България гласува: Референдумът

За смисъла от допитването и неговата тежест – говорят хората пред Dnes.bg
6 ное 2016 07:15,
46
България гласува: Референдумът
Снимка: архив Reuters

Ако изборите са пресечната точка между властта и народа, то референдумът вероятно е точката им на сблъсък. На погледа отдолу и на този отгоре. На различните интереси и на още по-различните права и отговорности.

Каква е силата на референдума? Има ли смисъл от него? Ще ни даде или ще вземе?

Докато още мислите или вече сте взели решение, поспорете или се съгласете с другите. Dnes.bg попита няколко човека какво мислят за референдума.

"В референдумите трябва да се участва, защото това е единственият начин да се чуе гласът на хората", смята Александър. Той е на 31 години и работи в международна фирма в София.

Според него референдумите могат реално да решат нещо. А дали с допитване до хората може да се промени избирателната система? "В България – едва ли", смята той.

На обратното мнение е Катя, 41-годишен икономист в голяма чужда компания.

"Надявам се да може", отговаря тя и допълва: "По-важното е дали народът иска наистина промяна и въобще разбира ли я". И тя вярва в силата на референдума. "Това е един от демократичните начини да променим статуктвото, трябва да го упражняваме, за да започне да действа". Е, признава и че досега допитванията у нас не са решили нищо, но и допълва с усмивка: "Надеждата остава".

"Не гласувам – нито на избори, нито на референдум", отхвърля пък всички въпроси Антоанета. Тя е на 36 години и в момента няма работа. "Гласувала съм само веднъж, когато бях на 18 години и оттогава не съм", допълва жената. А защо не гласува? Отговорът е банален - защото не вярва на политиците.

И 73-годишният пенсионер Иван Дапчев не вярва на политиците. Не вярва и на журналистите, нито в честността на изборите. Но за разлика от Антоанета гласува всеки път. "Правя го заради себе си", обяснява просто той.

"Успехът на референдума зависи от това какви въпроси са поставени", смята Мая Папазян, на 38 години и работи в IT-сектора. Вярва, че въпреки всичко трябва да се участва в допитванията: "Това е начинът да изразиш личната си позиция".

Мая е запозната много добре с процедурата на референдума и знае, че за да е успешен трябва да са гласували поне толкова хора, колкото на последните парламентарни избори и половината от тях да са отговорили с "Да" на въпросите.

Самата тя също има въпрос, който би задала на референдум: "Трябва ли детските надбавки да се получават само от родители с ниски доходи или от всички родители?".

Катя пък би поискала народът все пак да каже трябва ли да се намали броят на депутатите, както и да определи дългосрочните икономически приоритети на България. Според Александър пък хората трябва да бъдат питани при гласуването на бюджета на държавата всяка година.

"Хората със сигурност не са компетентни по всички въпроси, затова трябва да има разяснителни кампании, народът да се запознае и с двете гледни точки", смята Любомир. Той е на 32 години и е счетоводител.

"В Швейцария питат хората за какво ли не, може би наистина са по-начетени от нас", допълва той.

Иначе и Любо е категоричен: "Трябва да участваме, за да си кажем мнението, щом ни питат по някой въпрос и да упражним правото си на глас". Според него референдумът може да реши много неща, стига да не се оставя всичко в ръцете на Народното събрание.

"Ще видим", отговаря той на въпроса дали с референдум може да се промени избирателната система.

И Любо смята, че за успеха на един референдум значение имат въпросите. "Те трябва да са ясни, да не са зададени сложно", казва той и допълва, че досега у нас са липсвали истински разяснителни кампании.

Може би вече е време за гласуване? Или не? Днешният референдум е третото национално допитване в най-новата ни история. То бе инициирано от Слави Трифонов и екипа му, а въпросите са три: 

1.    Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2.    Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3.     Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

"Да" или "Не"? Решавайте!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Калашников преди 7 години
Мисля,че без да "играе" тоягата, разсипниците на държавата няма да пуснат кокала. Промяната неизбожно налага разчистване на съдебната система от корумпираните и послушни съдии и модернизиране на арестите и затворите.Първите съдебни процеси трябва да са във връзка с начина на приватизацията и доказване произхода на пари и имущество.
21
0
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
До ttИ в Пловдив е така!!!!!
20
4
 
14
 
! Отговори
Редника преди 7 години
Само военен режим ще отправи България!
19
2
 
9
 
! Отговори
tt преди 7 години
Кажете ми ,защо в Пазарджик пликовете са без лепило????????????
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българин - Ако нямаш позиция, ако нямаш мечти, ако нямаш надежда - защо изобщо си се родил.Отказът от гласуване е вид гласуване със съвършено ясна позиция!
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - Всички партии смучат държавни пари събрани от народа...?Тези "партии" нали произхождат от "народа", за какво плачеш? Не е луд този, който яде баницата...
16
7
 
14
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Искам да кажа нещо на онези, които не гласуват. Не съм го измислил аз, а един велик поет и певец преди много години:"Ако нямаш позиция, ако нямаш мечти, ако нямаш надежда - защо изобщо си се родил."
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога партиите ще започнат да се издържат сами? До кога ще никнат като отровни гъби ? Всички партии смучат държавни пари събрани от народа...?
14
2
 
5
 
! Отговори
referendum преди 7 години
НЕ!
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Третият въпрос е провокативен. Едни не подкрепят единият лев защото им се струва много, а други малко.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До .От търпение сме на този хал......
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не подкрепям втора и трета точка. Не може "право" да бъде задължение.1 лев е много. Не стига, че ни ограбват и без това.
10
3
 
7
 
! Отговори
2013 преди 7 години
Не подкрепям нито първа, нито втора точка.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде да не се обиждаме демографски.И вашият "лидер" гони шейсетака и освен заплата получава генералска пенция.Младите бяха на Орлов мост,на бнт не посмя да ги излъче,нищо,че беше на 5 метра от тях.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ще разчитаме на чужди държави да ни плащат минимални заплати,които са доста високи от нашите ,вместо да направим така,че тук да получаваме тези заплати.Значи се отказваме от държавата си,изселваме се и я подаряваме на арабески?Ега ти логиката.
7
1
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Имаше референдум и за аец2.. И какво стана?
6
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
14, ПРОВОКИРА МЕ ДА СЕ ЗАПИТАМ НА КЪДЕ ДА ПОЕМЕМ- ДАЛИ ДА ВЪРВИМ В ПОСОКАТА НА НАШИТЕ ДЕЦА- ЕВРОПА- ТЕ ВСИЧКИ МАСОВО МИГРИРАТ ТАМ ЗАРАДИ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ОТ 1480 ЕВРО ИЛИ ДА СЕ ОБЪРНЕМ КРЪГОМ И ДА ПОЕМЕМ КЪМ ПОСОКАТА С ДО СКОРО / ДО 1 ЮЛИ 160 ЛЕВА,/ А ОТ ЮЛИ 217 ЛЕВА- АЗ ЛИЧНО ЩЕ ПОДЪРЖАМ ПОСОКАТА НА ДЕЦАТА СИ- ЗАЩОТО ТЕ УСПЯВАТ И ДА МИ ПОМАГАТ НЕ С РУБЛИ, А С ЕВРО, ЗАЩОТО КОГАТО ЕДИН ОТ ТЯХ РАБОТИ ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО Е ОСИГУРЕНО, ЗАЩОТО КОГАТО СА БЕЗ РАБОТА ОБЩИНАТА ПЛАЩА РЕЖИЙНИТЕ И ДЕТСКИТЕ.
5
2
 
14
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До SpaceX. А гласуването за разни предварително подредени партийни листи, с хора които дори не познавам, това не е ли глупост. Ти знаеш ли кой е народния представител от твоя район? Защото аз не знам, а искам да знам и това ще стане само ако изборите са мажоритарни. Аз искам да гласувам за личности, не за листи пълни с безлични имена, на "наши хора".
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОГАТО МИЛИОНЕРИ РИВАТ ТЪ СЪ ДИРЪТ ЗА БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, СЪ ЗАМИСЛЯМ ЗА ЗИМНИТЕ ПРОТЕСТИ НА 2013ГЗА 5% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТОКА, А СЛЕД КАТО ББ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА ЕДНА НЕ.АНКА СЕ СПЪНА И ПОЛЕГНА СЛЕД КАТО ЕДИН ОБЪЛ МАГИСТРАТ ОБЯВИ ЧЕ Е УБИТ, А ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ИМА НЯМА ЕДНИ 5 МИЛИАРДА, 1996Г НИ ПОДНЕСОХА 230% ИНФЛАЦИЯ И ПАК ТОГАВА ЕДНИ БАНКИ МАСОВО ФАЛИРАХА, А ЕДИН ПРЕМИЕР БЕШЕ ГРЪМНАТ КАТО КУЧЕ/ АЛА РАША/ И ПАК АЛА РАША ЕДНИ ВЕРНИ ДЕЦА НА ОНАЯ ДЪРТА БЛУДНИЦА СТАНАХА МИЛИАРДЕРИ- КАК ДА ВЯРВ
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXТи си откровен демагог и манипулатор. Референдум може да се предизвика само ако популярна личност инициира подписка за разумни въпроси. Слави си е шоумен и прави шоу каквото харесва мнозинството. Аз не го харесвам, но като демократ уважавам искането на народа да се произнесе по важни въпроси. Преференциите са опит да се избегне мажоритарния вот с балотаж. А опита показва че най стабилни са страни където е така (САЩ, Великобритания, Франция....)