Генерал Радев спечели – но следва ли конституционна каша?

Панически ход ли е оставката на премиера Бойко Борисов?
14 ное 2016 09:14,
89
Генерал Радев спечели – но следва ли конституционна каша?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След победата на ген. Румен Радев на президентските избори и предстоящата оставка на премиера Бойко Борисов влизаме в конституционна каша.

В основния закон се казва, че, ако в последните три месеца от мандата на президента парламентът не може да състави правителство - държавният глава назначава служебно. Така ще имаме едно временно правителство, докато влезе в длъжност новият президент. Това каза политологът Емил Георгиев в предаването "България сутрин" пред Bulgaria ON AIR, след като вчера стана ясно, че новият президент на страната е ген. Румен Радев, а премиерът Бойко Борисов спази предизборното си обещание и обяви, че подава оставката на правителството. Той ще я внесе в парламента в първия му работен ден.

"Договорките за нов парламент предстоят, но не са ясни субектите им. Има амбиции за две-три нови партии, които имат електорална мощ да бъдат създадени. Въпросът е дали шапката отгоре ще бъде адекватна на това гражданско движение", посочи социологът проф. Михаил Мирчев в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Мирчев сподели, че не вярва много да се проточи стигането до служебен кабинет, който да работи с продължаващия своята работа парламент, докато изтече мандата на президента Росен Плевнелиев.

"ГЕРБ казаха, че връщат мандата, това става за два дена. БСП категорично заявиха, че няма да правят правителство - още два дена. Цялата процедура може да изтече само за една седмица, след което Плевнелиев си прави служебния кабинет", обобщи той.

На въпрос дали е възможна коалиция между ГЕРБ и БСП, дори с участие на Патриотите, Мирчев е на мнение, че лидерът на социалистите Корнелия Нинова няма да се хване за този потъващ кораб. По думите му в момента се е получила една изборна катастрофа за ГЕРБ.

"Само за три месеца те регистрираха две много неприятни и горчиви загуби. Първата им загуба беше с избора на председател на ООН, втората е сега. Оттук идва кризата и оттук идва паническият ход на Бойко Борисов да подаде оставка", коментира Мирчев.

Емил Георгиев пък не е съгласен, че са две загубите на ГЕРБ през последните месеци и по никакъв начин ситуацията с избора на генерален секретар на ООН не може да се прехвърли у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
15
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Кой нормален политик, ще предизвика насила криза в страната без да има изглед за такава? Как да му се доверя пак? Няма как. Ако върши такива глупосто в страната, кой знае какви глупости върши навън.
44
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Кого плашиш????
43
2
 
4
 
! Отговори
4epa преди 7 години
DRAGI MALOUMNICI !!! SEGA 6TE VIDITE KON BOB IADE LI !!!!
42
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Ще има ново дясно,но никога повече герб и Борисов!!!
41
8
 
6
 
! Отговори
jjk преди 7 години
Поздравления, мили съветски патриоти! Ще подавате молби за визи всеки път, като искате да отидете на гости на децата си. Едно време СССР издържаше България. СССР фалира. Сега издръжката е от ЕС. На кого се надявате, товарищи?
40
3
 
26
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Бойко е вреден за партията си и за народа.
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ходът на "сърдитото момченце,което не е победило" не е нещо,което се случва за сефте - ще се опита да се върне на "бял кон".Всичко е добре организирано и планирано още преди изборите.
38
1
 
7
 
! Отговори
изгерберестлкомунист преди 7 години
Кризата се дължи на тези отрочета на бкп визирам почити цялото правителство на герб с мн.малки изключения всичко се преживява и да кажа на тиквун,че след бурята винаги идва слънце ай честито и леко слизане от върха.
37
2
 
20
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Този, който забърка тази каша ме загуби като негов гласоподавател. Дано има нови лица, по отговорни , а не като Бойко, за които да гласувам. Бойко като можеш да носиш отговорност, подай си оставката като вожд на ГЕРБ, а не само като Мин. председател иначе за мен ще си лицемер, който мисли за себе си , а не за народа.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Печелившия ход на Корнелия бе, че отряза мераците на АБВ. Представете си на пресконференцията на трибуната да се изтъпанчат Парванов и Румбича Петков. То тогава нямаше да има и пресконференция!
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ееееееееее....сега кой ше търкаля модерните джипки ?!????Рестоооо
34
5
 
6
 
! Отговори
гелето преди 7 години
До Толкова е простода им дадем властта викаш. Червен *** си ти! Каква власт бе? Те тия като я вземат и не я пускат. Веднага изплуваха позабравени фигури. р. овч. и кой ли още не. Никога не трябва да се връща БКП на власт. Не че от другите става *** за зеле.
33
2
 
16
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
До вВярно е, че Борисов спря кранчетата и на сини и червени, но още по-вярно е, че той ги раздаде на свои хора - верни на ГРОБ.Герберите крадяха не по-малко от предишните.Герберите изсичаха българските гори не по-малко от предишните.В много отношения герберите дори бяха по-крадливи, по-нагли и по-брутални от предишните.Затова народът вчера би шута на Зленчука от Банкя !Така че хайде стига с тези манипулации, е ГЕРБ бил спрял кранчето на сини и червени. Кранчетата текат, ама за ГЕРБаджиите
32
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големият мъж Борисов показа, че е едно малко човече, което не може да надмогне егото си. Държи се като обидено дете. Какъв авторитет, какъв държавник? Показа се като малък лиг*ьо.
31
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не видях местните БСП - та да си мръднат пръста за победата на Радев. Те повечето са оглавени от хора на Първанов и заедно с АБВ злорадо чакаха провал и да искат оставка на Нинова. Победата наистина си е решение на българите, на които им писна някой по 100 пъти на ден да им натяква, че ако не е Той, те ще загинат жадни и гладни, въздуха няма да им се полага, слънцето ще ги заобиколи и кокошките ще спрат да носят редовно.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До честитоЕ, и кво ?.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сбогом на десните о.......ни.
28
12
 
4
 
! Отговори
честито преди 7 години
А ЧЕСТИТО ВИЖТЕ КОМЕНТАРА НА ЕВРОНЮЗ-ПРОРУСКИЯ РУМЕН РАДЕВ СПЕЧЕЛИ
27
5
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Хайде не прехвърляйте вината от болната глава на здравата !Ако има виновен за правителствената криза и за конституционната каша то това НЕ е генерал Радев, а Тиквоний Великий от Банкя.Кой го би по главата да се изцепва, че ще подаде оставка при загуба на президентските избори ? Кой ?Сега в началото на зимата уж големия държавник, който много мисли за България - Бойко Борисов хвърля държавата ни в безвластие и партийни боричкания.Борисов е за СЪД И ЗАТВОР !
26
4
 
21
 
! Отговори
До 31 преди 7 години
Българският народ е най-големият съдник. Той го осъди. Защо ли? Защото за 7 години еднолично управление единственото което направи беше да тъпче този народ, който го докара на власт. 7 години слушахме:пари няма, затягайте коланите, замразяваме заплати, пенсии, някъде си позволиха да режат заплати, но вдигаме данъци, винетки, цени, да не говорим за милиардите които изтеглиха. Хората по време на неговото управление започнаха да пестят от ХРАНА. Стига с тази мизерия бе. Да се маха.