Партиите искат, народът не дава властта само на една

ДПС – единственото оръжие срещу Анкара, видя Андрей Райчев
15 мар 2017 10:45,
64
Партиите искат, народът не дава властта само на една
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Денят за размисъл идва след избори. Така шеговито обобщиха предизборните нагласи и очаквания социологът Андрей Райчев и експертът по изборни системи проф. Михаил Константинов, пред Bulgaria ON AIR.

"Има ясно неизразена воля на българите - те не възнамеряват да дадат властта на един. Като е така, те (партиите - бел. ред.) трябва да разчетат това послание и да разберат: "Не ти е дадена властта на теб, ситуацията е временна, рано или късно везната ще се наклони, затова трябва и временно решение", коментира Андрей Райчев.

Неговата прогноза за изборите е, че в НС ще влязат 70 депутати от едната от водещите партии - ГЕРБ или БСП, 80 от другата, 30 депутати от патриотите, и ДПС и Марешки с по 25-30 депутати.

Райчев беше категоричен, че е необходимо съставянето на експертен кабинет, за да не се стигне след изборите до сценария Орешарски - "Борисов" 2.

Сблъсъкът ДПС - ДОСТ също не остана встрани от разговора.

"ДПС е единственото ни сериозно съоръжение против Анкара. Друго няма. Това, което ни дели от това те да започнат пряко да ни се бъркат във вътрешните работи, да почнат да ни командват, да определят кой ще идва на власт, да направят партия с 40 депутати в българския парламент", заяви Райчев.

Михаил Константинов пък посочи, че не би бил толкова краен в мнението си, но подчерта, че ситуацията в съседна Турция в момента е напрегната и че много съществени проблеми убягват от общественото внимание в България.

"В момента има много силно влошаване на геополитическата обстановка на Балканите. Рано или късно 25 млн. кюрди в Турция ще се откъснат. Това е такъв удар върху турската република, който тя не може да издържи, ако не вземе някакви други мерки. Тя няма как да нападне Кюрдистан или Диарбекир.  

Ако иска техният елит по някакъв начин да запази нещо, те трябва да направят някакви контрамерки в другия край на държавата - или да атакуват гръцките острови, или нашата територия. Ние сме двете слаби звена".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
13
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Ще им пуснем язовирите и ще се обезлюди Източна Тракия от Одрин до Цариград.
27
3
 
12
 
! Отговори
маке преди 7 години
25 годин демокрация стигат ке дойде или нацизъм или социализъм
26
0
 
10
 
! Отговори
до хитър петър преди 7 години
а дано,ама надали всичката икономическа(парата) е у тях -много е трудно срещу толкова много пари и власт плюс предателския и подкупен манталитет на българина.
25
0
 
11
 
! Отговори
partii_pechalbi преди 7 години
на изборите "народа" осигурява за 4 години високи доходи на партийни величия/една прослойка от няколко стотици души/, които те лично трудно биха изкарали на друго място, поради огромната си посредственост
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се чуди човек дали по-добрия вариант не е правителството да няма мнозинство, поне да се гледат един друг в ръцете и да се краде по - малко. Не че не може по същата причина да се крият взаимно. Мъка! Нещо трябва да се промени, ама наистина. Я да се направи един референдум за президентска република, пък каквото сабя покаже.
23
0
 
13
 
! Отговори
ха ха ха преди 7 години
Кои партии ги интересува какво иска Народа ? Всички искат да се докопат до баницата и да грабят -Всички !
22
1
 
17
 
! Отговори
НЕвярващ на никой 2 преди 7 години
... Искам да видя един от тези , които сега Ви увещават да гласувате за него , да изкара само един месец с вашата заплата !!! Дали ще има дори един ? А , Българи ? 500 - 600 - 700 лева заплата? 300 лв. - Топлофикация? 200 лв.- ток? 2 лв. - билетче за отчайващ градски транспорт? Ами ако имате нужда от лекарства? :( Ами храна? :( Ами ако имате деца ? ... ПЛАНЪТ "РАН" ОТ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ СЕ ПРОКАРВА БРУТАЛНО И УСПЕШНО В МАЙКА БЪЛГАРИЯ , А ПРЕДАТЕЛИТЕ СИ ПЪЛНЯТ БАНКОВИТЕ СМЕТКИ ЗА ТОЗИ ГЕНОЦИД !!!..
21
3
 
7
 
! Отговори
рибарче преди 7 години
кви партий бре вижте Герджиков кви ги натвори за нула времеЛенин го е казал още навремето га ке има революция и чини ми се на там оди работатанародна революция и народен съд
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вяла кампания, според мен партиите вече са се приготвили за следващи избори и тогава вече ще се ашладисват в разни коалиции. Само да не им излезе крива сметката накрая.
19
1
 
13
 
! Отговори
НЕвярващ на никой ! преди 7 години
Какви "партии" ? Какви пет лева? ... Има ли още тотално заблудени овце , които да вярват и на една дума от която и да е "партия" ?!?! Какво направиха за 27 години КРИВОРАЗБРАНА "ДЕМОКРАЦИЯ" ? Това искам да знам? Колко се смениха? КАКВО НАПРАВИХА КОНКРЕТНО ЗА НАРОДА? Идват на власт с абсолютни лъжи , пълнят си джоба и се махат!!! В БЪЛГАРИЯ ПАРИ ИМА... НО НЕ СТИГАТ ДО ОБИКНОВЕНИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ... ЗА ДА МОЖЕМ ДА "ИЗХРАНВАМЕ" ТИЯ ОЯДЕНИ ***... ЗАЩО МИСЛИТЕ СТОИМ С ТАКИВА МИЗЕРНО-СМЕШНИ ЗАПЛАТИ ?!
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** и Карадайъ се канят пак да се целуват на Лъвов мост
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей такива като голф милионера ни манипулират вече 30 години та направихме държавата си в посмешище и дори българите не искат да живеят в нея.Ако действително гласуваме за партиите на статуквото герб, бсп, дпс, то това означава че си заслужаваме съдбата !Герб и БСП са едно и също нещо а именно слуги на мафията и олигархията и са го доказали с тях България няма бъдеще. И двете бяха дълго време в управлението и какво получихте: корупция, бедност, фалити,кражби и няма един виновен.
16
1
 
6
 
! Отговори
д преди 7 години
Вижте,Турция си опече работата в *** .И ако запазим някаква държава ще е добре след ЕС,защото аз не виждам как ще удържим на някакъв натиск след като българите мразят своите политици .Това не е 1912 . Колкото до ДПС ,те какво да ни помогнат....Все едно чорбаджиите срещу руснаците ....Вятър ,или ще ги смачкат или ще си турят феса незабавно .
15
3
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
До АнонименПатриотите? Дружина черпак-чорбасъ;)))
14
3
 
20
 
! Отговори
един преди 7 години
Патриотите ще са лошата изненада......Дават им се нарочно 15 % да стреснат турците и да се гласува за Доган ......Полза никаква,всеки знае какви мекерета са и Волен и Валери ,а за Краси не ми се говори.
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има руски ракети по-нови модели, по добри от тези който нарязахме. Време е да си купим.
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав е за Турция. Ако кюрдите се отделят в самостоятелна държава, Ердоган ще компенсира територията си с част от България, гръцките острови не му вършат работа. Така, че в никакъв случай Герб и Баце, те биха клекнали веднага на Ердоган.
11
2
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
Властта, т.е. енергетиката на Българската Държавност е Собственост на Тангра, затова Българският Саракт, не я дава на никого, не просто само на една партия. Власт, разпределена между 5-6 партии, не е власт;))), а наказание на алчността, амбицията и кариеризмът на егото. Нека никой от нас, не обръща внимание на Страха, с който ни заливат медиите. Страхът,Гладът и Болестите са три лоста, с които се препрограмира и води Съзнанието.
10
0
 
18
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Николай Колев Босия:Партиите са търговски дружества.
9
7
 
16
 
! Отговори
барон мюнхаузен преди 7 години
до Тиква 5:..ти за Корнелия не се кахъри , виж за патрона ти решетките може и да не се разминат...