България гласува: Президентът

Трябва да е добър оратор, силна личност, интуитивен, смел...
Обновена: 6 ное 2016 08:29 | 6 ное 2016 07:00, Камелия Цветанова
136
България гласува: Президентът
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Балансьор, медиатор, добър оратор, силна личност, интуитивен, смел, визионер, да вдъхва доверие и респект, да знае, че властта не означава алчност, семеен, морален. Що е то? Ами петият президент на България в очите на хората.

Кой ще е той ще се реши на изборите днес или по-вероятно следващата неделя, когато първият и вторият ще се изправят един срещу друг на балотаж.

Какъв трябва да е държавният глава, който ще заеме поста за следващите пет години, какво очакват от него избирателите и дали знаят какви правомощия има президентът, попита Dnes.bg.

"Който ще да е, все ми е тая, няма да става в 5 часа като мен да работи за 600 лева на месец", оплака се продавачка в квартална хлебарница и сърдито подвикна: "Следващият, моля!", докато подаваше баница на поредния клиент.

"Не знам какви са му всичките правомощия, знам само, че е върховен главнокомандващ“" призна пенсионерът Иван, който не е пропуснал нито едни избори досега и винаги отива до урната.

За него няма значение дали изборите са за парламент, президент, кмет, важното е да покаже, че има мнение. А дали вотът е мажоритарен, като този за държавен глава и кмет, или пък партиен, Иван не прави разлика, той просто се възползва от правото си да гласува, макар да признава, че се разочарова вече 25 години от политиците.

А от новия президент иска да мисли за доброто на страната, за хората, да не бягат младите и да не гладуват старите. Ще му се и да му вдигне пенсията, но не знае, че това зависи от изпълнителната власт, а не от държавния глава.

"Основното задължение на президента е да пътува в чужбина", казва Мария, жена на средна възраст, която днес ще направи своя избор между кандидатите за "Дондуков" 2.

Тя е наясно, че държавният глава на практика има твърде малко правомощия на фона на изпълнителната и законодателната власт, но все пак смята, че след като той е лицето на нацията трябва да е добър оратор, да вдъхва доверие и респект, да може да отстоява интереса на страната ни дори в трудни ситуации.

"Трябва да е и визионер, да има добри експерти, защото на Росен Плевнелиев два пъти му се наложи да прави служебен кабинет, а на следващият кой знае какво ще му дойде до главата. Президентът трябва да е екипен играч", смята Мария.

"Няма нужда от този човек, да се разпусне институцията и да се спестят милиони левове от администрация, а тази огромна сграда в центъра на София да се използва за музей или за съд", казва младият Димитър.

Според него, след като така или иначе президентът е само с представителни функции, може и без него да си минем, защото има цяло външно министерство и бол дипломати, които да ни представят пред света.

Приятелят му Петър обаче е на друго мнение. Той не само, че смята, че ни е нужен държавен глава, ами иска от следващия да осмисли президентската институция от гледна точка на обществения интерес, да познава в дълбочина историята и културата на други страни, чиито модели биха могли да бъдат използвани, да притежава много добри рефлекси и възможности за взимане на решения, които се градят върху неговата лична информираност.

Кой ще бъде новият президент в крайна сметка ще решат избирателите.

Историята на президентската институция в България е сравнително кратка и е свързана с преустройството на държавата след падането на комунистическата власт през 1989 година. Първият президент на България е Желю Желев. Той печели президентските избори от 1992 година.

Вторите избори за президент, проведени през 1996 година са спечелени от Петър Стоянов. През 2001 година Стоянов се кандидатира за втори мандат, но губи на втория тур от Георги Първанов, който става третият държавен глава. Първанов печели още един мандат на "Дондуков" 2, а 2011 година за президент е избран Росен Плевнелиев.

В правомощията на президента е да насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление и определя датата за произвеждане на национален референдум, отправя обръщения към народа и Народното събрание, сключва международни договори в случаите, определени със закон, обнародва законите, утвърждава промени на границите и центровете на административно-териториалните единици по предложение на Министерския съвет,  назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства, назначава и освобождава от длъжност и други държавни служители, определени със закон, награждава с ордени и медали, дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него, предоставя, упражнява право на помилване, опрощава несъбираеми държавни вземания, наименува обекти с национално значение и населени места, информира Народното събрание по основни въпроси в кръга на своите правомощия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: изборипрезидент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подлага и хитра палач са само и единствено Путинофилите, те същите не обичат България за вас другари тя нищо не значи
40
2
 
2
 
! Отговори
ники преди 7 години
Хубавото вече е, че никой не евава Турция и турците за слива и вече не са фактор във властта (нищо против тях просто една част от тях ни мислят злото и затова е хубаво да нямат много власт). Същото важи за ромския вот и той вече не е бръснат за слива. Лошото е как ще се оправим с евро-атлантичесите откачалки, че останаха само те, а те са най-вредни и проклети. Докато другите 2 групи са прекалено глупави за да бъдат ефективно зли евро-атлантиците са подла и хитра ***
39
2
 
0
 
! Отговори
от ничия земя преди 7 години
Четох някъде, че на баба Килъри не й достигат няколко милиона гласове... а нищо, просто си говоря, не ми обръщайте внимание...
38
0
 
2
 
! Отговори
Бау преди 7 години
До 112Ще бъдеш в списъците. Ако не отидеш на следващите ПРЕЗИДЕНТСКИ избори, тогава вече ще те махнат. Премахването става само ако не гласуваш на два поредни избора за едно и също нещо. Спокойно можеш да не гласуваш и на парламентарните и пак няма да те махнат :) Не е толкова лесно за жалост.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Несъстоялият се комунизъм не е аргумент,звездичке на Давид!
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не знам какви са му всичките правомощия, знам само, че е върховен главнокомандващ" призна пенсионерът Иван, който не е пропуснал нито едни избори досега и винаги отива до урната.Ей заради такива не знаещи, но винаги гласуващи сме на този хал. Като не знаеш не гласувай! Излиза някои по телевизора обещава та обещава и простоватия човечец отива и гласува. Това, че обещанията са невъзможни не е толкова важно..
35
2
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
до 91Съгласен съм, че президентът няма кой знае какви големи правомощия.Все пак той може да се намесва с изявления пред народа по важни въпроси и да влияе на общественото мнение. Може да налага и вето на антибългарските закони.Освен всичко друго президентът е лицето на нацията.Не е без значение какво ще е ЛИЦЕТО НА БЪЛГАРИЯ пред света !Жалко, че интелигентни хора като теб не гласуват ...Ромите ще го направят вместо вас. Бъдете убедени в това !
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласувайте роби, гласувайте. Много съм си добре.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Таткото *** нацията и най-вече чичото на нацията вече са се погрижили да си имате и мама на нацията.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се надявам да не видя същите хора в секция пет на езикова гимназия за пета година при толкова безработен народ пет години едни и същи срамно е
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно така президентът, а не президентката!
30
0
 
10
 
! Отговори
До 70 преди 7 години
Седи вкъщи и се оплаквай.Промени от дивана не стават.После да не ревеш,че нищо не се променя.
29
5
 
18
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 7 години
Знаете ли какво прави българинът днес?Търси на потънал кораб, капитан
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чак пък отпреди една година . Известно е ,че предвидливостта в държавата България като фактор е оттук до обяд .
27
0
 
2
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 7 години
скоро ще започне и да ражда
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли още прости хора да си губят времето за гласуватМен ме срам да отида да гласувамЗа тея хора камоли да чакам на опашка
25
0
 
14
 
! Отговори
пазарджиклия преди 7 години
най голямата манипулация правят алфа рисърчи и тем подобни продажни ишлемета
24
4
 
5
 
! Отговори
до западноевропеец преди 7 години
Ти си западнолизец
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корабът потъва - философите първи заеха места в спасителната лодка .
22
2
 
9
 
! Отговори
пазарджиклия преди 7 години
добре ***:България пасуваЕврором гласува