Финансисти за бюджет в оставка: Няма страшно!

Проблеми няма да има, категорични са експертите
14 ное 2016 10:52,
7
Финансисти за бюджет в оставка: Няма страшно!
Снимка: Reuters, архив

Оставката на правителството няма да доведе до сериозни проблеми с бюджета за следващата година. Около това мнение се обединиха икономисти и финансисти, съобщава БНР.

При оставка на правителството има поне два варианта, смята Любомир Дацов. Първият е правителството да оттегли бюджета от парламента, както вече е имало подобен случай, и вторият – НС, ако то остане да работи, да приеме този бюджет, който ще бъде изпълняван от служебно правителство или новоизбран кабинет.

Който и от двата варианта да се случи, няма чак толкова страшно, защото законът предвижда такъв случай – държавните институции не спират да работят, не спира плащането на пенсиите, просто няма допълнителни пари за нови политики, настоя той.

Бюджетът за следващата година не се различава много от тазгодишния и затова, дори да не бъде приет следващия месец и половина, това не би трябвало да представлява проблем, според Руслан Стефанов.

"Много отдавна се чака да видим нещо по-значително от гледна точка на политики през бюджета, не едно почти автоматично повтаряне. Последните десетина години бюджетите се правят по един и същи начин, така че в това отношение не мисля, че ще има голяма драма, каза Руслан Стефанов.

Според Лъчезар Богданов няма смисъл при оставка на правителството парламентът да полага усилие да приема бюджет, който ще се изпълнява от следващ кабинет и друго НС: "Има възможност, съвсем законна, при промяна на политическата конструкция и воля на основните участници – дали това правителство или някакво друго – служебно, да похарчат доста повече до Коледа, всъщност отново да имаме бюджет с дефицит", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Борисов Борисов не ВИ ли е срам да говорите против БСП ,като се има предвид,че имате повече от половината гласове от Турциями срам го, щото всичките турски гласове в Делиормана са за "независимия" Радев.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Ние знаем, че няма нищо страшно, ама гербаците са плъзнали да плашат стадото!не се плаши бе, камуняките от 2 години не са управлявали и се посъбраха пари. Като си изберете Орехарски напролет тогава ще му мислиш.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите икономисти и за КТБ така казаха и за много малко не познаха.В България народа има поговорка ! - от няма страшно най-много ме е страх.А в политиката очаквайте новият месия който ще ни оправя - С.Т.
4
0
 
7
 
! Отговори
маке преди 7 години
паре нема така че нема кво да се притеснявателошото е че копривата расте чак напролет цела зима требе на свинско да я караме
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как няма страшно? Земята няма ли да спре да се върти? Няма ли да ни попари отровен дъжд? Като лоеният селски чичак не е най най на върха? Така както сам Господ е отредил?
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние знаем, че няма нищо страшно, ама гербаците са плъзнали да плашат стадото!
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов Борисов не ВИ ли е срам да говорите против БСП ,като се има предвид,че имате повече от половината гласове от Турция така също цялата медия в Турция по нареждане на Ердоган иска да гласуват за ГЕРБ.Принуждавате целия държавен апарат да гласува за Вас не зависимо от всичко пак губиш