Контролиран ли е хаосът? Ще подаде ли Бойко Борисов оставка?

Социолог и политолог ведно: Цачева не мобилизира ГЕРБ!
7 ное 2016 10:30,
331
Контролиран ли е хаосът? Ще подаде ли Бойко Борисов оставка?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След изборите вчера и очевидната преднина на ген. Румен Радев пред Цецка Цачева стои един голям въпрос: Какво се случва, ако премиерът Бойко Борисов подаде оставка?

Имаме ли конституционни пречки за това, тъй като три месеца преди края на мандата си президентът Росен Плевнелиев не може да разпуска Народното събрание?

Още по темата

"Ако се стигне до там, защото още не сме сигурни в това, има вероятност Конституционният съд да излезе с някакво тълкование, че служебният кабинет няма да има право на законодателна инициатива при все още работещ парламент", коментира социологът Атанас Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че това, което даде премиерът късно вечерта като заявка е, че няма да подава оставка преди втори тур.

"България трябва да има бюджет до Нова година. Влизайки в режим предсрочни избори няма кой да го гласува този бюджет и нещата стават доста драматични", посочи политологът Любомир Стефанов в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Атанас Стефанов добави, че се запазва водещата позиция на ГЕРБ на ниво парламентарни избори, но това, което лидерът на БСП Корнелия Нинова е демонстрирала като поведение вчера е много добра тактика.

"Още в хода на кампанията видяхме две особености - Цецка Цачева не може да мобилизира целия електорален потенциал на ГЕРБ, някъде около 1/4 не са склонни да я подкрепят. Докато ген. Румен Радев беше излязъл пък много отвъд традиционните гласоподаватели. Единият реално е успял да се пласира като мажоритарен кандидат, а другият дори не е успял като партиен", подчерта Атанас Стефанов.

Политологът Любомир Стефанов се съгласи с него: "Цачева не можа да мобилизира ядрото на ГЕРБ и това е притеснителното за партията", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 200викаш друго си е да тънем в мизерия под бсп
163
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗащото Боко се чуди как да се махне от властта и друг да му сърба попарата.А сметката ще я платим всички, сега разбра ли :)Това са теории на конспирациите. Истината е, че Путин води хубридна война срещу демократична България защото ни завижда за евроатлатническите успехи докато Русия тъне в мизерия и руските хибридни агенти в България манипулират изборите и се опитват всячески да сложат про-руски президент в България.
162
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не разбирам как можете да говорите за управление когато става дума за президент... защо не вземете да прочетете малко пълномощията на президентската институция в държавата ни ...че ми писна от глупости тия дни.
161
4
 
7
 
! Отговори
ВОЛЕН САЙДЕРОВ преди 7 години
ЧАКАМЕ НОВИТЕ ПАРТИИ НА СЛЕВИ ТРИФОНОВ, И НА МАРЕШКИ !!И ОБЕДИНЕНИЕ С ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ..ИСКАМ СЛАВИ, МАРЕШКИ И ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ В ЕДНА СИЛНА НАРОДНО-ЛЯВА ПАРТИЯ !
160
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 194добре бе хайде посмисли малко, като подаде оставка какво ще последва ... пак парламентарни избори и коя партия има възможностите да ги спечели... пак герб защото имат реално свой електорат. тук не говорим за президентски избори говорим за партии. разликата е голяма и ако бойко е решил да ходи на избори това е идеален вариант да се отърве от реформатори и подобни търтeи.
159
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво направи Русия в Чечня - вижте как изглежда днес Грозни и как живеят чеченците. Какво направиха САЩ в Либия и Ирак - как изглеждат днес тези страни?
158
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото Боко се чуди как да се махне от властта и друг да му сърба попарата.А сметката ще я платим всички, сега разбра ли :)
157
0
 
10
 
! Отговори
Ss Waffen до roko преди 7 години
Напълно си прав roko и аз вчера се опитах да обесня че това не е никаква победа на Българския народ.Избираш Радев печелят бсп а може би отново герб.След 27 год."демокрация" Българинът не можа да се поучи от грешките си.Заслужаваме си мизерното си съществуване и още по мизерната си съдба.
156
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименчовек няма никакво значение кой е президент... кога ще го разберете това нещо. от него почти нищо не зависи когато става дума за управление на държавата... що сте толкова глупави ве мaaму стараА защо Борисов обяви, че ще подаде оставка ако ГЕРБ загуби президентските избори?
155
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** български народ , заслужава си сиромашията!
154
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 190протестен бил вота вие акъл за 2 стотинки нямате протестен бил и като протестирате какво ще стане по-точно я ми обясни, бойко ще подаде оставка и после какво, коя партия има способноста и въможностите да победи на парламентарни избори или забравихте последните 3 такива.
153
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 189човек няма никакво значение кой е президент... кога ще го разберете това нещо. от него почти нищо не зависи когато става дума за управление на държавата... що сте толкова глупави ве мaaму стара
152
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ццъркайте ,ще се видим на балотажа;)
151
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 187защо говорите за управление когато става дума за ПРЕЗИДЕНТ... президента не управлява бе смешници
150
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българският народ все чака някой да го оправи и все оправен си ходи. Толкова години минаха и това п.р.осто племе така и не схвана, че човекът / обществото сам кове съдбата си, а не чака някой да му спусне едни трохи, колкото да не умре от глад.
149
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
глупавия български народ пак се подведе по обещания които реално не зависят от президентската институция... дори самите кандидати си повярваха, че имат някаква власт горките... ама така е, държавата според народа и. калпав.
148
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТака е едните чакат ЕС и Сащ да ги спасяват, другите Русия или Китай не знам.А посочените държави си гледат интересите и не са луди да отказват безплатен обяд.А бе САЩ поне да не съсипват, само това искаме от тях, ние сами можем да се оправим. Какво направиха САЩ в Ирак, Либиа, Сирия, Афганистан....
147
0
 
7
 
! Отговори
Мирела преди 7 години
До АнонименСамите хора и работещите в тези сфери не искат промяната, "кой си ти че ще казваш на юристи,лекари и учители, какво да правят" е тяхното мислене.Промяната не се иска от хората в тези системи.
146
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ляв президент дясно правителство това ще е забавно като се има впредвид, че от президента нищо реално не зависи освен да се усмихва по коктейли и на нова година
145
6
 
9
 
! Отговори
До 155 днес преди 7 години
Не можеш да си представиш колко си прав/ва/. Аз бих добавил: кражбата бих простил, но предателствотоникога. За това на балотажа пак за ген. Радев!