емирства (ОАЕ) бе залята от "най-силния дъжд досега", което доведе до наводнения в Дубай. Падналите валежи се равняват на тези, които страната получава за 18 месеца. Дъждът беше наречен "историческо метеорологично събитие", което надмина "всичко документирано от началото на събирането на данни през 1949 г." от държавната новинарска агенция WAM.

Бахрейн, Саудитска Арабия, Катар и Оман също се "радваха" на обилни валежи.

Някои твърдят, че дъждът, който беше наблюдаван в ОАЕ, е причинен от "засяването на облаци" наред с други фактори.

Националният център по метеорология на Emirates (NCM) извърши шест или седем полета за засяване на облаци преди дъждовете, причинили хаос в Дубай, съобщиха няколко медийни съобщения, цитиращи метеоролози от NCM.

Какво е облачно засяване?

Засяване на облаци вид механизъм за промяна на времето, използван за увеличаване на валежите в района.

ОАЕ, страна, в която температурите са високи, а валежи са по-малко от 200 мм годишно, започна да използва механизма за засяване на облаци, за да се бори с натиска върху вече оскъдните и намаляващи източници на подпочвена вода.

 

Как работи облачното засяване?

Засяването на облаци е техника, при която "засяващи агенти" като сребърен йодид или сол се въвеждат в облаците, за да стимулират кондензацията и да предизвикат валежи.

Синоптиците наблюдават атмосферните условия и идентифицират подходящи облаци за засяване въз основа на моделите на валежите. Тази техника може да увеличи валежите с до 30-35% при ясни условия и 10-15% при по-влажни условия.

Какво представлява програмата за зареждане на облаци на ОАЕ?

Обединените арабски емирства започнаха своята програма за зареждане на облаци в края на 90-те години, което ги направи една от първите страни от Близкия изток, които използват тази техника. Съвместните изследвания с институции като Националния център за атмосферни изследвания (NCAR) и НАСА подсилиха усилията им.

ОАЕ създаде Изследователската програма на ОАЕ за наука за подобряване на дъжда (UAEREP) през 2015 г., за да се справи с предизвикателствата, свързани със сигурността на водата.

Според UAEREP, Националният център по метеорология (NCM) на Емирствата е създал национална мрежа от 86 автоматични метеорологични станции (AWOS) за наблюдение на времето, шест метеорологични радара, покриващи цялата територия на ОАЕ, и една високовъздушна станция.

Освен това е създал бази данни за климата и е подпомогнал разработването на високо прецизни числени метеорологични прогнози и софтуер за симулация в ОАЕ.

Уебсайтът на UAEREP допълнително информира, че в момента NCM управлява четири самолета Beechcraft King Air C90 от летище Ал Айн, оборудвани с най-новите технологии и устройства, използвани за засяване на облаци и атмосферни изследвания.

Какво е въздействието върху околната среда на облачното засяване?

Засяването на облаци променя моделите на валежите в даден регион/населено място. Това може да повлияе отрицателно на съседните екосистеми, които първоначално трябваше да получат дъжд за засадените облаци,

Въвеждането на агенти за засяване може да повлияе на естествения хидрологичен цикъл, тъй като може да промени естествените нива на почвена влага, презареждането на подпочвените води и речните потоци.

Някои експерти се тревожат за потенциала за токсичност на среброто, ако засяването на облаци стане широко разпространено. Сребърен йодид е често срещан агент за засаждане. Токсичността на среброто може да представлява риск за водния живот и здравето на почвата.

Следователно, дори и при обещанието за зараждане на облаци, отговорното стопанисване и задълбочената оценка на въздействието върху околната среда са от решаващо значение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Тамплиер преди 1 месец
Куха е меко казаноСъщо и смрадлива ,нагла ,лъжлива ,комплексирана и с неприятна миризма и смешни дрехи като нощници за бабиКойто има нещо да ми каже да се срещнем в Люлин до поликлиниката бате
54
3
 
8
 
! Отговори
Кози преди 1 месец
До Овце - същите кози дето си визмат бележки, че децата са им ваксинирани после лежат в инфекциозна с морбили. После си слагат станьолената шапка да не ги лови 5G-то. Същите тези кози постоянно говорят как запада за нищо не става, но карат западен автомобил вместо Москвич или Донгфенг. Козите обичат западната технология която им харесва, всичко друго за тях е упадък и плащат данък "плосък мозък" всеки ден на масата докато нищят политиката.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хабиби ком ту Дубай
52
3
 
9
 
! Отговори
Овце преди 1 месец
Същите овце, които се набодоха с по 5 ваксини по време на пландемията, сега си мислят, че има как беше...климатични промени. Готови са вече да плащат данък, за да как беше..."опазим планетата". Овце!
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кухи или не, аз харесвам dnes.bg, защото поне се опитват да вкарат някакъв процент интересни новини, а не само да дъвчем ББ, ПП, Украйна и какво казал еди кой си експерт за инфлацията. Ако информацията в статията ми е непълна или звучи недостоверно, търся си я в чужди медии.
50
0
 
1
 
! Отговори
Пази, Боже! преди 1 месец
Сега се замислям дали великият потоп не е бил човешко дело и не сме ли ние самите си виновни за бедите по земята ни? Може би за това усърдно се търси ноевият ковчег, скоро ще повтаряме стари грешки.
49
1
 
2
 
! Отговори
88 преди 1 месец
Кухи са журналята дето пишат
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мда.От това е.Отделно ветрогенераторите променят също климата и създават силни ветрове.
47
0
 
14
 
! Отговори
ето ви факт преди 1 месец
когато се бъркаш в природата колкото и богат да си винаги ревеш , рано или късно !
46
0
 
5
 
! Отговори
Да го дуят мангалите преди 1 месец
Както винаги да го правили.!.
45
0
 
14
 
! Отговори
Бебо преди 1 месец
В Дубай всичко е толкова изкуствено създадено и в противовес с природата, че този изкуствено предизвикан дъжд не трябва да изненадва никого.
44
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой преди мен е писал, че технологията е скъпа. Ами не, не е. Гледал съм лекции и филми по въпроса. Сещам се за американски екип, заедно с ръководителят им. Толкова е евтино, че чак им беше смешно като отговаряха на въпроси свързани с цената на проекта. Засега единствено в С.Корея не съм виждал кемтрейлс. Въздухът им винаги е чист. Ама то там пък е друга извратенящина.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При аномаллите в целият Свят , това заглавие е глупаво.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цял свят го правят, потопите от какво са. Климатични промени, да, ама не, Дубай доказа геоинженерство е. Може да го има, но и мярка трябва да има, защото вероятно циклоните и бурните ветрове, са придружаващи оводняването. Щетите са големи и за хора и природа.
41
1
 
24
 
! Отговори
Много преди 1 месец
Искам да ми обясните израза "кухата нация" !
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Друго като не вирее там сеят облаци. Искали да ги продават, но конкуренцията им спукала работата.
39
0
 
9
 
! Отговори
Dabe преди 1 месец
,И днес притялите на къколдите като си "засеят" няколко облака с химикали .Утре ще чакате дъждове в България ама нъц те вече се изсипали .И ще ви обясняват че трябва да плащате въглеродни такси ,за да има пари за химикали на харабите и петрола ви пречи.Егати оксиджен-уестърите дето се връзват.
38
5
 
4
 
! Отговори
Конспираторите преди 1 месец
Търсят под вила теле . Е как това стана и в афганистан бря ? Как стсна и в казахстан и в раьоните граничещи с Русия ? Няма глобално затопляне нали ? Има нова конспиративна теория че по интересно !
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Обикновено кухата нация на Обединените арабски емирства (ОАЕ) бе залята ..." Нема да ви следим и в Google News Showcase, я! То пък вие сте изпълнени с мисъл!
36
5
 
18
 
! Отговори
Fff преди 1 месец
Нали нищо не пръскаха самолетите

Спонсорирани публикации