Роден юрист с иноваторски дух - създаде изобретение за чорапи, които да не се смъкват

Творението вече получи европейски патент
22 май 2024 18:46, Инна Ангелова
37

Юрист по образование, но иноватор по душа - това е историята на Иван Тодоров. Той е професор по административно право, но за изобретението си получава европейски патент за система, при която чорапите не се смъкват до глезена. В студиото на “България сутрин” Тодоров разказа повече за идеята си.

"Налага ми се да нося костюм през по-голямата част от времето. Използвам маркови чорапи, които са с по-голямо съдържание на памук. Забелязах, че редовно ми се смъкват надолу. Причината е проста. Човешкият крак, над глезена, има клиновидна форма. Когато има стягаща лента, силите се разделят на две и една от силите действа надолу. Това неминуемо смъква чорапа", сподели Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Досадното смъкване на чорапите провокира юриста да създаде свое изобретение.

"При всички чорапи стягащата лента е отгоре. Реших, че стягащата лента трябва да отиде отдолу. Надгорната част се сдвоява. Правят се две или три степени на компресия, като най-слаба е компресията в най-горната част. Поради тази комбинация - държане на лентата долу, две степени на компресия и сдвояването, чорапът не се смъква", разкри проф. Тодоров.

За да може изобретението му да получи патент, трябва да мине обичайна процедура, която отнема около две години. През това време се установява дали този продукт е световна новост.

"Европейското патентно ведомство е много стриктно. Прави щателна проверка в целия свят", уточни проф. Тодоров.

Въпреки че е получил патента си на 15 май, юристът мисли как да усъвършенства изобретението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от Русия
Не трябва ли да се гордее: Има ли връзка култът към Сталин в Грузия с размириците в страната?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чорапи със стягаща лента - няма значение къде е, долу или горе, спира кръвообръщението от кръста надолу и все едно всеки ден си бесите краката. Ако стягащата лента е на врата, след пет минути няма да сте живи. Та, стягащите чорапи спират функциите на долната част от кръста и докторите се радват, че имат достатъчно болни и едвам ходещи клиенти с болки в кръста, разширени вени, колена и всички органи по тялото, за да пречистват измрелите клетки, от спиращите функцията на краката, стискащи чорапи!
24
1
 
6
 
! Отговори
Ма много сте прости! преди 3 седмици
Веднъж намерих в дъното на гардероба на баба нещо, което се оказа мъжки жартиери. Дядо ми е носил такова чудо около средата на миналия век. Слагали са се над прасеца и към тях се закопчават мъжките чорапи. Баба ми помнеше, че и нейният баща е имал такова пособие, абсолютно същите са се носили още преди Втората световна война. Считало се е, че всеки елегантен мъж трябва да има такова нещо, но и самите мъжки чорапи били дълги докъм средата на прасеца. Затова се чудя какво точно е изобретил юристът
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Две новини една до друга "Neuralink на Мъск ще имплантира втори чип в мозъка на човек" и "Роден юрист с иноваторски дух - създаде изобретение за чорапи, които да не се смъкват" къде е светът къде сме ние
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЩЕЛИ ДА СЕ ВРЪЗВАТ КАТО ПАПИОНКА НА ВРАТА...
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дайте на професора най-високото държавно отличие и интервю с Цветанка Ризова
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Боже, колко мъка има на този свят!!!!!
19
0
 
8
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 седмици
На чорапа се слага жартиер, а другата част на жартиера се връзва на едната топка. За другият крак на другата топка. Така човек ходи внимателно и не му се смъкват чорапите.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен Виждам, че не си ходил казарма. В тази среда без партенки, с чорапчета, не им остана кожа по краката. По добре късно с партенка, отколкото без.
17
6
 
6
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 3 седмици
Да седне и да измисли някаква ластичена система и за гашттичките на българките, защото те много бързо им падат на горкичките.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Забравих: овчар съм
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отивам да патентовам плюенето на дълго разстояние.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Обикновен ластик върху обутия чорап и се навива чорапът върху него до където желае човек. Другият вариант е като маншет на ръкав на риза, навива се с ширината на маншетта/ластика на чорапа/.:))
13
1
 
3
 
! Отговори
читалище заря преди 3 седмици
До Анонимени партенката, и ушанката, и водката, и жигулата и калашника са все исконни руски изобретения. а, и радиото. закъде без радиото
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 15 Много полезно , няма що! Извинявам се ако го казваш с ирония.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най после и български професор да измисли нещо полезно.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А пък руснака е измислил партнеката. При -50 градуса можеш да ходиш по снега с нея и няма да измръзне стъпалото ти. Сложиш ли обаче обувка върху партенката при такава температура и ще ти замръзне.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 10 Нали, истинските руски другаре такива неща като чорапи не носите, щото на гуменяците няма нужда от такива неащ, камо ли костюми. Те пък са съвсем джендАрска работа.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Програмист Спри да си купуваш нискокачествени костюми, инвестирай в поръчков такъв ушит по мярка или поне си намери такъв, който не е "моден", което в днешно време означава изключително тесен и ограничаващ и си свиркай. Костюмът, ако ти става, е мега удобен. Същото се отнася и до обувките. Купувате си някакви дървени обувки за по 100 лева официални и искате да не ви болят краката като ги носите. Хубавите официални обувки ЗАПОЧАВАТ от 300-400 лева.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази новина ме разтърси и осмисли живота ми. Академично постижение е това и аз съвсем академично бих промълвил ''АШКООЛСУН''
6
1
 
6
 
! Отговори
от село преди 3 седмици
Значи заслужава Нобелова награда !!!

Спонсорирани публикации