Ќе тр€бва ли да се гордее: »ма ли връзка култът към —талин в √рузи€ с размириците в страната?

45% са категорични, че патриотите тр€бва да са на страната на съветски€ лидер
23 май 2024 21:29, Ќели ’ристова
111
Ќе тр€бва ли да се гордее: »ма ли връзка култът към —талин в √рузи€ с размириците в страната?
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

47-годишни€т ¬асил Ѕердзенишвили беше щастлив да отдели време за да говори за …осиф —талин. “ой погледна към бронзови€ бюст на съветски€ лидер до пързалката в детски€ парк и кимна.

ƒа, той беше доволен, че неговото село ћухрани, на 30 мили северно от грузинската столица “билиси, е почело този човек. "»маше плюсове и минуси, но той беше много могъщ, най-могъщи€т, спечели война, генералисимус – и беше грузинец", си€еше той пред The Guardian.

—тату€та в ћухрани е една от 12-те на —талин, издигнати в ц€ла √рузи€ през десетте години, през които страната се управл€ва от √рузинска мечта, парти€та, основана от олигарха милиардер Ѕидзина »ванишвили.

‘еноменът започна скоро след като парти€та на »ванишвили дойде на власт с об€в€ването, че 20-футов паметник на —талин ще бъде възстановен в родни€ му град √ори, на 50 мили западно от “билиси.

—татуи с различни размери оттогава се по€в€ват в страната с население от 3,7 милиона души. ѕон€кога почестите са частно финансирани, но в случа€ с ћухрани и √ори зад т€х сто€т местните власти. «араб ћикеладзе, кметът на ћухрани, отказа да коментира почитта на своето село, когато се обърна към него миналата седмица.

“енденци€та се разглежда от н€кои като неразривно свързана с вълнението, обхванало √рузи€ днес, заради законодателен акт, за който държавни€т департамент на —јў твърди, че е "вдъхновен от  ремъл". «аконът, приет минали€ вторник, ще задължи медиите и организациите на гражданското общество, получаващи 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "организации, обслужващи интересите на чужда сила".

—тотици хил€ди хора изл€зоха на улицата в опит да обърнат това, което според т€х е опит да се върне √рузи€ обратно към съветските времена и да наклеп€т несъгласни гласове, симпатизиращи на «апада, като предатели.

»маше битки между демонстрантите и полици€та за борба с безредиците, но √еоргий  анделаки, бивш опозиционен депутат, който сега работи за неправителствената организаци€ —ъветска лаборатори€ за изследване на миналото (SovLab), в€рва, че реабилитаци€та на —талин е доказателство, че една също толкова важна и уместна битка е за истори€та на √рузи€.

"–азказът е изключително прост, почти гениален: момче от малък град, което го е направило толкова гол€мо, което е спечелило войната – и разбира се в тази митологи€ войната започва през 1941 г.", казва  анделаки. "Ќ€маше окупаци€ на балтийските държави, н€маше разделение на ѕолша, нищо от това. «апочва през 1941 г. Ќай-могъщи€т грузинец в истори€та – което е в€рно – не тр€бва ли да се гордеем?"

“върдението на  анделаки е, че създаването на митове около —талин е част от стратеги€, прокарвана от ћосква и нейните помощници в √рузинска мечта, парти€, ко€то изглежда се отклон€ва от обещанието си към избирателите да насочи страната в орбитата между «апада и –уси€.

"—талин е нещо като врата на пропагандата", об€сн€ва  анделаки. "јко вие като грузинец признаете, че има поне нещо, с което да се гордеете, малко, тогава, разбира се, сте много по-у€звими за други разкази. ѕрез 20 век има амнези€. ‘актът, че √рузи€ наистина не е уредила сметката си с този човек, което се опитваме да поправим, доколкото можем."

ѕрез €нуари  анделаки беше обвинен от председател€ на грузински€ парламент Ўалва ѕапуашвили, депутат от √рузинска мечта, че стои зад "вълна от дезинформаци€, манипулаци€ и истери€".

41-годишни€т  анделаки съобщи в профила си във ‘ейсбук, че главната църква на √рузи€, катедралата "—вета “роица", излага икона, изобраз€ваща среща на —талин с руска православна светица, —вета ћатрона ћосковска, руска визионерка и лечителка от 20-ти век, канонизирана в 1990 г.  артината е предоставена на църквата от антизападната националистическа парти€ јлианс на патриотите, за ко€то се подозира, че има връзки с  ремъл.

¬ъпросът избухна, когато активистката Ќата ѕерадзе хвърли н€колко €йца по картината. ”лтраконсервативната проруска група Alt-Info след това протестира пред дома й, а към не€ б€ха отправени смъртни заплахи. «атова ѕерадзе бе принудена да се укрие.  атедралата премахна иконата с мотива, че е исторически неточна.

ѕо-нататъшни опити за коригиране на исторически€ запис б€ха направени от SovLab и водещи€ грузински писател Ћаша Ѕугадзе в нова книга √рузи€ срещу …осиф —талин, ко€то се превърна в бестселър у дома и предстои да бъде преведен на английски през следващата година.

 анделаки каза, че целта е била да се покаже, че —талин, който според историците е отговорен за смъртта на най-малко 7 милиона от собствени€ си народ, е донесъл нещастие, а не слава на родината си.

"ѕрез 1921 г. наши€т сънародник …осиф ¬исарионович —талин оглав€ва съветската руска инвази€ в ƒемократична република √рузи€, ко€то по това време се е превърнала във функционираща парламентарна демокраци€", об€сн€ва  анделаки. "«а него беше от екзистенциално значение да унищожи независима √рузи€, защото ако не направи това възможно най-скоро, ако родната му зем€ остане извън не€, разбира се, той щеше да страда изключително много и веро€тно да загуби борбата си за власт . Ћенин и “роцки спореха за отлагането на тази визи€, защото не искаха да направ€т пр€ка инвази€."

 оригирането на рекорда не беше лесно. ѕрез март редица неправителствени организации, включително Transparency International, и известни историци като —тивън ƒжоунс, директор на програмата за грузински изследвани€ в ’арвардски€ университет, писаха до посланика на ≈— в √рузи€, оплаквайки се от зат€гане на ограничени€та около бившите съветски архиви на √рузи€ .

Ѕивши€т архив на  √Ѕ и на бивши€ ÷ентрален комитет на комунистическата парти€ в √рузи€ б€ха окончателно затворени миналата година. ѕравителството цитира общи€ регламент за защита на данните на ≈— за изтриване на имената и други подробности от файловете в архивите, които остават отворени.

"ќсвен това съществуват редица технически пречки, които в комбинаци€ прав€т изследването на съветското минало изключително трудно", оплакаха се учените. "ѕостав€нето на т€сна читалн€ на бивши€ архив на  √Ѕ до полицейско стрелбище е един, но не единствен пример."

 анделаки в€рва, че все пак това е жизненоважна битка за душата на √рузи€. ƒокато четирима от петима негови сънародници искат страната да се присъедини към ≈—, скорошно проучване показва, че 45% казват, че "грузински€т патриот тр€бва да се гордее с грузински€ произход на —талин", а 66% казват, че неговото управление има "както плюсове, така и минуси". ћиналото на √рузи€ никога не се е чувствало по-насто€що.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


111
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
88
0
 
1
 
! ќтговори
«аслугата преди 1 месец
»сторическата заслуга на —талин е,че подрвза крилцата на болшевишките хазари в –уси€ дофтасали от ц€л св€т да прав€т ћайдан.
87
6
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
путин върви на .i.
86
6
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
√ладомор- на 3 000 000 жертви в ”крайна- не искаш да влизаш в колхоз- гладуваш- политика на другарите на —талин, от 1921г до 1989г в ———– на 30 000 000 инакомислещи се превъзпитават в √”Ћј√, пакт за ненападение с ’итлер 23 август 1939г, ’итлер навлиза в ѕолша на 1 септември, на 15 септември —талин и ’итлер си подел€т ѕолша, после —талин напада Ћитва и Ћатви€ и ги присъедин€ва, руши и убива и в ‘инланди€, като през зимната война на 1940г присъедин€ва части на  арели€, а после и в Ѕ√....
85
6
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
тенденциозен материал- пъвата държава в свита приела закон за чуждестранните агенти е —јў 30-те години на минали€ век - и сега не искат нико€ държава да приема подобен закон за да могат да си работ€т с такива организацийки кто америка за българи€ и подобни в ц€л св€т - тр€бва да си безмозъчен или платен от ти€ оргаизацийки за да подържаш краваршнгтонската позици€
84
1
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»звин€вайте,но нещо ви има.–азмириците там са,защото са против закон,който е приет в —јў още през 1939-та.Ќ€мат общо със —талин,а ги прав€т онези където са против —талин.ƒа сте паднали вчера от ћарс не в€рвам...
83
2
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
√рузински€т премиер призова да не се допуска украинизаци€ на страната, да не се допуска майдан.
82
3
 
6
 
! ќтговори
ј нас нормалните преди 1 месец
хора, какво ни интересува това?
81
3
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
–ептилите са недоволни: —аакашвили им обеща да насочи √рузи€ във фронтовата зона между «апада и –уси€, а √рузинска мечта иска мир и разбирателство.
80
1
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬ √рузи€ н€ма размирици, а ако пон€когога прехвърчат искри, това са неуспешни опити на глобалната парти€ на войната да подпали майдан. √рузински€т премиер се оплака, че е заплашен с напомн€не какво се било случило с ‘ицо и каза, че западът искал втори фронт в √рузи€ срещу –уси€. √рузинците се опълчиха срещу ≈есовската «она.
79
1
 
3
 
! ќтговори
 орумпираните преди 1 месец
ѕолитици полицаи държавни чиновници комунисти ƒ—та военни фат маци които работ€т против интересите на народа на национални€ стадион ¬асил Ћевски пред завод войници с калашници.
78
0
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
јман! ќсвен лъжи и пропаганда, друго пускате ли в този сайт? ј за корупци€та в Ѕългари€ и как да бъдат хванати и осъдени, н€ма ли нещо да напишете?
77
6
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ўо мраз€т така —талин. ўото е премахнал всички до един еврейски комисари от  омисари€та и им е развалил плановете да си направ€т държавата на  рим.
76
5
 
2
 
! ќтговори
someone преди 1 месец
ƒо –адославЌо нещо, което най-обичаме е празни и измислени исторически фантасмагории преразкази от демонкратчета.
75
4
 
4
 
! ќтговори
someone преди 1 месец
ƒо јнонименти подготв€й пачките за кредита към банката не ми умувай за сталинистите.
74
7
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬ажното е, че грузинците държава си имат а не като ”крайна да чакат Ќј“ќ да ги пази
73
8
 
11
 
! ќтговори
–адослав преди 1 месец
ƒо 80: колкото и смешно да звучи, комунистическите вождове имат една полезна черта, те са избили най много комунисти в човешката истори€.
72
7
 
7
 
! ќтговори
–адослав преди 1 месец
ƒо 80: недей така, на първо м€сто е ћао, —талин е едва на 2-ро, абе от топ 10 6 са комунисти ама какво ти дреме, важното е да се лее кремълска пропаганда ко€то копейките жадно преглъщат с белина.
71
5
 
6
 
! ќтговори
ƒо абе преди 1 месец
защо ли, защото болшевишката проказа е навс€къде, а хората забрав€т, тр€бва да се напомн€, тук са същите промити мозъци
70
9
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
и путин ще свърши като сталин за храна на прасетата
69
8
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
—рати€ та в ѕравда органа на  ѕ—— славеща велики€ съюзник ’итлер за успехаму на Ѕълканите е много готина после по руско ромска традици€ ние не го познаваме