Мажоритарната система на Слави: Сини, червени и силна ДПС

Едно е да иновираш в шоу, друго е в политиката, смята политолог
21 ное 2016 10:22,
207
Мажоритарната система на Слави: Сини, червени и силна ДПС
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Днес омбудсманът Мая Манолова и сценаристите от "Шоуто на Слави" ще внесат в Народното събрание законопроект за мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Политолозите проф. Анна Кръстева и Борислав Виларов бяха категорични пред Bulgaria ON AIR, че това няма да реши проблемите в страната и посочиха негативите от евентуално въвеждане на мажоритарния вот.

Още по темата

"Предлагаме система, която никоя страна с утвърдена демокрация не е направила. Едно е да иновираш в шоу, друго е да иновираш в политиката. Предимството на тази система е, че установява стабилно управление", посочи Анна Кръстева, уточнявайки, че мажоритарният вот прави силните още по-силни.

Тя обясни, че когато дадена партия спечели 35% от гласовете, то тя получава 50% депутатски места и се дава бонус на победителите.

"Това елиминира малките партии, намалява се тяхното влияние. Българските граждани имат представа, че мажоритарната система вкарва някакви ярки личности", поясни още тя.

Политологът Борислав Виларов настоя, че мажоритарната избирателна система не е манна небесна, която ще реши проблемите ни.

Той е на мнение, че по-важна е степента на развитие на обществото и демократичната му култура.

"Очевидно е, че ще спечелят най-голямата лява и най-голямата дясна партия. Най-големият проблем е, че големи групи от българското общество няма да бъдат представени в парламента", коментира експертът по изборни системи.

Той добави, че ДПС ще бъде големият победител от въвеждането на мажоритарна система, тъй като ще се възстанови ролята си на балансьор.

Според Борислав Виларов мажоритарният вот по-скоро би задълбочил проблемите. Той отчете, че имаме нужда от фина нагласа на изборния механизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голем страх беТия дваминцата от де ги намерихтеАйде стига с тези доживотни депутатски места
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КрайВсе пак повече уважение към резултатите от балотажа. Не забравяйте че Цачева зае почетното второ място до като Радев бе едва предпоследен
3
5
 
33
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Единствената опасност е ,че някои до болка познати лица или лидери може да не пристъпят в парламента.
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахахахаот къде тия и ди оти могат да знаятне се пуска лесно локала, ей
1
14
 
25
 
! Отговори
Край преди 7 години
Мамини златни - изпълзяха на светло. Къде бяхте преди референдума - замитахме го под килима а. МАЖОРИТАРНАТА система е шанс за промяна на България. Ако сегашната си ви харесва гласувайте си до пълна реализация на "Прехода".