Враните могат да броят “на глас” също като хората

Те вече са известни като едни от най-интелигентните животни
27 май 2024 09:18, Елка Василева
8
Враните могат да броят “на глас” също като хората
Снимка: архив, БГНЕС

Враните вече са известни като едни от най-интелигентните животни в света. Сега обаче експерти откриха, че този вид пернати могат да броят на глас – също като децата, съобщава Мейл онлайн.

При експерименти изследователите са установили, че птиците могат да контролират броя на вокализациите си, като “броят” до четири в отговор на сигнали.

Преди да усвоят символичното броене, при което определени думи се отнасят към определени количества, малките деца често издават определен брой звуци, които съответстват на количеството на обектите, които виждат.
Изследователи от Университета в Тюбинген, Германия, обучиха три врани да издават между един и четири конкретни звука в отговор на визуални и слухови сигнали.

При всеки опит враните трябвало да произведат определен брой вокализации и да посочат края на вокалната последователност, като кълват поставена пред тях цел.

Учените установили, че враните могат да произвеждат определен брой вокализации успешно и съзнателно в отговор на определени сигнали - степен на контрол, която все още не е наблюдавана при други животни.

Според резултатите, публикувани в списание Science, птиците изглежда са планирали броя на вокализациите, преди да ги започнат.

Анализът също така показа, че времето и характеристиките на първата вокализация предсказват общия “брой”, до който те ще броят, като всеки “брой” има различни акустични характеристики в сравнение с другите.
Това е подобно на начина, по който “едно”, “две”, “три” и “четири” звучат различно в човешката реч.

Това умение при враните също така съответства на уменията на малките деца за изброяване, преди да се научат да разбират думите за бройните числителни. Следователно тази способност на враните вероятно представлява еволюционен предшественик на истинското броене, при което числата са част от комбинаторна система от символи, казват изследователите.

Предишни изследвания са установили, че враните са “също толкова умни, колкото и маймуните”, когато става въпрос за логистично мислене и използване на инструменти. Това включва способности като тези да се разпознават в огледалото и да изпитват емпатия.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Математиката по училищата бе въведена от Враните, Гаргите и Свраките. Без умните Гарги, Врани и Свраки летящи и серящи по главите на хората, няма математика и няма и кой да преподава по училищата числата 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 и да научи децата да си броят пръстите на ръцете и краката!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някъде прочетох, че е имало случаи, макар и много редки, при които гарвани са били обучавани да произнасят някои думи също като папагалите.
6
0
 
6
 
! Отговори
Аби тури ент преди 3 седмици
Ееее...и аз мога да броя като враните, ама до 12-сет!
5
1
 
1
 
! Отговори
61 преди 3 седмици
"Сигурно могат да броят сигнали защото изразните средства са ограничени." Комуникационната система на птиците е съобразена с необходимостта да се общува на големи разстояния. Нека напомня че в една стая ние говорим, но за телекомуникации - също броим сигнали (първоначално точки и тирета по морзовата система, а сега нули и единици за интернет, и т.н.) за да не загубим информация. Нарича се Ентропия на Шанън.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В зависимост от вида и особеностите, всяка птица развива определени умения. Лястовиците се ориентират, бързолетите ловуват в рояк, косерите чупят орехи като ги пускат върху камък, ястребите чакат плячка край жп насипа. Сигурно могат да броят сигнали защото изразните средства са ограничени.
3
2
 
7
 
! Отговори
61 преди 3 седмици
Гарвани от Германия успешно дресираха немци да им дават храна. Гарваните са забелязали че когато модулират звуци по начин достатъчно *** за да бъде разбран от двуногите, това им осигурява повече храна. Гарваните смятат че немците могат да бъдат обучени и в по-сложни действия в полза на птиците. Гарваните са разпространили тези си открития в по-широката популация за да може и тя да се възползва от тях.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Птиците от семейство Враново,врани ,свраки гарвани сойки и други са едни от най интелигентните животни,имам наблюдение Специално за свраките и как те се предпазват и предупреждават от хищници като котки и други,уникални са с своите действия,сигнали и някакъв вид тяхна комуникация!
1
3
 
10
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
А индотурките не могат!!!

Спонсорирани публикации